Search

Najlepší jablkový závin z úžasne jednoduchého cesta: Tento RECEPT si zamilujete!

jednoduchý jablkový závin
jednoduchý jablkový závin

Obsah receptu

Hľadáte recept na ten najlepší jablkový závin, ktorý je krehký, vláčny a plný šťavnatej plnky? A čo poviete na to, keby bolo cesto naň úžasne jednoduché a pripravené za pár minút? S týmto RECEPTOM si presne taký upečiete! Zabudnite na zložité kysnuté alebo lístkové cestá. Ukážeme si overený postup na fantastické parené cesto, ktoré je vláčne, skvele sa s ním pracuje a zvládne ho aj úplný začiatočník. Verte mi, tento závin si zamilujete a budete ho piecť stále dokola.

Kúzlo tohto cesta spočíva v použití vriacej vody, ktorá ho spraví neuveriteľne vláčnym a dobre sa s ním pracuje. Nemusíte čakať na kysnutie, cesto je po zamiesení a krátkom odpočinku ihneď pripravené na vaľkanie a plnenie. Je to naozaj rýchlovka, ktorá vám spríjemní každé popoludnie. Poďme na to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Počet porcií: 4 menšie záviny (2 na jeden plech)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na jednoduché parené cesto:

  • 700 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 240 ml vriacej vody
  • 240 ml rastlinného oleja
  • 2 vajcia

Jablková plnka:

  • cca 1,5 kg jabĺk (8-10 ks, ideálne kyslejších odrôd)
  • šťava z ½ citróna
  • kryštálový cukor (podľa sladkosti jabĺk)
  • mletá škorica
  • hrsť strúhanky (na posypanie cesta)
  • hrsť hrozienok alebo nasekaných orechov (voliteľné)

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 2 PL mlieka

Postup prípravy

Príprava úžasne jednoduchého cesta:

  1. Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme soľ a cukor. Premiešame.
  2. Dôležitý krok: Do sypkej zmesi nalejeme naraz vriacu vodu a olej. Vareškou alebo stierkou rýchlo miešame, kým sa suroviny nespoja do lepkavej, horúcej masy.
  3. Cesto necháme asi 10-15 minút chladnúť, aby nebolo úplne horúce, len príjemne teplé na dotyk.
  4. Do vlažného cesta postupne, jedno po druhom, rukami alebo v robote zapracujeme vajcia. Miesime, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
  5. Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme ho odpočívať, kým si pripravíme plnku.

Príprava plnky a tvarovanie závinov:

  1. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo alebo nakrájame na tenké plátky. Ihneď ich v miske pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  2. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
  3. Odpočinuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.
  4. Na pomúčenej doske postupne každú časť vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát (hrúbka cca 2-3 mm).
  5. Každý plát zľahka posypeme strúhankou (vsiakne prebytočnú šťavu z jabĺk).
  6. Na cesto rovnomerne rozložíme štvrtinu pripravených jabĺk. Podľa chuti posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a prípadne hrozienkami či orechmi. Jeden dlhší okraj necháme asi 2-3 cm voľný.
  7. Cesto opatrne zrolujeme smerom k voľnému okraju a konce dobre stlačíme a zahneme pod závin, aby plnka nevytekala.

Pečenie:

  1. Pripravené záviny (po dva na jeden plech) opatrne preložíme na plech.
  2. V malej miske rozšľaháme žĺtok s mliekom a touto zmesou potrieme povrch všetkých závinov.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 50 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
  4. Upečené záviny necháme vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. S týmto cestom sa pracuje naozaj výborne, je pekne elastické. Ak by sa predsa len trochu lepilo, pomôžem si trochou múky na doske aj na valčeku.
  2. Namiesto jablkovej plnky je v tomto závine fantastická aj tvarohová (tvaroh, cukor, žĺtok, hrozienka) alebo maková plnka.
  3. Ak jablká pustia priveľa šťavy, pred naložením na cesto ich zľahka rukou vyžmýkam. Závin potom nie je zbytočne rozmočený.
  4. Tento závin je najlepší čerstvý, ale vďaka olejovému cestu ostane pekne vláčny aj na druhý deň. Skladujem ho zabalený v utierke.

Verím, že si tento jednoduchý a pritom taký chutný jablkový závin zamilujete. Je to perfektná maškrta ku káve alebo čaju, ktorá vždy poteší a prevonia celý byt. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Кухня неУмелой хозяйки, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty