Hľadáte recept na ten najlepší jablkový závin, ktorý je krehký, vláčny a plný šťavnatej plnky? A čo poviete na to, keby bolo cesto naň úžasne jednoduché a pripravené za pár minút? S týmto RECEPTOM si presne taký upečiete! Zabudnite na zložité kysnuté alebo lístkové cestá. Ukážeme si overený postup na fantastické parené cesto, ktoré je vláčne, skvele sa s ním pracuje a zvládne ho aj úplný začiatočník. Verte mi, tento závin si zamilujete a budete ho piecť stále dokola.
Kúzlo tohto cesta spočíva v použití vriacej vody, ktorá ho spraví neuveriteľne vláčnym a dobre sa s ním pracuje. Nemusíte čakať na kysnutie, cesto je po zamiesení a krátkom odpočinku ihneď pripravené na vaľkanie a plnenie. Je to naozaj rýchlovka, ktorá vám spríjemní každé popoludnie. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií: 4 menšie záviny (2 na jeden plech)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na jednoduché parené cesto:
- 700 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 240 ml vriacej vody
- 240 ml rastlinného oleja
- 2 vajcia
Jablková plnka:
- cca 1,5 kg jabĺk (8-10 ks, ideálne kyslejších odrôd)
- šťava z ½ citróna
- kryštálový cukor (podľa sladkosti jabĺk)
- mletá škorica
- hrsť strúhanky (na posypanie cesta)
- hrsť hrozienok alebo nasekaných orechov (voliteľné)
Na potretie:
- 1 žĺtok
- 2 PL mlieka
Postup prípravy
Príprava úžasne jednoduchého cesta:
- Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme soľ a cukor. Premiešame.
- Dôležitý krok: Do sypkej zmesi nalejeme naraz vriacu vodu a olej. Vareškou alebo stierkou rýchlo miešame, kým sa suroviny nespoja do lepkavej, horúcej masy.
- Cesto necháme asi 10-15 minút chladnúť, aby nebolo úplne horúce, len príjemne teplé na dotyk.
- Do vlažného cesta postupne, jedno po druhom, rukami alebo v robote zapracujeme vajcia. Miesime, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
- Hotové cesto prikryjeme utierkou a necháme ho odpočívať, kým si pripravíme plnku.
Príprava plnky a tvarovanie závinov:
- Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo alebo nakrájame na tenké plátky. Ihneď ich v miske pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.
- Na pomúčenej doske postupne každú časť vyvaľkáme na tenký obdĺžnikový plát (hrúbka cca 2-3 mm).
- Každý plát zľahka posypeme strúhankou (vsiakne prebytočnú šťavu z jabĺk).
- Na cesto rovnomerne rozložíme štvrtinu pripravených jabĺk. Podľa chuti posypeme kryštálovým cukrom, škoricou a prípadne hrozienkami či orechmi. Jeden dlhší okraj necháme asi 2-3 cm voľný.
- Cesto opatrne zrolujeme smerom k voľnému okraju a konce dobre stlačíme a zahneme pod závin, aby plnka nevytekala.
Pečenie:
- Pripravené záviny (po dva na jeden plech) opatrne preložíme na plech.
- V malej miske rozšľaháme žĺtok s mliekom a touto zmesou potrieme povrch všetkých závinov.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 50 minút, kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
- Upečené záviny necháme vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- S týmto cestom sa pracuje naozaj výborne, je pekne elastické. Ak by sa predsa len trochu lepilo, pomôžem si trochou múky na doske aj na valčeku.
- Namiesto jablkovej plnky je v tomto závine fantastická aj tvarohová (tvaroh, cukor, žĺtok, hrozienka) alebo maková plnka.
- Ak jablká pustia priveľa šťavy, pred naložením na cesto ich zľahka rukou vyžmýkam. Závin potom nie je zbytočne rozmočený.
- Tento závin je najlepší čerstvý, ale vďaka olejovému cestu ostane pekne vláčny aj na druhý deň. Skladujem ho zabalený v utierke.
Verím, že si tento jednoduchý a pritom taký chutný jablkový závin zamilujete. Je to perfektná maškrta ku káve alebo čaju, ktorá vždy poteší a prevonia celý byt. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Кухня неУмелой хозяйки, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.