Toto je recept, ktorý by ste naozaj mali poznať, ak si chcete pripomenúť chute ako za starých čias alebo jednoducho vyskúšať poctivú domácu verziu obľúbenej nátierky. Pripravte si najlepší domáci tavený syr z tvarohu a masla podľa tohto jednoduchého postupu. Je krémový, lahodný a bez zbytočných prísad.
Vyrobte si domáci tavený syr, ktorý môžete skladovať aj niekoľko dní a mať ho tak stále po ruke na prípravu chutných raňajok, desiaty alebo rýchlej večere. Doprajte svojim blízkym poctivú domácu syrovú nátierku na obľúbenom pečive.
- Čas prípravy: cca 25 minút (+ voliteľné odkvapkávanie tvarohu a chladenie)
- Čas varenia (vo vodnom kúpeli): cca 10-15 minút
- Počet porcií: cca 500-600 g syra (2 menšie poháre)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje opatrnosť pri práci s vodným kúpeľom)
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 400 g tvarohu (ideálne mäkký, plnotučný, balený v kocke alebo veľmi hustý vaničkový – dôležité je, aby nebol príliš vodnatý)
- 80 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 1 vajce
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy (sóda bikarbóna – nevyhnutná pre proces tavenia!)
- ½ čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru (na vyváženie chutí)
Voliteľné príchute (pridať na konci tavenia):
- Nasekané čerstvé bylinky (pažítka, petržlenová vňať, kôpor)
- Drvená rasca
- Mletá červená paprika (sladká alebo údená)
- Kúsky opečenej slaninky alebo šunky
- Prelisovaný cesnak (môže sa pridať aj skôr)
Potrebujeme tiež:
- Hrniec na vodný kúpeľ (väčší hrniec s vodou a menší hrniec alebo tepelne odolná miska, ktorá doň dobre zapadne a nedotýka sa dna)
- Metlička na miešanie
- Voliteľné: Sitko a čistá gáza alebo hustá tkanina (na odkvapkanie tvarohu)
- Čisté sklenené poháre s viečkom na uskladnenie (objem spolu cca 500-600 ml)
- Maslo na vymazanie pohárov
Postup prípravy
Príprava tvarohu (voliteľné, ale odporúčané):
- Ak používate redší vaničkový tvaroh, odporúčame ho nechať odkvapkať pre lepší výsledok. Pripravte si sitko, vysteľte ho čistou gázou alebo hustou tkaninou a položte ho nad misu. Vylejte tvaroh do vystlaného sitka.
- Preložte okraje gázy/tkaniny cez tvaroh a zaťažte ho napríklad menším tanierikom. Nechajte v chladničke odkvapkávať prebytočnú srvátku aspoň pár hodín, ideálne aj dlhšie. Čím bude tvaroh suchší, tým bude výsledný syr hustejší.
Miešanie zmesi:
- Pripravte si čisté a suché sklenené poháre na hotový syr a zľahka ich vymažte maslom.
- Do misky (alebo menšieho hrnca, ktorý použijete do vodného kúpeľa) dajte odkvapkaný (alebo hustý) tvaroh. Pridajte zmäknuté maslo (80 g), 1 celé vajce, jedlú sódu (½ ČL), soľ (½ ČL) a cukor (½ ČL).
- Pomocou tyčového mixéra alebo ručného šľahača na nízkych otáčkach všetko spolu krátko premixujte alebo len dôkladne premiešajte vidličkou či metličkou, aby sa ingrediencie spojili.
Tavenie vo vodnom kúpeli:
- Pripravte si vodný kúpeľ: Do väčšieho hrnca nalejte vodu (asi do 1/3 až 1/2 výšky) a priveďte ju do mierneho varu (voda by mala len jemne bublať, nie prudko vrieť).
- Do tohto hrnca s horúcou vodou vložte menší hrniec alebo tepelne odolnú misku s pripravenou tvarohovou zmesou. Dno menšieho hrnca/misky by sa nemalo dotýkať vriacej vody, syr sa má topiť teplom pary.
- Za neustáleho miešania metličkou alebo vareškou zahrievajte tvarohovú zmes vo vodnom kúpeli. Postupne sa začne rozpúšťať a meniť konzistenciu na hladkú a krémovú, podobnú klasickému tavenému syru.
- Miešajte a zahrievajte približne 10 až 15 minút, kým nie je zmes úplne hladká, lesklá a bez hrudiek tvarohu. Dôležité: Nenechajte zmes prudko vrieť. Ak by sa vám zdala príliš hustá, môžete pridať lyžicu mlieka alebo smotany.
- Ak chcete syr ochutiť bylinkami, rascou alebo paprikou, vmiešajte ich teraz na záver.
Dokončenie a skladovanie:
- Horúci rozpustený tavený syr ihneď nalejte do pripravených vymastených pohárov.
- Povrch syra v pohároch prikryte kúskom potravinovej fólie (priložte ju priamo na povrch syra), aby sa počas chladnutia nevytvorila kožka.
- Poháre nechajte najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
- Potom ich uzavrite viečkami a odložte do chladničky, kde syr úplne stuhne.
- Domáci tavený syr je najlepší po krátkom odležaní. Skladujte ho v chladničke a spotrebujte ideálne do 5-7 dní. Podávajte natretý na čerstvom pečive.
Videorecept
Tipy
- Kvalita tvarohu je kľúčová. Najlepší je plnotučný, jemný a čo najmenej vodnatý. Ak mám len redší tvaroh z vaničky, vždy ho nechám poriadne odkvapkať cez gázu, ideálne cez noc v chladničke. Zo suchšieho tvarohu bude syr hustejší a krémovejší.
- Jedlá sóda je nevyhnutná – reaguje s kyselinou mliečnou v tvarohu a teplom, čím spôsobí jeho “roztavenie” a zmenu štruktúry na krémovú. Bez nej by ste mali len ohriaty tvaroh s maslom. Dávkovanie dodržte, príliš veľa sódy by mohlo spôsobiť nepríjemnú pachuť.
- Zahrievanie vo vodnom kúpeli a neustále miešanie sú dôležité, aby sa syr rovnomerne prehrial, rozpustil a nepripálil. Trvá to asi 10-15 minút, kým je hmota krásne hladká a lesklá. Ak by predsa len zostali malé hrudky, môžete ich na záver krátko rozmixovať tyčovým mixérom.
- Hotový syr je skvelý len tak, s chuťou tvarohu a masla. Ja ho však rád ochucujem – na záver tavenia pridám nasekanú pažítku, kôpor, drvenú rascu, mletú papriku alebo dokonca kúsky opečenej slaninky. Fantázii sa medze nekladú. Skladujem ho v chladničke v uzavretých pohároch.
Toto je ten najlepší domáci tavený syr, presne ako za starých čias. Recept, ktorý by ste mali poznať, ak si chcete vychutnať poctivú chuť bez zbytočných prísad a “éčok”.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od VARTE S NÁLADOU!