Search

Najjednoduchší pečený zeleninový šalát s jogurtovým dresingom: Minimum námahy, maximum chuti

Pečený zeleninový šalát s jogurtovým dresingom
Pečený zeleninový šalát s jogurtovým dresingom

Obsah receptu

Publikované: 17. októbra 2025, 10:00

Milujem jedlá, ktoré sa pripravia takmer samé. A tento pečený šalát je presne taký. Všetku zeleninu hodíte na jeden plech, o zvyšok sa postará rúra a vy si medzitým pripravíte bleskový jogurtový dresing. Je to pre mňa ideálna ľahká večera alebo originálna príloha.

Kúzlo je v kontraste teplej, jemne skaramelizovanej zeleniny a studeného, sviežeho dresingu pripomínajúceho tzatziki. S týmto receptom vám garantujem, že si pečenú zeleninu zamilujete.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 2-3 (ako hlavné jedlo)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Z jedného plechu / Zdravá večera

Potrebujeme

Pečená zelenina:

  • 3 ks stredne veľkých zemiakov
  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkvy
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks červenej cibule
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL zmesi sušených byliniek (rozmarín, oregano, tymian)
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Jogurtový dresing:

  • 1 ks šalátovej uhorky (hadovky)
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 1 PL majonézy (voliteľné)
  • 2 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

Pečenie zeleniny:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Všetku zeleninu si pripravte. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kocky (cca 2×2 cm). Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, papriku na väčšie štvorce. Brokolicu rozdeľte na menšie ružičky.
  3. Všetku pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy. Pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie, sladkú papriku, sušené bylinky a sušený cesnak.
  4. Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v oleji a koreninách.
  5. Zmes rovnomerne rozprestrite v jednej vrstve na pripravený plech.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 40–45 minút. V polovici pečenia zeleninu premiešajte. Je hotová, keď sú zemiaky mäkké a okraje zeleniny pekne zlatisté.

Príprava dresingu:

  1. Kým sa zelenina pečie, pripravte si dresing. Uhorku nahrubo nastrúhajte, osoľte a nechajte 5 minút postáť.
  2. Teraz kľúčový krok: Z uhorky rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu.
  3. V miske zmiešajte vyžmýkanú uhorku, grécky jogurt, majonézu (ak používate), nasekaný kôpor, soľ a korenie. Dajte vychladiť do chladničky.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre chrumkavú brokolicu: Brokolicu pred pečením nikdy nenamáčajte ani nepredvárajte. Pridajte ju k ostatnej zelenine surovú. V rúre sa krásne upečie a jej okraje budú jemne chrumkavé, nie rozmočené.
  2. Dresing, ktorý nie je vodnatý: Vyžmýkanie vody z osolenej uhorky je najdôležitejší krok pre dokonalý dresing. Zaručí, že bude krásne hustý a krémový, nie vodnatý.

Jednoduché variácie

  • Sýtejšia verzia: Spolu so zeleninou môžete piecť aj na kocky nakrájaný syr halloumi alebo na záver do šalátu vmiešať konzervu cícera.
  • Iná zelenina: Nebojte sa experimentovať. Do šalátu sa skvele hodia aj batáty, tekvica hokkaido, ružičkový kel alebo karfiol.

Pečenú zeleninu podávajte horúcu, preliatu studeným jogurtovým dresingom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Frische Rezepte, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty