Publikované: 17. októbra 2025, 10:00
Milujem jedlá, ktoré sa pripravia takmer samé. A tento pečený šalát je presne taký. Všetku zeleninu hodíte na jeden plech, o zvyšok sa postará rúra a vy si medzitým pripravíte bleskový jogurtový dresing. Je to pre mňa ideálna ľahká večera alebo originálna príloha.
Kúzlo je v kontraste teplej, jemne skaramelizovanej zeleniny a studeného, sviežeho dresingu pripomínajúceho tzatziki. S týmto receptom vám garantujem, že si pečenú zeleninu zamilujete.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 45 min
- Počet porcií: 2-3 (ako hlavné jedlo)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
- Trend: Z jedného plechu / Zdravá večera
Potrebujeme
Pečená zelenina:
- 3 ks stredne veľkých zemiakov
- 1 ks brokolice
- 1 ks mrkvy
- 1 ks červenej papriky
- 1 ks červenej cibule
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL zmesi sušených byliniek (rozmarín, oregano, tymian)
- 1 ČL sušeného cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Jogurtový dresing:
- 1 ks šalátovej uhorky (hadovky)
- 150 g gréckeho jogurtu
- 1 PL majonézy (voliteľné)
- 2 PL nasekaného čerstvého kôpru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Pečenie zeleniny:
- Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Všetku zeleninu si pripravte. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kocky (cca 2×2 cm). Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, papriku na väčšie štvorce. Brokolicu rozdeľte na menšie ružičky.
- Všetku pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy. Pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie, sladkú papriku, sušené bylinky a sušený cesnak.
- Rukami všetko dobre premiešajte, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v oleji a koreninách.
- Zmes rovnomerne rozprestrite v jednej vrstve na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40–45 minút. V polovici pečenia zeleninu premiešajte. Je hotová, keď sú zemiaky mäkké a okraje zeleniny pekne zlatisté.
Príprava dresingu:
- Kým sa zelenina pečie, pripravte si dresing. Uhorku nahrubo nastrúhajte, osoľte a nechajte 5 minút postáť.
- Teraz kľúčový krok: Z uhorky rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu.
- V miske zmiešajte vyžmýkanú uhorku, grécky jogurt, majonézu (ak používate), nasekaný kôpor, soľ a korenie. Dajte vychladiť do chladničky.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre chrumkavú brokolicu: Brokolicu pred pečením nikdy nenamáčajte ani nepredvárajte. Pridajte ju k ostatnej zelenine surovú. V rúre sa krásne upečie a jej okraje budú jemne chrumkavé, nie rozmočené.
- Dresing, ktorý nie je vodnatý: Vyžmýkanie vody z osolenej uhorky je najdôležitejší krok pre dokonalý dresing. Zaručí, že bude krásne hustý a krémový, nie vodnatý.
Jednoduché variácie
- Sýtejšia verzia: Spolu so zeleninou môžete piecť aj na kocky nakrájaný syr halloumi alebo na záver do šalátu vmiešať konzervu cícera.
- Iná zelenina: Nebojte sa experimentovať. Do šalátu sa skvele hodia aj batáty, tekvica hokkaido, ružičkový kel alebo karfiol.
Pečenú zeleninu podávajte horúcu, preliatu studeným jogurtovým dresingom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Frische Rezepte, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
