Nadýchané zemiakové pagáče podľa našej babičky: Urobte rovno dvojitú dávku!

Nadýchané zemiakové pagáče podľa našej babičky: Urobte rovno dvojitú dávku!

Zemiakové pagáče, ktoré sú tak mäkké a nadýchané, že vás vrátia späť do detstva. Tento tradičný recept je skutočným pokladom z kuchyne našich babičiek.

Hľadáte dokonalý recept na zemiakové pagáče? Skúste túto verziu, ktorá je taká mäkká a lahodná, že si ju zamilujete na prvý pokus.

Ingrediencie:

  • 40 dkg zemiakov (hmotnosť už očistených)
  • 500 g hladkej múky
  • 10 dkg masla alebo margarínu
  • 10 dkg masti
  • 2 žĺtky (alebo jedno celé vajce)
  • 1 dkg soli
  • 2,5 dkg čerstvého droždia (7 g sušeného)
  • 1/2 šálky mlieka
  • štipku cukru
  • 1 vajce na vymastenie

Postup prípravy:

  1. Uvarené a nakrájané zemiaky pretlačíme do hlbokej misy s múkou.
  2. V pohári s mliekom nadrobíme droždie, pridáme cukor a dôkladne zamiešame.
  3. K zemiakovej zmesi v mise pridáme žĺtky, tuk, zmäknuté maslo, soľ a predpripravený kvások. Všetko dobre zamiešame rukou a vymiesime hladké cesto.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú podložku a ešte raz vymiesime. Vytvarujeme z neho guľu a premiestnime späť do misy. Prekryjeme napríklad utierkou a necháme kysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Kysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku približne jedného prsta. Nožom do cesta spravíme jemné zárezy pozdĺž celej dĺžky. Pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme z cesta kruhy a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pagáče potrieme rozšľahaným vajíčkom a plech vložíme do predhriatej rúry na 200°C. Pečieme ich približne 20 minút, alebo kým nezískajú krásnu zlatistú farbu.

Dobrú chuť!

Zemiakové pagáče – video recept

Zemiakové pagáče sú tradičným slovenským pokrmom, ktorý sa pripravuje už generácie. Tento recept je zvlášť výnimočný svojou mäkkosťou a nadýchanosťou.

Ich mäkkosť a lahodná chuť vás zaručene nadchnú. Vyskúšajte tento tradičný recept a prekvapte svojich blízkych.

Súvisiace články

Mäkkučké pagáče zo syra a kyslej smotany: najlepšie, aké som kedy jedla

Neodolateľné mäkkučké pagáče z kyslej smotany prekonajú všetko, čo ste doteraz skúšali!

Fantastické domáce CUKETOVÉ PAGÁČE: Sú nesmierne chutné a pritom úplne jednoduché!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála drzý


Súvisiace príspevky

Nadýchané domáce maslové croissanty: Naučte sa piecť croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi

Nadýchané domáce maslové croissanty: Naučte sa piecť croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Túžite po nadýchaných croissantoch ako z francúzskej pekárne? V tomto článku vás prevedieme krok za krokom celým procesom, aby ste si ich mohli upiecť aj doma. Naučíme vás, ako pripraviť dokonalé cesto, ako ho správne vrstviť maslom a ako docieliť, aby boli […]

Rýchly a jednoduchý jogurtový koláč s jahodami

Rýchly a jednoduchý jogurtový koláč s jahodami

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Jednoduchý a rýchly jogurtový koláč s jahodami je skvelou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na lahodnom a sviežom dezertu. Vďaka jednoduchým ingredienciám a rýchlemu postupu prípravy ho zvládne pripraviť aj začiatočník. Tento jogurtový koláč je ideálny na každú príležitosť. Jeho […]

Lahodné jahodové cmarové koláčiky: Recept plný lásky a chuti

Lahodné jahodové cmarové koláčiky: Recept plný lásky a chuti

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Jahodové mini cmarové koláčiky sú dokonalým dezertom, ktorý spája jemnú chuť jahôd s nadýchanými cmarovými koláčikmi. Tento jednoduchý a rýchly recept vám prinesie potešenie nielen pri pečení, ale aj pri samotnom ochutnávaní. Pripravte si tieto lahodné jahodové koláčiky a vychutnajte si ich […]

Chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom podľa babky Stanky

Chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom podľa babky Stanky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Túžite po tradičnej slovenskej pochúťke s moderným nádychom? Tieto chrumkavé zemiakové pagáčiky plnené šunkou a syrom sú presne to, čo hľadáte. Jednoduchá príprava, lahodná chuť a vôňa domova zaručená! Objavte dokonalú kombináciu chrumkavého zemiakového cesta, slanej šunky a roztopeného syra v týchto […]

Výborný recept zo Spiša Džatky: Tradičné jedlo našich babičiek, ktoré si môžeš vychutnať na sladko aj na slano

Výborný recept zo Spiša Džatky: Tradičné jedlo našich babičiek, ktoré si môžeš vychutnať na sladko aj na slano

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Ochutnajte tradičné jedlo našich babičiek zo Spiša v sladkej aj slanej verzii! Džatky sú jednoduché halušky, ktoré si zamilujete pre ich lahodnú chuť a jednoduchú prípravu. Hľadáte recept na chutné a sýte jedlo, ktoré zvládnete aj bez veľkého kulinárskeho umenia? Džatky sú […]

Tradičné oškvarkové pagáče podľa babky Stanky: Sú skrátka najlepšie

Tradičné oškvarkové pagáče podľa babky Stanky: Sú skrátka najlepšie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Ak máte chuť na tradičné slovenské oškvarkové pagáče, skúste tento overený recept od babky Stanky. Príprava oškvarkových pagáčov nie je zložitá, ale vyžaduje si čas a trpezlivosť. Cesto sa musí dobre vymiesiť a nechať vykysnúť. Oškvarky by mali byť slané a chrumkavé. […]


Google Správy: Daj nám ⭐