Search

Nadýchané ako obláčik! Tento RECEPT na kysnuté buchty s jablkami sa vždy podarí

kysnuté buchty s jablkami
kysnuté buchty s jablkami

Obsah receptu

Túžite po buchtách, ktoré sú mäkučké a nadýchané ako obláčik a voňajú po celom dome? S týmto RECEPTOM na kysnuté buchty plnené jablkami sa vám zaručene podaria presne také! Je to poctivá domáca klasika, ktorá nikdy nesklame. Ukážeme si overený postup na dokonalé kysnuté cesto, ktoré je radosť pripravovať, a tiež trik na šťavnatú jablkovú plnku, ktorá vám buchty nerozmočí. Upečte si túto dobrotu na víkend a uvidíte, že sa po nich len tak zapráši.

Príprava kysnutého cesta sa môže zdať zložitá, ale s naším podrobným návodom to zvládne naozaj každý. Základom je len dať kvásku čas a lásku a cesto sa vám odmení svojou krásnou nadýchanosťou. Plnenie a tvarovanie buchiet je už potom zábavná časť, do ktorej môžete zapojiť aj deti.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas kysnutia: cca 1.5 hodiny celkovo
  • Čas pečenia: 30-40 minút
  • Počet porcií: cca 24-30 buchiet (2 plechy)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kysnuté cesto:

  • 500 ml vlažného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 kg polohrubej múky
  • 3 žĺtky
  • 125 g rozpusteného masla (vlažného)
  • kôra z ½ chemicky neošetreného citróna
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • ½ ČL soli

Jablková plnka:

  • 1 kg jabĺk (pevnejších, kyslejších odrôd)
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 ČL mletej škorice

Na dokončenie:

  • rastlinný olej na potretie buchiet
  • maslo a múka na vymastenie plechu
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava plnky (aby nerozmočila cesto):

  1. Najprv si pripravíme plnku, aby stihla vychladnúť. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo.
  2. Na suchej panvici alebo v hrnci ich spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom a škoricou krátko podusíme (asi 5-10 minút). Jablká zmäknú a pustia šťavu.
  3. Zmes preložíme na sitko a necháme odkvapkať prebytočnú šťavu. Na plnenie použijeme len hustú jablkovú hmotu. Necháme úplne vychladnúť.

Príprava kysnutého cesta:

  1. Pripravíme si kvások: Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a zalejeme asi 100 ml vlažného mlieka. Zľahka premiešame a na teplom mieste necháme asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru. V strede urobíme jamku.
  3. Do jamky vlejeme vykysnutý kvások, pridáme žĺtky, zvyšné vlažné mlieko a rozpustené maslo.
  4. Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujeme hladké, pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
  5. Cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 45-60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a pečenie buchiet:

  1. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesime a vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 – 1 cm.
  2. Radielkom alebo nožom nakrájame cesto na rovnomerné štvorce (cca 7×7 cm).
  3. Do stredu každého štvorca dáme lyžičku vychladnutej jablkovej plnky.
  4. Protiľahlé rohy štvorca spojíme a všetky okraje dôkladne postláčame k sebe, aby plnka nevytekala. Vytvarujeme guľatú buchtu.
  5. Hlboký plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  6. Každú buchtu pred vložením do pekáča namočíme zo všetkých strán do misky s olejom a ukladáme ich tesne vedľa seba.
  7. Buchty na plechu necháme podkysnúť ešte asi 15-20 minút. Rúru si predhrejeme na 180 °C.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  9. Upečené buchty necháme mierne vychladnúť a pred podávaním ich štedro posypeme práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Aby bolo cesto ešte vláčnejšie, niekedy doň pridám aj lyžicu bravčovej masti spolu s maslom. Je to starý trik našich babičiek.
  2. Do jablkovej plnky je výborná aj hrsť nasekaných vlašských orechov alebo vopred namočených hrozienok.
  3. Šťavu, ktorá odkvapká z jabĺk, nikdy nevylievam! Zmiešam ju s trochou vody a je z nej výborný jablkový čaj so škoricou.
  4. Čerstvo upečené buchty sú najlepšie len tak, ale ak chcem urobiť deťom radosť, podávam ich s teplým vanilkovým pudingom alebo krémom.

Verím, že s týmto poctivým receptom sa vám podarí upiecť tie najlepšie domáce buchty, ktoré rozvoňajú celý dom a potešia každého stravníka. Niet nad chuť a vôňu domáceho pečenia! Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty