Search

Jednoduché domáce lístkové cesto ako z cukrárne: Rýchle, jednoduché a zaručene krehké! 

domáce lístkové cesto
Domáce lístkové cesto

Obsah receptu

Upečte si krehké domáce lístkové cesto ako z cukrárne! S naším rýchlym a jednoduchým receptom dosiahnete perfektné výsledky, ktoré ohromia vašich blízkych.

Domáce lístkové cesto nemusí byť náročné. S naším podrobným návodom a tipmi zvládnete prípravu cesta hravo a vykúzlite chutné slané i sladké pochúťky.

Ingrediencie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas chladenia: minimálne 2 hodiny
  • Obtiažnosť: ⭐⭐ (stredná)
  • Množstvo: 1 dávka (približne 1 kg cesta)
  • 600 g hladkej múky
  • 300 ml ľadovej vody
  • 200 g masla (izbovej teploty, mäkké, ale nie roztopené)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička octu
  • 0,5 lyžičky soli

Postup prípravy

  1. Múku preosejte do väčšej misy. Preosievanie je dôležité, pretože dodá cestu vzdušnosť a odstráni prípadné hrudky.
  2. V druhej miske zmiešajte ľadovú vodu (voda by mala byť naozaj studená, môžete do nej pridať pár kociek ľadu, ktoré pred použitím vyberiete), ocot, soľ a rozšľahané vajce. Dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  3. Suchú a tekutú zmes začnite postupne spájať. Najprv miešajte lyžicou alebo vareškou, potom pokračujte rukami.
  4. Vypracujte hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu viac múky; ak je príliš tuhé, pridajte po lyžiciach studenú vodu.
  5. Pripravte si pracovnú plochu a posypte ju múkou. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
  6. Prvú časť cesta rozvaľkajte na čo najtenší plát s hrúbkou maximálne 5 mm. Snažte sa dosiahnuť obdĺžnikový tvar.
  7. Mäkké maslo rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú polovicu masla rovnomerne rozotrite na rozvaľkaný plát cesta, pričom nechajte približne 1 cm okraj bez masla.
  8. Druhú polovicu cesta tiež rozvaľkajte na tenký plát podobnej veľkosti ako prvý.
  9. Druhý plát cesta položte na prvý (s maslom), zarovnajte okraje, aby boli oba pláty zarovnané.
  10. Na vrch rozotrite druhú polovicu masla, opäť s malým okrajom bez masla.
  11. Teraz celý plát cesta opatrne a tesne zrolujte, začnite z jednej kratšej strany a postupujte k druhej. Mal by vzniknúť tesný valček.
  12. Valček zviňte do tvaru slimáka (šneka), teda stočte ho do špirály.
  13. Takto stočené cesto dôkladne zabaľte do potravinárskej fólie.
  14. Zabalené cesto vložte na 15 minút do mrazničky, aby sa maslo mierne stuhlo.
  15. Po 15 minútach cesto vyberte z mrazničky a preložte ho do chladničky, kde ho nechajte odpočívať minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
  16. Po odležaní cesto vyberte z chladničky, rozbaľte a položte na pomúčenú pracovnú plochu.
  17. Znovu ho rozvaľkajte na obdĺžnikový plát s hrúbkou približne 5 mm.
  18. Plát cesta zložte “do obálky” – predstavte si, že skladáte list papiera do obálky: najprv preložte jednu tretinu cesta do stredu, potom druhú tretinu cez ňu, následne preložte horný okraj do stredu a dolný okraj cez neho.
  19. Takto zložené cesto znovu zabaľte do potravinárskej fólie.

Skladovanie a použitie

  1. Pre okamžité použitie nechajte cesto v chladničke odpočívať ešte aspoň 30 minút, potom ho môžete rozvaľkať a použiť podľa potreby.
  2. Pre dlhodobé skladovanie vložte zabalené cesto do mrazničky, kde vydrží až 3 mesiace.
  3. Pred použitím zamrazené cesto nechajte pomaly rozmraziť v chladničke (najlepšie cez noc).

Tipy

  1. Vždy dbám na to, aby všetky ingrediencie boli studené – studená voda a maslo izbovej teploty (nie rozpustené) sú kľúčové pre vytvorenie charakteristických vrstiev v lístkovom ceste.
  2. U nás doma pri domácom lístkovom ceste často experimentujem – do slaných verzií pridávam bylinky ako tymian alebo rozmarín, do sladkých zase vanilkový cukor či trochu citrónovej kôry.
  3. Ocot v recepte pomáha cestu získať väčšiu pružnosť a lepšiu štruktúru – nemusíte sa báť, vo finálnom produkte ho necítite.
  4. Pre najlepšie výsledky nechajte cesto medzi jednotlivými krokmi vždy dostatočne odpočinúť v chladničke – tým sa glutén v múke uvoľní a cesto bude menej náchylné sťahovať sa počas pečenia.

Video recept:

Verím, že si toto jemné a nadýchané domáce lístkové cesto obľúbite a stane sa základom mnohých vašich kulinárskych výtvorov. Vyskúšajte ho a dajte vedieť, ako sa vám podarilo!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od MaryanaTastyFood

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty