Upečte si krehké domáce lístkové cesto ako z cukrárne! S naším rýchlym a jednoduchým receptom dosiahnete perfektné výsledky, ktoré ohromia vašich blízkych.
Domáce lístkové cesto nemusí byť náročné. S naším podrobným návodom a tipmi zvládnete prípravu cesta hravo a vykúzlite chutné slané i sladké pochúťky.
Ingrediencie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas chladenia: minimálne 2 hodiny
- Obtiažnosť: ⭐⭐ (stredná)
- Množstvo: 1 dávka (približne 1 kg cesta)
- 600 g hladkej múky
- 300 ml ľadovej vody
- 200 g masla (izbovej teploty, mäkké, ale nie roztopené)
- 1 vajce
- 1 lyžička octu
- 0,5 lyžičky soli
Postup prípravy
- Múku preosejte do väčšej misy. Preosievanie je dôležité, pretože dodá cestu vzdušnosť a odstráni prípadné hrudky.
- V druhej miske zmiešajte ľadovú vodu (voda by mala byť naozaj studená, môžete do nej pridať pár kociek ľadu, ktoré pred použitím vyberiete), ocot, soľ a rozšľahané vajce. Dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Suchú a tekutú zmes začnite postupne spájať. Najprv miešajte lyžicou alebo vareškou, potom pokračujte rukami.
- Vypracujte hladké, pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu viac múky; ak je príliš tuhé, pridajte po lyžiciach studenú vodu.
- Pripravte si pracovnú plochu a posypte ju múkou. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Prvú časť cesta rozvaľkajte na čo najtenší plát s hrúbkou maximálne 5 mm. Snažte sa dosiahnuť obdĺžnikový tvar.
- Mäkké maslo rozdeľte na dve rovnaké časti. Prvú polovicu masla rovnomerne rozotrite na rozvaľkaný plát cesta, pričom nechajte približne 1 cm okraj bez masla.
- Druhú polovicu cesta tiež rozvaľkajte na tenký plát podobnej veľkosti ako prvý.
- Druhý plát cesta položte na prvý (s maslom), zarovnajte okraje, aby boli oba pláty zarovnané.
- Na vrch rozotrite druhú polovicu masla, opäť s malým okrajom bez masla.
- Teraz celý plát cesta opatrne a tesne zrolujte, začnite z jednej kratšej strany a postupujte k druhej. Mal by vzniknúť tesný valček.
- Valček zviňte do tvaru slimáka (šneka), teda stočte ho do špirály.
- Takto stočené cesto dôkladne zabaľte do potravinárskej fólie.
- Zabalené cesto vložte na 15 minút do mrazničky, aby sa maslo mierne stuhlo.
- Po 15 minútach cesto vyberte z mrazničky a preložte ho do chladničky, kde ho nechajte odpočívať minimálne 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Po odležaní cesto vyberte z chladničky, rozbaľte a položte na pomúčenú pracovnú plochu.
- Znovu ho rozvaľkajte na obdĺžnikový plát s hrúbkou približne 5 mm.
- Plát cesta zložte “do obálky” – predstavte si, že skladáte list papiera do obálky: najprv preložte jednu tretinu cesta do stredu, potom druhú tretinu cez ňu, následne preložte horný okraj do stredu a dolný okraj cez neho.
- Takto zložené cesto znovu zabaľte do potravinárskej fólie.
Skladovanie a použitie
- Pre okamžité použitie nechajte cesto v chladničke odpočívať ešte aspoň 30 minút, potom ho môžete rozvaľkať a použiť podľa potreby.
- Pre dlhodobé skladovanie vložte zabalené cesto do mrazničky, kde vydrží až 3 mesiace.
- Pred použitím zamrazené cesto nechajte pomaly rozmraziť v chladničke (najlepšie cez noc).
Tipy
- Vždy dbám na to, aby všetky ingrediencie boli studené – studená voda a maslo izbovej teploty (nie rozpustené) sú kľúčové pre vytvorenie charakteristických vrstiev v lístkovom ceste.
- U nás doma pri domácom lístkovom ceste často experimentujem – do slaných verzií pridávam bylinky ako tymian alebo rozmarín, do sladkých zase vanilkový cukor či trochu citrónovej kôry.
- Ocot v recepte pomáha cestu získať väčšiu pružnosť a lepšiu štruktúru – nemusíte sa báť, vo finálnom produkte ho necítite.
- Pre najlepšie výsledky nechajte cesto medzi jednotlivými krokmi vždy dostatočne odpočinúť v chladničke – tým sa glutén v múke uvoľní a cesto bude menej náchylné sťahovať sa počas pečenia.
Video recept:
Verím, že si toto jemné a nadýchané domáce lístkové cesto obľúbite a stane sa základom mnohých vašich kulinárskych výtvorov. Vyskúšajte ho a dajte vedieť, ako sa vám podarilo!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od MaryanaTastyFood