Dobrý a chutný ražný chlieb bez kvásku – jednoduchý recept, ktorý sa vám podarí hneď na prvýkrát!

ražný chlieb
Dobrý a chutný ražný chlieb bez kvásku

Obsah receptu

Milé moje gazdinky, dnes vám prinášam recept na chlieb, aký piekli naše staré mamy. Žiadne kváskovanie, žiadne zložitosti. Len múka, voda, droždie a troška trpezlivosti. Uvidíte, že tento ražný chlieb vám vykúzli úsmev na tvári a zahreje vás pri srdci.

Pamätáte si vôňu čerstvo upečeného chleba, ktorá sa niesla celým domom? Takú, že by ste najradšej hneď odhryzli? Tento recept vám túto vôňu pripomenie. A čo viac, chlieb je taký dobrý, že ho zjete skôr, než vychladne!

Ingrediencie:

  • 400 ml vlažnej vody
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g ražnej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 15 g soli
  • 15 ml octu
  • 1 štipka cukru

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • Do misky nalejte vodu a pridajte cukor.
  • Rozdrobte droždie do vody a všetko spolu premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
  • Pridajte pšeničnú a ražnú múku, ocot a soľ.
  • Všetko nahrubo premiešajte a potom cesto ručne vymiesite. Môžete použiť aj hák na miesenie cesta v mixéri.
  • Cesto by ste mali miesiť aspoň 5 minút, aby ste dosiahli správnu konzistenciu. Bude trochu lepkavé.
  • Navlhčite si ruku vodou a cesto trochu vytvarujte.

Kysnutie cesta:

  • Prikryte misu s cestom a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
  • Keď cesto vykysne, vyberte ho z misy a položte na dobre pomúčenú pracovnú plochu.
  • Cesto bude stále lepkavé. Vtláčajte ho do múky a opatrne prekladajte zvonku dovnútra, aby sa dalo dobre spracovať a nestalo sa príliš lepkavým.

Druhé kysnutie:

  • Ak chcete, aby cesto ešte raz vykyslo pred pečením, vložte ho do formy. Formu zakryte utierkou.
  • Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.

Pečenie:

  • Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčený plech. Plech najprv posypte múkou a veľmi opatrne odstráňte utierku z cesta.
  • Pred vložením do rúry cesto opatrne potrite vodou.
  • Pečte chlieb vo vyhriatej rúre na strednej polici približne 50 – 60 minút pri teplote 200 °C.

Podávanie:

  • Chlieb nechajte vychladnúť a potom si ho vychutnajte.

Tipy:

  1. Múka: Používajte kvalitnú múku. To je základ každého dobrého chleba.
  2. Teplo: Cesto miluje teplo. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste, napríklad pri sporáku alebo radiátore.
  3. Trpezlivosť: Netlačte na pílu. Cesto potrebuje svoj čas, aby vykyslo.
  4. Rúra: Každá rúra pečie inak. Sledujte svoj chlieb a prispôsobte čas pečenia.
  5. Láska: Pridajte do cesta štipku lásky. To je tá najdôležitejšia ingrediencia.

Video recept:

Tak čo, milé moje, idete do toho? Verím, že áno. A keď budete mať ten voňavý ražný chlieb na stole, spomeňte si na mňa. A nezabudnite sa s receptom podeliť aj s ostatnými. Veď radosť treba šíriť ďalej.

Súvisiace články:

Super mäkký toastový / sendvičový chlieb – lacný a veľmi chutný

Banánový chlieb: Ak neviete, čo s prezretými banánmi, skúste náš chlebík, ktorý chutí výnimočne dobre a nádherne vonia

Ako ľahko a jednoducho upiecť domáci chlieb ako z pekárne

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty