Milé moje gazdinky, dnes vám prinášam recept na chlieb, aký piekli naše staré mamy. Žiadne kváskovanie, žiadne zložitosti. Len múka, voda, droždie a troška trpezlivosti. Uvidíte, že tento ražný chlieb vám vykúzli úsmev na tvári a zahreje vás pri srdci.
Pamätáte si vôňu čerstvo upečeného chleba, ktorá sa niesla celým domom? Takú, že by ste najradšej hneď odhryzli? Tento recept vám túto vôňu pripomenie. A čo viac, chlieb je taký dobrý, že ho zjete skôr, než vychladne!
Ingrediencie:
- 400 ml vlažnej vody
- 300 g hladkej múky
- 300 g ražnej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 15 g soli
- 15 ml octu
- 1 štipka cukru
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Do misky nalejte vodu a pridajte cukor.
- Rozdrobte droždie do vody a všetko spolu premiešajte, aby sa droždie rozpustilo.
- Pridajte pšeničnú a ražnú múku, ocot a soľ.
- Všetko nahrubo premiešajte a potom cesto ručne vymiesite. Môžete použiť aj hák na miesenie cesta v mixéri.
- Cesto by ste mali miesiť aspoň 5 minút, aby ste dosiahli správnu konzistenciu. Bude trochu lepkavé.
- Navlhčite si ruku vodou a cesto trochu vytvarujte.
Kysnutie cesta:
- Prikryte misu s cestom a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
- Keď cesto vykysne, vyberte ho z misy a položte na dobre pomúčenú pracovnú plochu.
- Cesto bude stále lepkavé. Vtláčajte ho do múky a opatrne prekladajte zvonku dovnútra, aby sa dalo dobre spracovať a nestalo sa príliš lepkavým.
Druhé kysnutie:
- Ak chcete, aby cesto ešte raz vykyslo pred pečením, vložte ho do formy. Formu zakryte utierkou.
- Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
Pečenie:
- Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčený plech. Plech najprv posypte múkou a veľmi opatrne odstráňte utierku z cesta.
- Pred vložením do rúry cesto opatrne potrite vodou.
- Pečte chlieb vo vyhriatej rúre na strednej polici približne 50 – 60 minút pri teplote 200 °C.
Podávanie:
- Chlieb nechajte vychladnúť a potom si ho vychutnajte.
Tipy:
- Múka: Používajte kvalitnú múku. To je základ každého dobrého chleba.
- Teplo: Cesto miluje teplo. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste, napríklad pri sporáku alebo radiátore.
- Trpezlivosť: Netlačte na pílu. Cesto potrebuje svoj čas, aby vykyslo.
- Rúra: Každá rúra pečie inak. Sledujte svoj chlieb a prispôsobte čas pečenia.
- Láska: Pridajte do cesta štipku lásky. To je tá najdôležitejšia ingrediencia.
Video recept:
Tak čo, milé moje, idete do toho? Verím, že áno. A keď budete mať ten voňavý ražný chlieb na stole, spomeňte si na mňa. A nezabudnite sa s receptom podeliť aj s ostatnými. Veď radosť treba šíriť ďalej.
Súvisiace články:
Super mäkký toastový / sendvičový chlieb – lacný a veľmi chutný
Ako ľahko a jednoducho upiecť domáci chlieb ako z pekárne
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty