Search

Zapečené chleby s hermelínom, šunkou a paradajkami: Rýchla a chutná večera!

zapečené chleby s hermelínom
Zapečené chleby s hermelínom

Obsah receptu

Potrebujete rýchlo pripraviť chutnú a sýtu večeru alebo pohostenie pre nečakanú návštevu? Tieto zapečené chleby s hermelínom, šunkou a paradajkami sú ideálnym riešením! Kombinácia chrumkavého chleba, šťavnatej šunky, sviežich paradajok a lahodne roztopeného hermelínu, to všetko prevoňané cesnakom a oreganom, je jednoducho neodolateľná. Príprava je nenáročná a výsledok zaručene poteší každého milovníka slaných dobrôt.

Toto jedlo je skvelé v tom, že si ho môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti – použiť obľúbený druh chleba, šunky či syra. Cesnakovo-oreganový olej dodá chlebíkom úžasnú arómu a chuť. Sú perfektné ako rýchla večera, sýte raňajky alebo aj ako chuťovka k vínu či pivu. Jednoducho, rýchlo a chutne – presne tak, ako to máme radi!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10-15 minút
  • Čas pečenia: cca 10-15 minút
  • Počet porcií: 4-5 (podľa počtu krajcov)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 5 krajcov chleba (ideálne starší, napr. vidiecky, toastový)
  • 1-2 ks hermelínu (podľa veľkosti a požadovaného množstva)
  • 1-2 ks stredne veľkých paradajok
  • 5 plátkov kvalitnej šunky (napr. dusená, od kosti)
  • 2-3 ks vajec (na potretie, voliteľné)
  • Soľ (podľa chuti, do vajec)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti, do vajec)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 – 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • cca 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
  • Štipka soli (do cesnakového oleja)

Postup prípravy

Príprava surovín a obloženie:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180°C). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Hermelín nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm. Paradajky umyte a nakrájajte na kolieska.
  3. V malej miske dôkladne zmiešajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, sušené oregano, 2-3 polievkové lyžice olivového oleja a štipku soli. Vytvoríte tak voňavú cesnakovo-oreganovú zmes.
  4. Krajce chleba poukladajte na pripravený plech.
  5. Na každý krajec chleba rovnomerne položte plátok šunky.
  6. Na šunku naukladajte kolieska paradajok.
  7. Na vrch paradajok rozložte plátky hermelínu tak, aby pokryli väčšinu povrchu chleba.
  8. Voliteľný krok (pre chrumkavejšie okraje): V hlbokom tanieri zľahka rozšľahajte 2-3 vajcia so štipkou soli a čierneho korenia. Každý obložený chlieb môžete teraz veľmi zľahka potrieť po okrajoch a vrchu syra rozšľahaným vajcom. Ak chcete tradičnejší “chlieb vo vajci”, môžete celé krajce pred obložením krátko namočiť vo vaječnej zmesi, ale potom ich obkladajte opatrne. (Pre jednoduchšiu verziu tento krok s vajcom úplne vynechajte.)
  9. Pripravenou cesnakovo-oreganovou olejovou zmesou rovnomerne potrite povrch každého obloženého krajca, najmä hermelín a prípadne aj viditeľné okraje chleba.

Pečenie:

  1. Vložte plech s pripravenými chlebmi do predhriatej rúry.
  2. Pečte pri teplote 200 °C približne 10-15 minút, alebo kým syr nie je krásne roztopený a bublajúci a okraje chleba nie sú zlatisté a chrumkavé. Dĺžka pečenia závisí od výkonu vašej rúry a hrúbky chleba.
  3. Pozor: Sledujte chleby počas pečenia, aby sa syr príliš neroztiekol alebo nepripálil.

Servírovanie:

  1. Upečené chleby vyberte z rúry. Poznámka: Najlepšie chutia ihneď, kým je syr krásne vláčny a roztopený. Ako chladnú, syr bude tuhnúť.
  2. Podávajte teplé ako hlavné jedlo, napríklad so zeleninovým šalátom, alebo ako sýtu chuťovku.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto hermelínu môžete použiť aj iný obľúbený plesňový syr (napr. camembert) alebo aj plátkový eidam či goudu, ak preferujete jemnejšiu chuť.
  2. Pre pikantnejšiu verziu pridajte do cesnakovo-oreganového oleja aj štipku mletej chilli papričky alebo pár kvapiek ostrej omáčky.
  3. Na obloženie môžete použiť aj iné ingrediencie podľa vašej chuti – napríklad plátky cibule, olivy, šampiňóny alebo inú obľúbenú zeleninu.
  4. Ak použijete starší chlieb, bude sa menej rozpadávať a po upečení bude chrumkavejší.

Zapečené zemiaky Deluxe
TIP na dnes
Zapečené zemiaky Deluxe: Tak dobré, že ich budete robiť stále

Tieto zapečené chleby s hermelínom, šunkou a paradajkami sú skvelou voľbou pre rýchlu a chutnú večeru či pohostenie. Ich príprava je naozaj jednoduchá a výsledok vždy poteší!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty