Potrebujete rýchlo pripraviť chutnú a sýtu večeru alebo pohostenie pre nečakanú návštevu? Tieto zapečené chleby s hermelínom, šunkou a paradajkami sú ideálnym riešením! Kombinácia chrumkavého chleba, šťavnatej šunky, sviežich paradajok a lahodne roztopeného hermelínu, to všetko prevoňané cesnakom a oreganom, je jednoducho neodolateľná. Príprava je nenáročná a výsledok zaručene poteší každého milovníka slaných dobrôt.
Toto jedlo je skvelé v tom, že si ho môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti – použiť obľúbený druh chleba, šunky či syra. Cesnakovo-oreganový olej dodá chlebíkom úžasnú arómu a chuť. Sú perfektné ako rýchla večera, sýte raňajky alebo aj ako chuťovka k vínu či pivu. Jednoducho, rýchlo a chutne – presne tak, ako to máme radi!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10-15 minút
- Čas pečenia: cca 10-15 minút
- Počet porcií: 4-5 (podľa počtu krajcov)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 5 krajcov chleba (ideálne starší, napr. vidiecky, toastový)
- 1-2 ks hermelínu (podľa veľkosti a požadovaného množstva)
- 1-2 ks stredne veľkých paradajok
- 5 plátkov kvalitnej šunky (napr. dusená, od kosti)
- 2-3 ks vajec (na potretie, voliteľné)
- Soľ (podľa chuti, do vajec)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti, do vajec)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1/2 – 1 čajová lyžička sušeného oregana
- cca 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- Štipka soli (do cesnakového oleja)
Postup prípravy
Príprava surovín a obloženie:
- Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180°C). Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
- Hermelín nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm. Paradajky umyte a nakrájajte na kolieska.
- V malej miske dôkladne zmiešajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, sušené oregano, 2-3 polievkové lyžice olivového oleja a štipku soli. Vytvoríte tak voňavú cesnakovo-oreganovú zmes.
- Krajce chleba poukladajte na pripravený plech.
- Na každý krajec chleba rovnomerne položte plátok šunky.
- Na šunku naukladajte kolieska paradajok.
- Na vrch paradajok rozložte plátky hermelínu tak, aby pokryli väčšinu povrchu chleba.
- Voliteľný krok (pre chrumkavejšie okraje): V hlbokom tanieri zľahka rozšľahajte 2-3 vajcia so štipkou soli a čierneho korenia. Každý obložený chlieb môžete teraz veľmi zľahka potrieť po okrajoch a vrchu syra rozšľahaným vajcom. Ak chcete tradičnejší “chlieb vo vajci”, môžete celé krajce pred obložením krátko namočiť vo vaječnej zmesi, ale potom ich obkladajte opatrne. (Pre jednoduchšiu verziu tento krok s vajcom úplne vynechajte.)
- Pripravenou cesnakovo-oreganovou olejovou zmesou rovnomerne potrite povrch každého obloženého krajca, najmä hermelín a prípadne aj viditeľné okraje chleba.
Pečenie:
- Vložte plech s pripravenými chlebmi do predhriatej rúry.
- Pečte pri teplote 200 °C približne 10-15 minút, alebo kým syr nie je krásne roztopený a bublajúci a okraje chleba nie sú zlatisté a chrumkavé. Dĺžka pečenia závisí od výkonu vašej rúry a hrúbky chleba.
- Pozor: Sledujte chleby počas pečenia, aby sa syr príliš neroztiekol alebo nepripálil.
Servírovanie:
- Upečené chleby vyberte z rúry. Poznámka: Najlepšie chutia ihneď, kým je syr krásne vláčny a roztopený. Ako chladnú, syr bude tuhnúť.
- Podávajte teplé ako hlavné jedlo, napríklad so zeleninovým šalátom, alebo ako sýtu chuťovku.
Videorecept
Tipy
- Namiesto hermelínu môžete použiť aj iný obľúbený plesňový syr (napr. camembert) alebo aj plátkový eidam či goudu, ak preferujete jemnejšiu chuť.
- Pre pikantnejšiu verziu pridajte do cesnakovo-oreganového oleja aj štipku mletej chilli papričky alebo pár kvapiek ostrej omáčky.
- Na obloženie môžete použiť aj iné ingrediencie podľa vašej chuti – napríklad plátky cibule, olivy, šampiňóny alebo inú obľúbenú zeleninu.
- Ak použijete starší chlieb, bude sa menej rozpadávať a po upečení bude chrumkavejší.

Tieto zapečené chleby s hermelínom, šunkou a paradajkami sú skvelou voľbou pre rýchlu a chutnú večeru či pohostenie. Ich príprava je naozaj jednoduchá a výsledok vždy poteší!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.