Máte chuť na pravú domácu čokoládovú zmrzlinu, ktorá je krémová, plná intenzívnej chuti a pritom jej príprava nezaberie večnosť? Potom ste na správnom mieste! Tento recept je taký rýchly, jednoduchý a výsledok tak božsky chutný, že sa stane vaším jediným a najobľúbenejším receptom na čokoládovú zmrzlinu. Nepotrebujete žiadny zmrzlinovač, len pár základných surovín a trochu trpezlivosti pri mrazení. Odmenou vám bude dokonalý čokoládový sen, ktorý si zamiluje celá rodina.
Tajomstvo tejto zmrzliny spočíva v poctivom kakaovom základe, ktorý sa krátko povarí pre zintenzívnenie chuti, a následnom jemnom spojení s dotuha vyšľahanou smotanou. Pridaním čokoládových kúskov posuniete tento dezert na ešte vyššiu úroveň. Či už si ju vychutnáte len tak samotnú, alebo so šľahačkou a čerstvým ovocím, táto domáca čokoládová zmrzlina je skrátka neodolateľná. Pripravte sa na to, že kupovanú už chcieť nebudete!
- (Použitý hrnček v recepte má objem 250 ml)
- Množstvo: cca 400-500 ml zmrzliny (1 dávka)
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 15-20 minút
- Čas chladnutia kakaovej zmesi: cca 1-2 hodiny (môže byť aj dlhšie)
- Čas mrazenia: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Čo budeme potrebovať (1 hrnček = 250 ml):
- 1 hrnček plnotučného mlieka (alebo polotučného)
- 1/4 hrnčeka kvalitného kakaa (holandského typu, preosiateho)
- 1/2 hrnčeka kryštálového alebo krupicového cukru
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku, dobre vychladenej)
- čokoládové kúsky (napr. z horkej alebo mliečnej čokolády, nasekané alebo hotové cukrárske kúsky, množstvo podľa chuti, cca 30-50g)
Postup prípravy
Príprava čokoládového základu:
- Do väčšej nádoby alebo priamo do hrnca nalejte mlieko. Pridajte preosiate kakao a cukor. (Preosiatím kakaa zabránite vzniku hrudiek a zmrzlina bude jemnejšia.)
- Zmes dôkladne premiešajte metličkou, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili a kakao s cukrom sa rozpustili.
- Hrniec so zmesou postavte na stredný oheň a za občasného miešania priveďte do varu.
- Keď zmes začne vrieť, znížte plameň na mierny a za stáleho miešania ju varte približne 1-2 minúty, alebo kým nezačne ľahko hustnúť. Dávajte pozor, aby sa zmes nepripálila.
- Hotovú kakaovú zmes odstavte z ohňa a nechajte ju úplne vychladnúť. Najprv ju nechajte chladnúť pri izbovej teplote, potom ju pre urýchlenie procesu môžete vložiť do chladničky. Pred ďalším použitím musí byť naozaj studená.
Dokončenie zmrzlinovej zmesi:
- Kým kakaová zmes chladne, môžete si pripraviť smotanu. Dobre vychladenú smotanu na šľahanie nalejte do čistej misy a elektrickým šľahačom ju vyšľahajte dotuha.
- Keď je kakaová zmes úplne vychladnutá (mala by byť na dotyk studená), opatrne a postupne ju vmiešajte do tuhej šľahačky. Najlepšie je použiť stierku alebo šľahač na najnižších otáčkach a miešať len krátko, kým sa všetko nespojí do hladkého a homogénneho čokoládového krému. Dlhým alebo prudkým miešaním by sa mohla šľahačka zraziť.
Mrazenie a podávanie:
- Pripravenú čokoládovú zmrzlinovú zmes nalejte do vhodnej nádoby určenej na mrazenie (napríklad plastovej alebo kovovej dózy s vekom).
- Povrch zmesi uhlaďte stierkou a podľa chuti posypte nasekanými čokoládovými kúskami.
- Nádobu dobre uzavrite a vložte do mrazničky. Zmrzlinu nechajte mraziť minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc, aby dokonale stuhla a chute sa prepojili.
- Pred podávaním je dobré nechať zmrzlinu na pár minút (cca 5-10 minút) pri izbovej teplote, aby mierne povolila a ľahšie sa naberala.
- Hotovú domácu čokoládovú zmrzlinu môžete servírovať samotnú, ozdobenú ďalšími čokoládovými kúskami, so šľahačkou, čerstvým ovocím alebo obľúbeným topingom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť môžem do kakaovej zmesi pridať aj malé množstvo (cca 20-30g) kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70% kakaa), ktorú nechám rozpustiť v horúcej zmesi po odstavení z ohňa.
- Ak chcem dosiahnuť krémovejšiu konzistenciu zmrzliny bez kryštálikov ľadu (a nemám zmrzlinovač), môžem počas prvých 2-3 hodín mrazenia zmrzlinu každých 30-45 minút vybrať z mrazničky a dôkladne ju premiešať vidličkou alebo ponorným mixérom.
- Do hotovej zmrzlinovej zmesi môžem pred mrazením vmiešať aj iné dobroty, napríklad nasekané orechy (vlašské, lieskové, mandle), kúsky sušienok, karamel alebo lyžičku instantnej kávy pre mocha príchuť.
- Domáca zmrzlina chutí fantasticky v chrumkavom kornútku! Ak mám chuť experimentovať, môžem si skúsiť pripraviť aj vlastné domáce kornútky.
Vychutnajte si túto božsky chutnú a jednoduchú domácu čokoládovú zmrzlinu, ktorá sa stane vaším letným favoritom!
Recept je inšpirovaný verziou od N’Oven – Cake & Cookies, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.