Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!

Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!

Tekvicová krémová polievka je dokonalou jesennou klasikou, ktorá vás zahreje a poteší svojou lahodnou chuťou. Tento tradičný recept podľa mojej babky vás naučí, ako pripraviť krémovú a bohatú polievku, ktorá bude ideálna nielen na chladné dni, ale aj na špeciálne príležitosti. Ak máte radi jednoduché a chutné jedlá, tento recept je presne pre vás!

Hľadáte tekvicovú krémovú polievku, ktorá vás okamžite zohreje a naplní pocitom domova? Tento recept podľa mojej babky kombinuje jemnosť tekvice s lahodnými koreninami, čím vytvára dokonalú rovnováhu chutí. Pripravte ho ešte dnes a nechajte sa uniesť do sveta tradičnej kuchyne, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.

Tekvicová krémová polievka

Ingrediencie:

  • 1,2 kg maslovej tekvice (nakrájanej na kocky)
  • 2 mrkvy (olúpané a nakrájané)
  • 2 stonky zeleru (nakrájané)
  • 2 strúčiky cesnaku (tenko nakrájané)
  • 2 žlté cibule (nahrubo nasekané)
  • 1 jarná cibuľka (zelená časť, tenko nakrájaná)
  • 1,2 litra zeleninového vývaru (možno nahradiť kuracím vývarom)
  • 150 ml (2/3 šálky) smotany na šľahanie (možno nahradiť kokosovým mliekom)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Strúhaný muškátový oriešok na ozdobenie
  • Smotana na podávanie
  • Opečený chlieb na podávanie

Postup prípravy:

  1. Najprv pripravte zeleninu:
    • Ošúpte mrkvu, odrežte oba konce a nakrájajte ju na tenké plátky. Vložte do misky. Potom nakrájajte stonky zeleru na plátky a pridajte ich k mrkve.
  2. Pripravte cesnak a cibuľu:
    • Tenko nakrájajte strúčiky cesnaku a nahrubo nasekajte cibule. Pridajte ich k ostatnej zelenine v miske.
  3. Pripravte tekvicu:
    • Polovicu maslovej tekvice ošúpte a odstráňte semená. Nakrájajte ju na rovnomerné kocky, aby sa varila rovnomerne. Pridajte tekvicu k ostatnej zelenine.
  4. Nakrájajte jarnú cibuľku:
    • Odstráňte bielu časť jarných cibúľ a nakrájajte zelenú časť. Jarnú cibuľku odložte, budete ju používať ako ozdobu.
  5. Rozohrejte veľký hrniec:
    • Na stredne vysokom ohni rozohrejte veľký hrniec a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja.
    • Pridajte mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu a smažte 5-6 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska priehľadnú farbu.
  6. Pridajte tekvicu:
    • Po šiestich minútach pridajte tekvicu a smažte ďalších 6 minút, pričom občas premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne opekala.
  7. Prilejte vývar:
    • Po 6 minútach pridajte 1 liter zeleninového vývaru. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a nechajte polievku variť 6-7 minút, kým sa tekvica nezmäkne.
  8. Rozmixujte polievku:
    • Keď je zelenina mäkká, odstavte hrniec z ohňa. Ak používate stolný mixér, nechajte polievku trochu vychladnúť, aby ste zabránili poškodeniu mixéra. Ak máte ponorný mixér, môžete polievku rozmixovať priamo v hrnci, kým nebude úplne hladká.
  9. Pridajte smotanu:
    • Do rozmixovanej polievky pridajte 150 ml smotany na šľahanie (alebo kokosové mlieko pre vegánsku verziu). Dobre premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a bielym korením podľa potreby.
  10. Podávajte polievku:
    • Pred podávaním polievku nalejte do misiek, pridajte trochu smotany na povrch a posypte strúhaným muškátovým orieškom. Ozdobte nakrájanou jarnou cibuľkou a podávajte s opečeným chlebom.

Tipy:

  • Servírujte s čerstvým chlebom alebo krutónmi na zvýraznenie krémovej textúry.
  • Na dochutenie pridajte štipku muškátového orieška alebo škorice pre hlbší aromatický zážitok.
  • Ak chcete polievku ľahšiu, môžete nahradiť smotanu kokosovým mliekom, čo jej dodá exotický nádych.

Tekvicová krémová polievkaVideo recept:

Tekvicová krémová polievka podľa mojej babky je ideálna voľba pre každého, kto miluje jednoduché, no chutné jedlá. Tento recept vám prinesie do kuchyne vôňu domova a tradície. Neváhajte a pripravte si ho ešte dnes – budete sa cítiť, akoby ste sa vrátili do babkinej kuchyne, plnej lásky a skvelých chutí.

Súvisiace články:

Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob – Chutí naozaj výborne!

Lahodná jesenná kuracia polievka, ktorú si zamiluje každý: Lacná, rýchla a nasýti celú rodinu

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála ChefJackOvens


Súvisiace príspevky

Tradičný slivkový koláč so maslovou posýpkou: Jednoduchý recept plný lásky a vône jesene!

Tradičný slivkový koláč so maslovou posýpkou: Jednoduchý recept plný lásky a vône jesene!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tradičný slivkový koláč so šťavnatými slivkami a chrumkavou maslovou posýpkou je obľúbeným dezertom v mnohých slovenských domácnostiach. Tento jednoduchý recept, plný lásky a nostalgie, prinesie vôňu a chuť jesene priamo do vašej kuchyne. Keď sa v kuchyni rozvonia pečenie sliviek s maslovou […]

Tradičný makový závin: Poctivý makovník, ktorý miluje celá rodina!

Tradičný makový závin: Poctivý makovník, ktorý miluje celá rodina!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tradičný makový závin, známy ako makovník, je obľúbený v mnohých slovenských rodinách. Nadýchané kysnuté cesto plnené bohatou makovou plnkou je dezert, ktorý si obľúbia všetky generácie. Naučte sa pripraviť tento lahodný závin podľa nášho osvedčeného receptu a potešte ním svojich najbližších. Makový […]

Jednoduché zázvorové sušienky: chrumkavé a veľmi chutné zázvorníky od babičky zo Záhoria

Jednoduché zázvorové sušienky: chrumkavé a veľmi chutné zázvorníky od babičky zo Záhoria

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chcete si pochutnať na tradičných zázvorníkoch ako od babičky zo Záhoria? Tieto jednoduché zázvorové sušienky sú chrumkavé, voňavé a plné lahodnej zázvorovej chuti. Pripravte si doma tieto výnimočné sušienky, ktoré vás prenesú späť do detstva. S naším overeným receptom to zvládnete ľahko […]

Slivkový koláč z treného cesta podľa pani Vierky: príprava je veľmi jednoduchá a expresne rýchla

Slivkový koláč z treného cesta podľa pani Vierky: príprava je veľmi jednoduchá a expresne rýchla

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Slivkový koláč z treného cesta je obľúbeným tradičným dezertom, ktorý poteší každého. Vďaka jednoduchému postupu podľa pani Vierky z LiViera Desserts a lahodnej chuti sa stane stálicou na vašom stole. Koláč je krásne nadýchaný a ovocie mu dodáva sviežosť. Ideálny na rýchlu […]

Ako pripraviť najlepšie pečené kuracie krídelká: Dokonalé, musíte ich ochutnať!

Ako pripraviť najlepšie pečené kuracie krídelká: Dokonalé, musíte ich ochutnať!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pečené kuracie krídelká sú ideálnym jedlom na každú príležitosť – či už ide o rodinnú večeru alebo večer s priateľmi. Tento recept je jednoduchý, no plný chutí, ktoré si zamilujete. Ak hľadáte recept na dokonalé pečené kuracie krídelká, práve ste ho našli! […]

Nápad na obed – Kuracie mäso so smotanovou omáčkou

Nápad na obed – Kuracie mäso so smotanovou omáčkou

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Kuracie mäso so smotanovou omáčkou je lahodný a rýchly recept, ideálny na rodinný obed alebo večeru. Skvele sa hodí k cestovinám, ktoré dokonale nasiaknu chuť omáčky. Ak hľadáte jednoduchý, ale zároveň chutný recept, toto kuracie mäso so smotanovou omáčkou je tým pravým […]


Google Správy: Daj nám ⭐