Search

Najlepšie nepečené guľky, aké som kedy jedla. Sú z mrkvy a kokosu a chutia ako luxusná bonboniéra.

Nepečené mrkvové guľky s kokosom
Nepečené mrkvové guľky s kokosom

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 05:00

Keď som prvýkrát počula o nepečených guľkách z varenej mrkvy, bola som, priznám sa, trochu skeptická. Ale po prvom ochutnaní som zostala v nemom úžase. Sú to bezkonkurenčne najlepšie, najjemnejšie a najšťavnatejšie nepečené guľky, aké som kedy v živote jedla. Kombinácia sladkej varenej mrkvy, exotického kokosu a jemnej bielej čokolády naozaj chutí ako tá najluxusnejšia bonboniéra. Musíte to vyskúšať!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 10 minút
  • Počet porcií: cca 20-25 guliek
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 90 kcal/guľka
  • Trend: Bez pečenia / Zdravé maškrtenie

Potrebujeme

  • 300 g mrkvy
  • 70 g kryštálového cukru
  • 120 g bieleho jogurtu (ideálne hustejšieho)
  • 1 balíček vanilkového cukru (16 g)
  • 150 g strúhaného kokosu (do zmesi)
  • 50 g strúhaného kokosu (na obaľovanie)
  • 50 g bielej čokolády (na ozdobu)

Postup prípravy

  1. Príprava mrkvového základu. Mrkvu ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  2. Na suchej, širšej panvici na strednom plameni zmiešajte nastrúhanú mrkvu s kryštálovým cukrom.
  3. Za občasného miešania varte približne 10 minút. Mrkva pustí vlastnú šťavu, krásne zmäkne a zmes jemne zhustne.
  4. Hotovú mrkvovú zmes preložte do misy a nechajte aspoň 10-15 minút mierne vychladnúť.
  5. Príprava zmesi. K vlažnej (nie horúcej) mrkvovej zmesi pridajte jogurt a vanilkový cukor. Dobre premiešajte.
  6. Nakoniec prisypte 150 g strúhaného kokosu a vareškou alebo rukou všetko dôkladne spojte na jednotnú, lepivú hmotu.
  7. Tvarovanie guliek. Z pripravenej zmesi tvarujte v dlaniach malé guľôčky s priemerom asi 3 cm.
  8. Do hlbokého taniera si nasypte zvyšný kokos (50 g) a každú guľôčku v ňom dôkladne obaľte zo všetkých strán.
  9. Guľky ukladajte na tácku alebo tanier vystlaný papierom na pečenie a vložte ich aspoň na 30 minút do chladničky, aby spevneli.
  10. Zdobenie. Bielu čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnnej rúre.
  11. Rozpustenou čokoládou ozdobne pokvapkajte stuhnuté guľky. Môžete použiť lyžičku alebo si pomôcť cukrárskym vreckom.
  12. Vložte späť do chladničky, kým čokoláda úplne nestuhne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nechajte zmes pred tvarovaním vychladnúť. Pred pridaním jogurtu a najmä pred samotným tvarovaním guliek nechajte uvarenú mrkvovú zmes aspoň trochu vychladnúť. Ak by bola príliš horúca, jogurt by mohol zmeniť konzistenciu a s horúcou hmotou by sa vám veľmi zle pracovalo.
  2. Hustota presne podľa vás. Ak sa vám zdá zmes po pridaní všetkých surovín príliš riedka a zle sa vám tvarujú guľky, jednoducho pridajte ešte lyžicu alebo dve strúhaného kokosu navyše. Každý jogurt a každá mrkva majú inú hustotu a šťavnatosť, takže sa nebojte zmes prispôsobiť.

Jednoduché variácie

  • Oriešková verzia: Spolu s kokosom pridajte do zmesi aj 50 g najemno mletých vlašských orechov, mandlí alebo lieskovcov. Guľky budú mať ešte bohatšiu chuť a zaujímavejšiu textúru.
  • S tmavou čokoládou: Namiesto bielej čokolády použite na poliatie kvalitnú horkú čokoládu. Vytvoríte tak skvelý a rafinovaný kontrast k sladkej mrkve a kokosu.

Výsledkom je prekvapivo lahodná a šťavnatá maškrta, v ktorej by ste mrkvu nikdy nehádali. Najlepšie chutia dobre vychladené priamo z chladničky. Skladujte ich v uzatvorenej nádobe v chlade, kde vydržia aj niekoľko dní.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Yza dolce, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty