Keď som prvýkrát počula o guľkách z varenej mrkvy, bola som skeptická. Ale po prvom ochutnaní som zostala v nemom úžase. Sú to tie najlepšie, najjemnejšie a najšťavnatejšie nepečené guľky, aké som kedy jedla. Kombinácia sladkej mrkvy, kokosu a bielej čokolády naozaj chutí ako tá najluxusnejšia bonboniéra.
1. Príprava mrkvového základu. Mrkvu nastrúhajte najemno a na panvici ju za stáleho miešania varte s kryštálovým cukrom približne 10 minút, kým nezmäkne a zmes nezhustne.
2. Mrkvovú zmes preložte do misy a nechajte mierne vychladnúť.
3. Príprava zmesi. K vlažnej mrkve pridajte jogurt a vanilkový cukor, premiešajte. Následne vmiešajte 150 g kokosu.
4. Tvarovanie a chladenie. Z hmoty tvarujte malé guľôčky a obaľujte ich vo zvyšnom kokose (50 g). Ukladajte na tácku a dajte aspoň na 30 minút stuhnúť do chladničky.
5. Zdobenie. Bielu čokoládu rozpustite a ozdobne ňou pokvapkajte stuhnuté guľky. Nechajte opäť stuhnúť v chlade.
Poznámky
1. Nechajte zmes vychladnúť. Pred pridaním jogurtu a tvarovaním nechajte uvarenú mrkvovú zmes aspoň trochu vychladnúť, aby sa s ňou lepšie pracovalo.2. Hustota podľa vás. Ak sa vám zdá zmes príliš riedka, jednoducho pridajte ešte lyžicu alebo dve strúhaného kokosu navyše.