Search

Najlepšie karamelové rezy: Tento nepečený koláč si zamilujete

Nepečené karamelové rezy
Nepečené karamelové rezy

Obsah receptu

Publikované: 29. augusta 2025, 12:51

Ak existuje dezert, ktorý je synonymom pre čisté potešenie, sú to pre mňa tieto najlepšie karamelové rezy. Sú neskutočne krémové, plné lahodnej chuti a na ich prípravu nepotrebujete ani zapnúť rúru. Garantujem vám, že sa do nich zamiluje celá rodina.

Základom je chrumkavá sušienková vrstva a na nej dva jemné pudingové krémy. Ukážem vám môj overený trik, aby boli vždy dokonale hladké a bez hrudiek. Tak poďme na to!

Ako pripraviť nepečené karamelové rezy?

Sušienkový základ z rozdrvených keksov, masla a jogurtu utlačte do formy. Uvarte hladký karamelový puding a nalejte ho na základ. Naň navrstvite druhý, uvarený kakaovo-kávový puding. Celý dezert nechajte v chladničke poriadne stuhnúť aspoň na 4 hodiny.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 295 kcal/rez
  • Trend: Nepečený dezert

Potrebujeme

Sušienkový základ

  • 300 g maslových alebo kakaových sušienok
  • 50 g rozpusteného masla
  • 85 g hustého smotanového jogurtu (napr. gréckeho)

Karamelová plnka

  • 500 ml mlieka
  • 170 g kryštálového cukru
  • 50 g karamelového pudingu v prášku
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 160 g karamelového jogurtu

Kakaová plnka

  • 200 ml vody
  • 87 g kryštálového cukru
  • 40 g karamelového pudingu v prášku
  • 15 g kakaa
  • 2 g instantnej kávy (1 ČL)

Na zdobenie

  • čokoládové kúsky alebo hobliny

Postup prípravy

Príprava základu

  1. Pripravte si menší, hlbší plech alebo formu (s rozmermi cca 20×30 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
  2. Sušienky rozmixujte v mixéri alebo v pevnom vrecku podrvte valčekom na jemný prach.
  3. V mise zmiešajte sušienkovú drvinu s rozpusteným maslom a smotanovým jogurtom. Vytvoríte tak vlhkú, mrveničkovú zmes.
  4. Túto hmotu lyžicou rovnomerne utlačte na dno pripraveného plechu. Odložte do chladničky, kým si pripravíte prvú plnku.

Karamelová plnka

  1. Trik na krém bez hrudiek: Do hrnca nalejte 400 ml mlieka a pridajte 170 g cukru. Začnite zohrievať.
  2. V miske medzitým metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 100 ml studeného mlieka s karamelovým pudingovým práškom a škrobom na hladkú kašičku.
  3. Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho a rýchleho miešania doň vlejte pudingovú zmes. Varte 2-3 minúty do zhustnutia.
  4. Hustý puding odstavte z tepla a ihneď doň energicky vmiešajte karamelový jogurt.
  5. Horúcu karamelovú plnku nalejte na sušienkový základ, uhlaďte a dajte na 15 minút do chladničky.

Príprava kakaovej plnky a dokončenie

  1. Opäť použijeme náš trik. V 150 ml studenej vody rozmiešajte pudingový prášok, kakao a instantnú kávu. Zvyšných 50 ml vody priveďte v hrnci do varu, pridajte cukor a miešajte kým sa nerozpustí.
  2. Pudingovú zmes vlejte do vriacej vody a krátko povarte do zhustnutia.
  3. Teplú kakaovú plnku opatrne nalejte na mierne stuhnutú karamelovú vrstvu a rovnomerne rozotrite.
  4. Koláč nechajte najprv úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho prikryte fóliou a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
  5. Stuhnutý dezert posypte čokoládovými kúskami a nakrájajte horúcim nožom na úhľadné rezy.

Videorecept

Tipy

  1. Záruka bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého krému je v rozmiešaní pudingového prášku a škrobu v malom množstve studenej tekutiny predtým, ako ich pridáte do horúcej. Nikdy nesypte prášok priamo do vriaceho mlieka!
  2. Správny plech je dôležitý: Použite naozaj menší plech alebo formu. Vďaka tomu budú jednotlivé vrstvy pekne vysoké a rezy budú po nakrájaní vyzerať efektne. Na veľkom plechu by boli príliš tenké.
  3. Dokonalé rezy: Pre krásne, čisté rezy použite dlhý, ostrý nôž. Po každom jednom reze ho namočte do horúcej vody a utrite dosucha. Krém sa nebude lepiť na čepeľ.

Variácie

  • S ovocím: Na sušienkový základ môžete pred naliatím krému poukladať na kolieska nakrájané čerstvé banány.
  • Čokoládový základ: Namiesto maslových sušienok použite kakaové (napríklad Derby alebo Kávenky) pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť.
  • Extra karamel: Hotové, stuhnuté rezy môžete pred podávaním poliať slaným karamelom. Bude to absolútna delikatesa.

Záver

Je to nesmierne jednoduchý a efektný dezert, ideálny na každú príležitosť. Určite si ho zamilujete!

Tento recept je inšpirovaný od Ricette dolci, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty