Ak existuje dezert, ktorý je synonymom pre čisté potešenie, sú to pre mňa tieto najlepšie karamelové rezy. Sú neskutočne krémové, plné lahodnej chuti a na ich prípravu nepotrebujete ani zapnúť rúru. Garantujem vám, že sa do nich zamiluje celá rodina.
Základom je chrumkavá sušienková vrstva a na nej dva jemné pudingové krémy. Ukážem vám môj overený trik, aby boli vždy dokonale hladké a bez hrudiek. Tak poďme na to!
Ako pripraviť nepečené karamelové rezy?
Sušienkový základ z rozdrvených keksov, masla a jogurtu utlačte do formy. Uvarte hladký karamelový puding a nalejte ho na základ. Naň navrstvite druhý, uvarený kakaovo-kávový puding. Celý dezert nechajte v chladničke poriadne stuhnúť aspoň na 4 hodiny.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 295 kcal/rez
- Trend: Nepečený dezert
Potrebujeme
Sušienkový základ
- 300 g maslových alebo kakaových sušienok
- 50 g rozpusteného masla
- 85 g hustého smotanového jogurtu (napr. gréckeho)
Karamelová plnka
- 500 ml mlieka
- 170 g kryštálového cukru
- 50 g karamelového pudingu v prášku
- 20 g kukuričného škrobu
- 160 g karamelového jogurtu
Kakaová plnka
- 200 ml vody
- 87 g kryštálového cukru
- 40 g karamelového pudingu v prášku
- 15 g kakaa
- 2 g instantnej kávy (1 ČL)
Na zdobenie
- čokoládové kúsky alebo hobliny
Postup prípravy
Príprava základu
- Pripravte si menší, hlbší plech alebo formu (s rozmermi cca 20×30 cm) a vysteľte ju papierom na pečenie.
- Sušienky rozmixujte v mixéri alebo v pevnom vrecku podrvte valčekom na jemný prach.
- V mise zmiešajte sušienkovú drvinu s rozpusteným maslom a smotanovým jogurtom. Vytvoríte tak vlhkú, mrveničkovú zmes.
- Túto hmotu lyžicou rovnomerne utlačte na dno pripraveného plechu. Odložte do chladničky, kým si pripravíte prvú plnku.
Karamelová plnka
- Trik na krém bez hrudiek: Do hrnca nalejte 400 ml mlieka a pridajte 170 g cukru. Začnite zohrievať.
- V miske medzitým metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 100 ml studeného mlieka s karamelovým pudingovým práškom a škrobom na hladkú kašičku.
- Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho a rýchleho miešania doň vlejte pudingovú zmes. Varte 2-3 minúty do zhustnutia.
- Hustý puding odstavte z tepla a ihneď doň energicky vmiešajte karamelový jogurt.
- Horúcu karamelovú plnku nalejte na sušienkový základ, uhlaďte a dajte na 15 minút do chladničky.
Príprava kakaovej plnky a dokončenie
- Opäť použijeme náš trik. V 150 ml studenej vody rozmiešajte pudingový prášok, kakao a instantnú kávu. Zvyšných 50 ml vody priveďte v hrnci do varu, pridajte cukor a miešajte kým sa nerozpustí.
- Pudingovú zmes vlejte do vriacej vody a krátko povarte do zhustnutia.
- Teplú kakaovú plnku opatrne nalejte na mierne stuhnutú karamelovú vrstvu a rovnomerne rozotrite.
- Koláč nechajte najprv úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho prikryte fóliou a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
- Stuhnutý dezert posypte čokoládovými kúskami a nakrájajte horúcim nožom na úhľadné rezy.
Videorecept
Tipy
- Záruka bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého krému je v rozmiešaní pudingového prášku a škrobu v malom množstve studenej tekutiny predtým, ako ich pridáte do horúcej. Nikdy nesypte prášok priamo do vriaceho mlieka!
- Správny plech je dôležitý: Použite naozaj menší plech alebo formu. Vďaka tomu budú jednotlivé vrstvy pekne vysoké a rezy budú po nakrájaní vyzerať efektne. Na veľkom plechu by boli príliš tenké.
- Dokonalé rezy: Pre krásne, čisté rezy použite dlhý, ostrý nôž. Po každom jednom reze ho namočte do horúcej vody a utrite dosucha. Krém sa nebude lepiť na čepeľ.
Variácie
- S ovocím: Na sušienkový základ môžete pred naliatím krému poukladať na kolieska nakrájané čerstvé banány.
- Čokoládový základ: Namiesto maslových sušienok použite kakaové (napríklad Derby alebo Kávenky) pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť.
- Extra karamel: Hotové, stuhnuté rezy môžete pred podávaním poliať slaným karamelom. Bude to absolútna delikatesa.
Záver
Je to nesmierne jednoduchý a efektný dezert, ideálny na každú príležitosť. Určite si ho zamilujete!
Tento recept je inšpirovaný od Ricette dolci, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
