Ak existuje dezert, ktorý je synonymom pre čisté potešenie, sú to pre mňa tieto najlepšie karamelové rezy. Sú neskutočne krémové, plné lahodnej chuti a na ich prípravu nepotrebujete ani zapnúť rúru. Garantujem vám, že sa do nich zamiluje celá rodina.
1. Menší, hlbší plech (s rozmermi cca 20x30 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Sušienky rozmixujte alebo v sáčku valčekom podrvte na jemný prach. V mise ich zmiešajte s rozpusteným maslom a jogurtom.
3. Vzniknutú hmotu lyžicou rovnomerne utlačte na dno plechu. Odložte do chladničky, kým si pripravíte prvú plnku.
Príprava karamelovej plnky:
4. Do hrnca nalejte 400 ml mlieka a pridajte 170 g cukru. Začnite zohrievať.
5. V miske medzitým metličkou dokonale rozmiešajte zvyšných 100 ml studeného mlieka s karamelovým pudingovým práškom a škrobom na hladkú kašičku.
6. Keď mlieko v hrnci zovrie, za stáleho miešania doň vlejte pudingovú zmes. Varte 2-3 minúty do zhustnutia.
7. Odstavte z tepla a ihneď vmiešajte karamelový jogurt. Horúcu plnku nalejte na sušienkový základ a uhlaďte. Dajte na 15 minút do chladničky.
Príprava kakaovej plnky a dokončenie:
8. V 150 ml studenej vody rozmiešajte pudingový prášok, kakao a kávu. Zvyšných 50 ml vody priveďte v hrnci do varu s cukrom.
9. Pudingovú zmes vlejte do vriacej vody a krátko povarte do zhustnutia.
10. Teplú kakaovú plnku opatrne nalejte na mierne stuhnutú karamelovú vrstvu a rovnomerne rozotrite.
11. Koláč nechajte najprv vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho prikryte a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
12. Stuhnutý dezert posypte čokoládovými kúskami a nakrájajte na rezy.
Poznámky
1. Záruka bez hrudiek: Tajomstvo dokonale hladkého krému je v rozmiešaní pudingového prášku a škrobu v malom množstve studenej tekutiny predtým, ako ich pridáte do horúcej. Nikdy nesypte prášok priamo do vriaceho mlieka!2. Správny plech je dôležitý: Použite naozaj menší plech alebo formu. Vďaka tomu budú vrstvy pekne vysoké a rezy budú po nakrájaní vyzerať efektne. Na veľkom plechu by boli príliš tenké.3. Krájanie: Pre dokonalé, čisté rezy použite dlhý, ostrý nôž. Po každom reze ho namočte do horúcej vody a utrite dosucha. Krém sa nebude lepiť na čepeľ.Variácie:• S ovocím: Na sušienkový základ môžete pred naliatím krému poukladať na kolieska nakrájané banány.• Čokoládový základ: Použite kakaové sušienky (napríklad Derby alebo Kávenky) pre ešte čokoládovejšiu chuť.• Extra karamel: Hotové rezy môžete pred podávaním poliať slaným karamelom. Bude to absolútna bomba.