Hľadáte ten najlepší a najjednoduchší recept na pravé domáce lokše, ktoré sú mäkké, vláčne a chutia presne ako od babičky? Ste na správnom mieste! Tento rýchly RECEPT je hotový poklad, pretože vám ukáže, ako pripraviť dokonalé zemiakové cesto, ktoré sa netrhá. A čo je najlepšie? Tieto lokše sú univerzálne! Môžete si ich vychutnať na sladko s lekvárom a makom, alebo ako fantastickú slanú prílohu ku kačici či pečienke. Pripravte sa na tradičnú pochúťku, ktorú zvládne naozaj každý.
Kúzlo dokonalých lokší sa skrýva vo výbere správneho typu zemiakov a v jednoduchom postupe, ktorý vám dnes ukážeme krok za krokom. Zabudnite na zložité vykrajovanie, naučíme vás, ako cesto jednoducho rozdeliť a vyvaľkať každú lokšu zvlášť, presne ako to robili naše staré mamy. Je to rýchlejšie, efektívnejšie a výsledok je zaručený.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút (plus čas na uvarenie a vychladnutie zemiakov)
- Čas opekania: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 8-10 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 500 g múčnatých zemiakov (varný typ C)
- 150 g hladkej múky (+ na podsypanie)
- 1 zarovnaná ČL soli
Na dokončenie:
- 50 g masla (na potretie sladkej verzie) alebo kačacej/husacej masti (na slanú verziu)
- slivkový lekvár, mletý mak s práškovým cukrom (na sladkú verziu)
Postup prípravy
Príprava zemiakov:
- Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v šupke v osolenej vode domäkka (cca 20-25 minút). To, či sú uvarené, zistíme pichnutím nožom – musí ním ľahko prejsť.
- Ešte za horúca zemiaky scedíme, ošúpeme a ihneď pretlačíme cez lis na zemiaky alebo najemno nastrúhame na strúhadle.
- Dôležité: Nastrúhané zemiaky necháme na doske úplne vychladnúť. Spracovanie horúcich alebo teplých zemiakov by si vyžiadalo oveľa viac múky a lokše by boli tvrdé.
Príprava cesta a tvarovanie lokší:
- K úplne vychladnutým zemiakom pridáme soľ a preosiatu hladkú múku.
- Rýchlo, ale dôkladne rukami vypracujeme hladké a kompaktné cesto. Cesto nespracúvame príliš dlho, aby sa nezačalo lepiť.
- Cesto na pomúčenej doske vytvarujeme do valca, ktorý rozdelíme na 8 až 10 rovnakých častí. Z každej časti vytvoríme malý bochníček.
- Každý bochníček postupne na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme valčekom na veľmi tenkú okrúhlu placku (hrúbka cca 2-3 mm).
Opekanie a dokončenie:
- Pripravíme si suchú panvicu (ideálne liatinovú alebo s hrubým dnom) a poriadne ju rozohrejeme na stredne silnom plameni.
- Každú lokšu opekáme nasucho z oboch strán. Na každej strane to trvá približne 1-2 minúty. Lokša je hotová, keď sa na nej začnú tvoriť tmavé pľuzgiere.
- Kľúčový krok: Každú upečenú, ešte horúcu lokšu ihneď po vybratí z panvice štedro potrieme rozpusteným maslom (pre sladkú verziu) alebo masťou (pre slanú verziu).
- Hotové lokše ukladáme na seba na tanier, aby zostali teplé a vláčne.
- Na sladko: Potreté lokše plníme slivkovým lekvárom, posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom a preložíme na polovicu alebo stočíme. Na slano: Podávame ako prílohu k pečenej kačici, husi alebo k pečienke na cibuľke.
Videorecept
Tipy
- Najlepšie je zemiaky uvariť deň vopred a nechať ich v šupke cez noc v chladničke. Budú ešte suchšie a cesto bude dokonalé.
- Pri vaľkaní sa naozaj nebojím poriadne podsypávať dosku múkou. Cesto sa tak neprichytí a lokše sa budú dať vyvaľkať naozaj natenko.
- Počas opekania z lokší oprašujem prebytočnú múku, ktorá sa na panvici pripaľuje. Panvicu medzi jednotlivými lokšami vždy utriem suchou papierovou utierkou.
- Ak mi nejaké lokše zostanú (čo sa stáva málokedy), na druhý deň ich na pár sekúnd opečiem na panvici s maslom a sú opäť ako čerstvé. Sú skvelé aj ako náhrada tortilly.
Domáce lokše sú skutočnou oslavou jednoduchej, no geniálnej slovenskej kuchyne. Dúfam, že vám tento vylepšený recept prinesie radosť a že si na nich pochutnáte rovnako, ako my doma. Dobrú chuť, či už na slano alebo na sladko!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.