Roky som sa bála pustiť do domácej šípkovej marmelády, lebo som počúvala hororové príbehy o zdĺhavom čistení. Až som objavila tento overený recept, ktorý všetko zmenil. Je to presne tá chuť, akú si pamätám z detstva – sladká, jemne kyselkavá, s nádhernou vôňou vanilky a škorice.
Tajomstvo je v tom, že šípky vôbec nemusíte prácne čistiť a zbavovať jadierok! Ukážem vám postup, ktorý vám ušetrí hodiny práce a výsledok bude zaručene dokonalý – hladká, rubínová marmeláda bez jediného chĺpka. Poďte si so mnou uvariť tento tekutý poklad jesene.
Ako uvariť najlepšiu šípkovú marmeládu?
Šípky zbavte len stopiek a okvetia (“bubákov”) a uvarte ich vcelku domäkka. Celú zmes aj s vodou rozmixujte a následne dôkladne prepasírujte cez veľmi jemné sitko, aby ste odstránili jadierka a pichľavé chĺpky. Pyré vráťte do hrnca, pridajte cukor a varte do zhustnutia.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas varenia/pečenia: 1 hod 10 min
- Počet porcií: cca 5 pohárov (à 200 ml)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Zero-waste
Potrebujeme
- 1500 g zrelých šípok
- 700 g krupicového cukru
- 1 liter vody
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL mletej škorice
- semienka z ½ vanilkového struku (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
Postup prípravy
- Jednoduchá príprava šípok. Šípky dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Ostrým nožíkom z každého plodu odrežte len tvrdý koniec so stopkou a čierny zvyšok okvetia na druhej strane (“bubáka”). Nemusíte ich poloviť ani prácne čistiť vnútro.
- Takto pripravené šípky vložte do veľkého hrnca, zalejte litrom vody a priveďte k varu. Potom teplotu stíšte a varte pod pokrievkou 30–40 minút, kým nebudú úplne mäkké.
- Mixovanie. Hrniec odstavte z plameňa. Ponorným mixérom rozmixujte celý obsah hrnca – šípky aj s vodou, v ktorej sa varili – na čo najhladšiu kašu.
- Pasírovanie (kľúčový krok!). Pripravte si čistú misu a veľmi jemné sitko. Zmes postupne prelievajte cez sitko a lyžicou alebo vareškou ju dôkladne pasírujte. Cieľom je pretlačiť všetku jemnú dužinu a v sitku nechať len tvrdé semienka, šupky a dráždivé chĺpky.
- Varenie marmelády. Hladké, prepasírované pyré vráťte do čistého hrnca. Pridajte cukor, citrónovú šťavu, škoricu a semienka z vanilkového struku.
- Za občasného miešania varte na miernom plameni 20–30 minút, kým marmeláda viditeľne nezhustne. Občas premiešajte, ku koncu častejšie, aby sa nepripálila.
- Test hustoty. Na malý tanierik, ktorý ste si dali vychladiť do mrazničky, kvapnite lyžičku horúcej marmelády. Ak po chvíli nesteká, keď tanierik nakloníte, je hotová.
- Plnenie pohárov. Ešte vriacu marmeládu ihneď plňte do vopred sterilizovaných a suchých pohárov. Pevne ich uzavrite viečkom, otočte dnom nahor a nechajte takto stáť 5 minút. Potom ich otočte späť a nechajte úplne vychladnúť.
2 praktické tipy na záver
- Kedy zbierať šípky? Najlepšiu chuť a farbu má marmeláda zo šípok, ktoré prešli prvým mrazom. Sú prirodzene sladšie a mäkšie. Vždy zbierajte len tvrdé, sýtočervené plody.
- Dvojité pasírovanie pre istotu. Ak si chcete byť stopercentne istí, že v marmeláde nezostali žiadne dráždivé chĺpky, prepasírujte pyré dvakrát. Prvýkrát cez sitko s väčšími okami na zachytenie semienok a druhýkrát cez úplne jemné sitko.
Jednoduché variácie
- S kvapkou alkoholu: Na záver varenia pridajte do marmelády 2 lyžice kvalitného rumu alebo brandy. Krásne to zvýrazní chuť a pomôže s konzerváciou.
- S jablkami: Spolu so šípkami uvarte dve očistené a na kocky nakrájané jablká. Marmeláda bude jemnejšia a vďaka pektínu v jablkách aj o niečo rýchlejšie zhustne.
Výsledkom je nádherná, rubínová marmeláda s chuťou, ktorá sa nedá kúpiť. Je fantastická na vianočke, v palacinkách alebo ako príloha k divine a syrom.
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.