Search

Najlepšia šípková marmeláda, akú som kedy jedla. Mám na ňu overený recept, ktorý sa vždy podarí.

Šípková marmeláda
Šípková marmeláda

Obsah receptu

Publikované: 19. septembra 2025, 10:37

Roky som sa bála pustiť do domácej šípkovej marmelády, lebo som počúvala hororové príbehy o zdĺhavom čistení. Až som objavila tento overený recept, ktorý všetko zmenil. Je to presne tá chuť, akú si pamätám z detstva – sladká, jemne kyselkavá, s nádhernou vôňou vanilky a škorice.

Tajomstvo je v tom, že šípky vôbec nemusíte prácne čistiť a zbavovať jadierok! Ukážem vám postup, ktorý vám ušetrí hodiny práce a výsledok bude zaručene dokonalý – hladká, rubínová marmeláda bez jediného chĺpka. Poďte si so mnou uvariť tento tekutý poklad jesene.

Ako uvariť najlepšiu šípkovú marmeládu?

Šípky zbavte len stopiek a okvetia (“bubákov”) a uvarte ich vcelku domäkka. Celú zmes aj s vodou rozmixujte a následne dôkladne prepasírujte cez veľmi jemné sitko, aby ste odstránili jadierka a pichľavé chĺpky. Pyré vráťte do hrnca, pridajte cukor a varte do zhustnutia.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas varenia/pečenia: 1 hod 10 min
  • Počet porcií: cca 5 pohárov (à 200 ml)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 250 kcal/100 g
  • Trend: Zaváranie / Zero-waste

Potrebujeme

  • 1500 g zrelých šípok
  • 700 g krupicového cukru
  • 1 liter vody
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL mletej škorice
  • semienka z ½ vanilkového struku (alebo 1 balíček vanilkového cukru)

Postup prípravy

  1. Jednoduchá príprava šípok. Šípky dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Ostrým nožíkom z každého plodu odrežte len tvrdý koniec so stopkou a čierny zvyšok okvetia na druhej strane (“bubáka”). Nemusíte ich poloviť ani prácne čistiť vnútro.
  2. Takto pripravené šípky vložte do veľkého hrnca, zalejte litrom vody a priveďte k varu. Potom teplotu stíšte a varte pod pokrievkou 30–40 minút, kým nebudú úplne mäkké.
  3. Mixovanie. Hrniec odstavte z plameňa. Ponorným mixérom rozmixujte celý obsah hrnca – šípky aj s vodou, v ktorej sa varili – na čo najhladšiu kašu.
  4. Pasírovanie (kľúčový krok!). Pripravte si čistú misu a veľmi jemné sitko. Zmes postupne prelievajte cez sitko a lyžicou alebo vareškou ju dôkladne pasírujte. Cieľom je pretlačiť všetku jemnú dužinu a v sitku nechať len tvrdé semienka, šupky a dráždivé chĺpky.
  5. Varenie marmelády. Hladké, prepasírované pyré vráťte do čistého hrnca. Pridajte cukor, citrónovú šťavu, škoricu a semienka z vanilkového struku.
  6. Za občasného miešania varte na miernom plameni 20–30 minút, kým marmeláda viditeľne nezhustne. Občas premiešajte, ku koncu častejšie, aby sa nepripálila.
  7. Test hustoty. Na malý tanierik, ktorý ste si dali vychladiť do mrazničky, kvapnite lyžičku horúcej marmelády. Ak po chvíli nesteká, keď tanierik nakloníte, je hotová.
  8. Plnenie pohárov. Ešte vriacu marmeládu ihneď plňte do vopred sterilizovaných a suchých pohárov. Pevne ich uzavrite viečkom, otočte dnom nahor a nechajte takto stáť 5 minút. Potom ich otočte späť a nechajte úplne vychladnúť.

2 praktické tipy na záver

  1. Kedy zbierať šípky? Najlepšiu chuť a farbu má marmeláda zo šípok, ktoré prešli prvým mrazom. Sú prirodzene sladšie a mäkšie. Vždy zbierajte len tvrdé, sýtočervené plody.
  2. Dvojité pasírovanie pre istotu. Ak si chcete byť stopercentne istí, že v marmeláde nezostali žiadne dráždivé chĺpky, prepasírujte pyré dvakrát. Prvýkrát cez sitko s väčšími okami na zachytenie semienok a druhýkrát cez úplne jemné sitko.

Jednoduché variácie

  • S kvapkou alkoholu: Na záver varenia pridajte do marmelády 2 lyžice kvalitného rumu alebo brandy. Krásne to zvýrazní chuť a pomôže s konzerváciou.
  • S jablkami: Spolu so šípkami uvarte dve očistené a na kocky nakrájané jablká. Marmeláda bude jemnejšia a vďaka pektínu v jablkách aj o niečo rýchlejšie zhustne.

Výsledkom je nádherná, rubínová marmeláda s chuťou, ktorá sa nedá kúpiť. Je fantastická na vianočke, v palacinkách alebo ako príloha k divine a syrom.

Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

Varíme s Láskou