Roky som sa bála pustiť do domácej šípkovej marmelády, lebo som počúvala hororové príbehy o zdĺhavom čistení. Až som našla tento overený recept, ktorý všetko zmenil. Je to presne tá chuť, akú si pamätám z detstva – sladká, jemne kyselkavá, s nádychom vanilky.
0.5strukusemienka z ½ vanilkového struku(alebo 1 balíček vanilkového cukru)
Pokyny
1. Jednoduchá príprava šípok. Šípky dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Ostrým nožíkom z každého plodu odrežte len tvrdý koniec so stopkou a čierny zvyšok okvetia na druhej strane ("bubáka"). Nemusíte ich poloviť ani prácne čistiť vnútro.
2. Takto pripravené šípky vložte do veľkého hrnca, zalejte litrom vody a priveďte k varu. Potom teplotu stíšte a varte pod pokrievkou 30–40 minút, kým nebudú úplne mäkké.
3. Mixovanie. Hrniec odstavte z plameňa. Ponorným mixérom rozmixujte celý obsah hrnca – šípky aj s vodou, v ktorej sa varili – na čo najhladšiu kašu.
4. Pasírovanie (kľúčový krok!). Pripravte si čistú misu a veľmi jemné sitko. Zmes postupne prelievajte cez sitko a lyžicou alebo vareškou ju dôkladne pasírujte. Cieľom je pretlačiť všetku jemnú dužinu a v sitku nechať len tvrdé semienka, šupky a dráždivé chĺpky.
5. Varenie marmelády. Hladké, prepasírované pyré vráťte do čistého hrnca. Pridajte cukor, citrónovú šťavu, škoricu a semienka z vanilkového struku.
6. Za občasného miešania varte na miernom plameni 20–30 minút, kým marmeláda viditeľne nezhustne. Občas premiešajte, ku koncu častejšie, aby sa nepripálila.
7. Test hustoty. Na malý tanierik, ktorý ste si dali vychladiť do mrazničky, kvapnite lyžičku horúcej marmelády. Ak po chvíli nesteká, keď tanierik nakloníte, je hotová.
8. Plnenie pohárov. Ešte vriacu marmeládu ihneď plňte do vopred sterilizovaných a suchých pohárov. Pevne ich uzavrite viečkom, otočte dnom nahor a nechajte takto stáť 5 minút. Potom ich otočte späť a nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Kedy zbierať šípky? Najlepšiu chuť a farbu má marmeláda zo šípok, ktoré prešli prvým mrazom. Sú prirodzene sladšie a mäkšie. Vždy zbierajte len tvrdé, sýtočervené plody.2. Dvojité pasírovanie pre istotu. Ak si chcete byť stopercentne istí, že v marmeláde nezostali žiadne dráždivé chĺpky, prepasírujte pyré dvakrát. Prvýkrát cez sitko s väčšími okami na zachytenie semienok a druhýkrát cez úplne jemné sitko.