Hľadáte ideálny recept na horúce letné dni, ktorý je nielen bleskovo pripravený, ale aj absolútne lahodný? Potom ste na správnom mieste! Tento najlepší taliansky cestovinový šalát je presne to, čo potrebujete. Spája v sebe čerstvosť zrelých paradajok, jemnosť mozzarelly, vôňu bazalky a dokonale uvarené cestoviny. A čo je na ňom úplne najlepšie? Chutí priam božsky teplý hneď po príprave, ale aj príjemne vychladený na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja. Skutočná letná fantázia na tanieri!
Príprava tohto šalátu je skutočne hračka a zaberie vám len pár minút aktívneho času. Stačí uvariť cestoviny a medzitým nakrájať čerstvé ingrediencie, ktoré potom jednoducho spojíte v mise s ľahkým dresingom. Výsledkom je osviežujúce a sýte jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Tak poďme na to, uvarte si s nami túto taliansku dobrotu!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 10-12 minút (podľa druhu cestovín)
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 170 g špaldových alebo pšeničných cestovín (napr. fusilli, penne)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ks menšej až stredne veľkej cibule
- 2–3 ks zrelých paradajok
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 125 g mozzarelly (klasickej alebo mini guľôčok)
- 4 PL olivového oleja (ideálne extra panenského)
- 2 PL octu (napr. bieleho vínneho alebo jablčného)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava surovín a základný dresing:
- Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vriacej vody podľa návodu na obale, ideálne „al dente“ (do zmäknutia, ale stále pevné na zhryz).
- Medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie: cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Paradajky umyjeme, podľa potreby odstránime tvrdú časť pri stopke a nakrájame na primerane veľké kocky. Mozzarellu (ak nie je v malých guľôčkach) tiež nakrájame na kocky. Čerstvú bazalku opláchneme a nasekáme nadrobno alebo natrháme na menšie kúsky.
- Do veľkej misy, v ktorej budeme šalát miešať, dáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme olivový olej a ocot. Ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením a všetko spolu dobre premiešame, aby sa chute spojili a vytvoril sa základ dresingu.
Kompletizácia a servírovanie šalátu:
- K pripravenému dresingu v mise pridáme nakrájané paradajky a zľahka premiešame.
- Následne pridáme nakrájanú mozzarellu a väčšinu nasekanej čerstvej bazalky (trochu si môžeme nechať na finálne ozdobenie). Opäť opatrne premiešame, aby sa mozzarella príliš nerozpadla.
- Uvarené cestoviny scedíme. Ak chceme šalát podávať skôr studený alebo vlažný, môžeme ich krátko prepláchnuť studenou vodou, aby sa rýchlejšie ochladili a nelepili sa. Pridáme ich do misy k ostatným surovinám.
- Všetko spolu dôkladne, ale zľahka premiešame, aby sa cestoviny pekne obalili dresingom a spojili so všetkými ingredienciami. Podľa potreby ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Šalát podávame buď ihneď teplý, ozdobený zvyšnou bazalkou, alebo ho necháme vychladnúť a podávame studený. Vychladený v chladničke je obzvlášť osviežujúci počas horúcich dní.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu taliansku chuť rada pridávam do šalátu aj pár kúskov sušených paradajok naložených v oleji (dobre odkvapkaných a nakrájaných) alebo niekoľko čiernych či zelených olív.
- Ak chcem šalát spraviť sýtejším, niekedy do neho zamiešam aj konzervu kvalitného tuniaka vo vlastnej šťave (scedeného) alebo kúsky grilovaného kuracieho mäsa.
- Nebojím sa experimentovať s bylinkami! Okrem bazalky sa do tohto šalátu výborne hodí aj čerstvé oregano alebo trocha petržlenovej vňate.
- Pre pikantnejší nádych môžem do dresingu pridať štipku sušených čili vločiek alebo pár kvapiek pikantného oleja.
Tento jednoduchý taliansky cestovinový šalát je dôkazom toho, že aj z pár kvalitných surovín sa dá vykúzliť neuveriteľne chutné jedlo. Je ideálny na rýchly obed, ľahkú večeru alebo ako skvelé pohostenie na letnej párty.
Recept je inšpirovaný verziou z Tak chutné!, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.