Publikované: 1. októbra 2025, 04:00
Mám vyskúšaných veľa zložitých receptov na kváskové chleby, ale k tomuto jednoduchému receptu sa vraciam stále najradšej. Je to bezkonkurenčne najlepší a najrýchlejší domáci chlebík, ktorý je taký jednoduchý, že ho naozaj pečiem takmer každý týždeň. Má úžasne chrumkavú, tenkú kôrku a neuveriteľne mäkučkú, nadýchanú striedku. Zabudnite na chlieb z obchodu, tento je o niekoľko tried lepší!
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ kysnutie)
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 4 malé bochníky
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 250 kcal/100 g
- Trend: Domáce pečenie
Potrebujeme
- 10 g čerstvého droždia (alebo 3 g sušeného)
- 250 ml vlažnej vody
- 1 ČL kryštálového cukru (10 g)
- 320 g chlebovej pšeničnej múky (plus na podsypanie)
- 1 ČL soli (7 g)
Postup prípravy
- Príprava kvásku. Do misky rozdrobte droždie, pridajte cukor a zalejte 250 ml vlažnej (nie horúcej!) vody. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí hustá pena.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu chlebovú múku so soľou.
- Do múky prilejte aktívny kvások a vareškou alebo v kuchynskom robote začnite spracovávať cesto. Mieste aspoň 8-10 minút, kým nie je hladké, pružné a nelepí sa na steny misy.
- Prvé kysnutie. Misu prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút, alebo kým cesto viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie bochníkov. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 4 rovnaké časti.
- Každú časť spracujte do tvaru malej placky a tú potom pevne zrolujte do tvaru malej veky alebo okrúhleho bochníka.
- Druhé kysnutie (dôležitý krok!). Vytvarované bochníky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 30–40 minút.
- Pečenie. Rúru si predhrejte na 200 °C. Vykysnuté bochníky na povrchu zľahka narežte ostrým nožom alebo žiletkou.
- Potrite ich studenou vodou a jemne poprášte múkou pre krásny rustikálny vzhľad.
- Pečte vo vyhriatej rúre 15–20 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé a po zaklopaní na spodok neznejú duto.
- Upečené bochníky nechajte vychladnúť na mriežke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo potierať vodou? Potretie povrchu chleba studenou vodou tesne pred pečením je starý pekársky trik. Voda v horúcej rúre vytvorí paru, vďaka ktorej bude kôrka chleba tenšia a úžasne chrumkavá.
- Nevynechajte druhé kysnutie. Podkysnutie vytvarovaných bochníkov na plechu je rovnako dôležité ako to prvé. Práve počas neho cesto opäť naberie objem a silu, a v rúre krásne “vyskočí”. Ak by ste tento krok vynechali, chlebíky by boli nízke a hutné.
Jednoduché variácie
- Rascouvý chlieb: Do múky pred miesením pridajte jednu lyžičku celej rasce. Získate tak klasickú chuť a vôňu domáceho slovenského chleba.
- So semienkami: Do cesta môžete zapracovať aj hrsť vašich obľúbených semienok – slnečnicových, ľanových alebo tekvicových. Pred pečením môžete povrch potretý vodou taktiež husto posypať semienkami.
Výsledkom je neuveriteľne voňavý domáci chlebík s dokonalou chrumkavou kôrkou a neuveriteľne mäkkou striedkou. Najlepší je ešte vlažný, len tak s poctivým maslom a soľou.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Z Fatmovej kuchyne, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.