Nič nezahreje počas chladných dní lepšie ako miska horúcej, krémovej polievky. A tá z tekvice hokkaido je hotové pohladenie pre dušu! Tento jednoduchý a rýchly RECEPT si zamilujete pre jeho lahodnú, jemne sladkastú chuť a krásnu sýtooranžovú farbu. Je to presne ten typ polievky, ktorý zvládne uvariť aj úplný začiatočník a výsledok je vždy fantastický. Ukážeme si jednoduchý trik, ako z tekvice dostať tú najlepšiu chuť. Pripravte si lyžice, táto dobrota bude na stole raz-dva!
Kúzlo tej najlepšej chuti sa skrýva v pečení tekvice namiesto varenia. Týmto jednoduchým krokom sa v nej zvýrazní všetka jej prirodzená sladkosť. Potom už len všetko rozmixujete do hladkého krému a zjemníte smotanou. Je to naozaj nenáročné a výsledkom je polievka ako z dobrej reštaurácie, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas pečenia a varenia: cca 35-40 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 menšia tekvica hokkaido (cca 1 kg)
- 2 menšie cibule
- 2 PL rastlinného alebo olivového oleja
- 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na varenie (aspoň 10%)
- ½ ČL kari korenia
- štipka muškátového orieška (voliteľné)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvý kôpor alebo tekvicové semienka na ozdobu
Postup prípravy
Príprava tekvice (najlepší spôsob):
- Rúru si predhrejeme na 200 °C.
- Tekvicu hokkaido dôkladne umyjeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou z nej vydlabeme semienka a vláknitú dužinu. Dôležité: Hokkaido tekvicu nie je potrebné šúpať, jej šupka pečením krásne zmäkne.
- Dužinu nakrájame na menšie, približne rovnaké kocky. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme lyžicou oleja, osolíme, okoreníme a rukami dobre premiešame.
- Pečieme vo vyhriatej rúre 20-25 minút, alebo kým nie je tekvica úplne mäkká a jej okraje nezačnú jemne hnednúť. Pár kociek pečenej tekvice si môžeme odložiť bokom na finálnu ozdobu.
Dokončenie polievky:
- Kým sa tekvica pečie, v stredne veľkom hrnci si na zvyšnej lyžici oleja orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita (asi 5 minút).
- K cibuľke pridáme kari korenie (a prípadne muškátový oriešok) a restujeme ešte asi pol minúty, aby sa krásne rozvoňalo.
- Do hrnca pridáme upečenú tekvicu, zalejeme horúcim vývarom a privedieme k varu.
- Polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladký krém.
- Hrniec vrátime na sporák, vlejeme smotanu na varenie a necháme polievku ešte asi 5 minút mierne prebublávať. Už ju nevaríme zprudka.
- Nakoniec polievku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
- Podávame horúcu, ozdobenú nasekaným čerstvým kôprom, odloženými kúskami pečenej tekvice alebo opečenými tekvicovými semienkami.
Videorecept
Tipy
- Spolu s tekvicou niekedy pečiem aj jednu menšiu mrkvu a kúsok zemiaku. Polievka je potom ešte o niečo hustejšia a chuťovo bohatšia.
- Ak mám rád pikantné, pridám do polievky spolu s kari aj kúsok čerstvého zázvoru, ktorý restujem spolu s cibuľkou, alebo na záver štipku čili.
- Pre extra krémovú a jemnú chuť niekedy namiesto smotany na varenie použijem kokosové mlieko z konzervy. Skvele sa hodí ku kari koreniu.
- Táto polievka je fantastická s chrumkavými krutónmi, opečenou slaninkou alebo len tak pokvapkaná kvalitným tekvicovým olejom.
Verím, že vám táto krémová polievka bude chutiť a že sa stane vašou obľúbenou jesennou tradíciou. Je to naozaj jednoduchý spôsob, ako si pripraviť niečo teplé, zdravé a neskutočne dobré. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.