Search

Krémová hokkaido polievka: Jednoduchý a rýchly RECEPT, ktorý zahreje na duši

krémová hokkaido polievka
krémová hokkaido polievka

Obsah receptu

Nič nezahreje počas chladných dní lepšie ako miska horúcej, krémovej polievky. A tá z tekvice hokkaido je hotové pohladenie pre dušu! Tento jednoduchý a rýchly RECEPT si zamilujete pre jeho lahodnú, jemne sladkastú chuť a krásnu sýtooranžovú farbu. Je to presne ten typ polievky, ktorý zvládne uvariť aj úplný začiatočník a výsledok je vždy fantastický. Ukážeme si jednoduchý trik, ako z tekvice dostať tú najlepšiu chuť. Pripravte si lyžice, táto dobrota bude na stole raz-dva!

Kúzlo tej najlepšej chuti sa skrýva v pečení tekvice namiesto varenia. Týmto jednoduchým krokom sa v nej zvýrazní všetka jej prirodzená sladkosť. Potom už len všetko rozmixujete do hladkého krému a zjemníte smotanou. Je to naozaj nenáročné a výsledkom je polievka ako z dobrej reštaurácie, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia a varenia: cca 35-40 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 menšia tekvica hokkaido (cca 1 kg)
  • 2 menšie cibule
  • 2 PL rastlinného alebo olivového oleja
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 150 ml smotany na varenie (aspoň 10%)
  • ½ ČL kari korenia
  • štipka muškátového orieška (voliteľné)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvý kôpor alebo tekvicové semienka na ozdobu

Postup prípravy

Príprava tekvice (najlepší spôsob):

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C.
  2. Tekvicu hokkaido dôkladne umyjeme, prekrojíme na polovicu a lyžicou z nej vydlabeme semienka a vláknitú dužinu. Dôležité: Hokkaido tekvicu nie je potrebné šúpať, jej šupka pečením krásne zmäkne.
  3. Dužinu nakrájame na menšie, približne rovnaké kocky. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme lyžicou oleja, osolíme, okoreníme a rukami dobre premiešame.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre 20-25 minút, alebo kým nie je tekvica úplne mäkká a jej okraje nezačnú jemne hnednúť. Pár kociek pečenej tekvice si môžeme odložiť bokom na finálnu ozdobu.

Dokončenie polievky:

  1. Kým sa tekvica pečie, v stredne veľkom hrnci si na zvyšnej lyžici oleja orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita (asi 5 minút).
  2. K cibuľke pridáme kari korenie (a prípadne muškátový oriešok) a restujeme ešte asi pol minúty, aby sa krásne rozvoňalo.
  3. Do hrnca pridáme upečenú tekvicu, zalejeme horúcim vývarom a privedieme k varu.
  4. Polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme na hladký krém.
  5. Hrniec vrátime na sporák, vlejeme smotanu na varenie a necháme polievku ešte asi 5 minút mierne prebublávať. Už ju nevaríme zprudka.
  6. Nakoniec polievku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
  7. Podávame horúcu, ozdobenú nasekaným čerstvým kôprom, odloženými kúskami pečenej tekvice alebo opečenými tekvicovými semienkami.

Videorecept

Tipy

  1. Spolu s tekvicou niekedy pečiem aj jednu menšiu mrkvu a kúsok zemiaku. Polievka je potom ešte o niečo hustejšia a chuťovo bohatšia.
  2. Ak mám rád pikantné, pridám do polievky spolu s kari aj kúsok čerstvého zázvoru, ktorý restujem spolu s cibuľkou, alebo na záver štipku čili.
  3. Pre extra krémovú a jemnú chuť niekedy namiesto smotany na varenie použijem kokosové mlieko z konzervy. Skvele sa hodí ku kari koreniu.
  4. Táto polievka je fantastická s chrumkavými krutónmi, opečenou slaninkou alebo len tak pokvapkaná kvalitným tekvicovým olejom.

Verím, že vám táto krémová polievka bude chutiť a že sa stane vašou obľúbenou jesennou tradíciou. Je to naozaj jednoduchý spôsob, ako si pripraviť niečo teplé, zdravé a neskutočne dobré. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty