Túžite po dezerte, ktorý je ľahučký ako obláčik, plný sviežeho ovocia a jeho príprava vám nezaberie viac ako pár minút? Potom je tento nepečený šľahačkový rez s ovocím presne pre vás! Je to dokonalá letná záchrana, keď vás prepadne chuť na sladké, no nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni ani zapínať rúru. Kombinácia jemného šľahačkového krému s mascarpone, šťavnatých jahôd a sušienok namočených v mlieku je jednoducho neodolateľná. Tento recept je taký jednoduchý, že ho zvládne naozaj každý a výsledok vždy zožne úspech!
Predstavte si tú lahodnú chuť – vrstvy mäkkých sušienok sa striedajú s nadýchaným krémom, v ktorom sa ukrývajú kúsky sladkých jahôd. Príprava je skutočne expresná: vyšľaháme krém, pridáme ovocie, navrstvíme so sušienkami do formy a necháme poriadne vychladiť. To je všetko! Tento dezert je ideálny na horúce letné dni, na rodinné oslavy, alebo len tak, pre radosť. Poďme sa spolu pustiť do tejto jednoduchej dobroty!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas tuhnutia v chladničke: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 plech (cca 10-12 rezov)
- Veľkosť formy: 30×20 cm
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
- 500 g dobre vychladenej sladenej smotany na šľahanie (napr. 2x 250 g balenie živočíšnej smotany, ktorá je už sladená, alebo zodpovedajúce množstvo rastlinnej sladenej šľahačky)
- 150 g mascarpone (ideálne chvíľu povoleného pri izbovej teplote)
- 200 g čerstvých jahôd (alebo iného obľúbeného ovocia)
- cca 300 g dlhých cukrárskych piškót alebo tenkých maslových sušienok (napr. typu Petit Buerre)
- cca 250 ml mlieka (vlažného, na namáčanie sušienok)
- práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava krému a vrstvenie:
- Dobre vychladenú sladenú smotanu na šľahanie začnite šľahať elektrickým šľahačom na stredných otáčkach. Keď začne smotana viditeľne hustnúť a tvoriť mäkké špičky (je polotuhá), pridajte mascarpone (ktoré by malo mať ideálne podobnú teplotu ako smotana, alebo aspoň nebyť úplne ľadové). Spolu potom krátko došľahajte na hladký a pevný krém. Dôležité: Dajte pozor, aby ste zmes neprešľahali, krém by sa mohol ľahko zraziť.
- Čerstvé jahody umyte, očistite a nakrájajte na drobné kocky. Opatrne ich vmiešajte do pripraveného šľahačkového krému.
- Pripravte si formu o veľkosti približne 30×20 cm. Sušienky alebo piškóty jednotlivo krátko namáčajte do vlažného mlieka (len na sekundu-dve, aby sa nerozmočili) a ukladajte ich tesne vedľa seba na dno formy, čím vytvoríte prvú vrstvu.
- Na vrstvu sušienok rovnomerne rozotrite polovicu šľahačkového krému s jahodami.
- Na krém opäť navrstvite sušienky namočené v mlieku.
- Na druhú vrstvu sušienok rozotrite zvyšnú polovicu krému.
- Voliteľne môžete na vrch poukladať ešte jednu vrstvu sušienok namočených v mlieku, alebo nechať vrch krémový. (Pôvodný recept uvádza ďalšiu vrstvu sušienok.)
Chladenie a podávanie:
- Pripravený rez prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky. Nechajte ho odpočívať a tuhnúť aspoň 6 hodín, ideálne však cez noc, aby sušienky zmäkli a chute sa krásne prepojili.
- Pred podávaním môžete rez jemne posypať práškovým cukrom. Ozdobte čerstvými jahodami alebo iným ovocím podľa fantázie. Krájajte na rezy a servírujte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Experimentujte s ovocím! Okrem jahôd sú vynikajúce aj maliny, čučoriedky, broskyne, mango, kivi alebo dokonca scedené kompótové ovocie ako ananás či mandarínky.
- Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžete do mlieka na namáčanie sušienok pridať lyžičku rumu, amaretto likéru alebo vanilkového extraktu.
- Ak nemáte sladenú smotanu na šľahanie, použite klasickú smotanu na šľahanie (aspoň 33% tuku) a podľa chuti ju počas šľahania oslaďte práškovým cukrom (cca 2-4 PL, podľa preferencie).
- Pre krajší rez pri krájaní namočte nôž do horúcej vody a po každom reze ho utrite dosucha.
Tento nepečený šľahačkový rez je skutočne rýchla a efektná dobrota, ktorá poteší malých aj veľkých maškrtníkov. Užite si jeho prípravu a hlavne tú božskú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Fatto in Casa da Alba, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu s dôrazom na stabilitu krému.