Publikované: 1. apríla 2025, 08:16
Zase je tu ďalší hit internetu, ktorý jednoducho musíte skúsiť. Táto nepečená torta s bielou čokoládou si vás získa svojou neskutočne krémovou chuťou a pritom úplne jednoduchou prípravou bez použitia rúry. Je to dezert, ktorý vyzerá aj chutí luxusne.
Aj bez pečenia sa dá pripraviť chutná a krásna torta. Vyskúšajte tento recept na nepečenú tortu s bielou čokoládou, ktorej základ tvoria sušienky a lahodný krém z kondenzovaného mlieka a čerstvého syra. Najnáročnejšie je len čakanie, kým v chladničke stuhne.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 4-5 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 8-10 porcií (forma ø 20-22 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
Potrebujeme:
Na základ:
- cca 180 g maslových sušienok (obdĺžnikových alebo okrúhlych)
- cca 100 ml mlieka (na namáčanie sušienok)
Na krém:
- 2 žĺtky
- 400 ml plnotučného mlieka
- 50 g kukuričného škrobu
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 120 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Lučina, nie tvaroh!)
Na polevu:
- 150 g kvalitnej bielej čokolády
- 50 ml mlieka (horúceho)
Ostatné:
- Okrúhla tortová forma s odnímateľným dnom (priemer cca 20-22 cm)
Postup prípravy
Príprava základu:
- Pripravte si tortovú formu (ø 20-22 cm). Jej dno môžete zľahka vyložiť papierom na pečenie pre ľahšiu manipuláciu s hotovou tortou.
- Do plytkého taniera alebo misky nalejte mlieko (cca 100 ml) na namáčanie sušienok.
- Každú sušienku veľmi krátko (len na sekundu, aby príliš nezmäkla) namočte do mlieka a ihneď ju ukladajte na dno a po obvode pripravenej tortovej formy. Najprv vyložte sušienkami stojacimi na výšku celý obvod formy, tesne jednu vedľa druhej. Potom vyložte aj dno formy (prípadné medzery môžete vyplniť nalámanými kúskami sušienok). Zvyšné sušienky (ak nejaké zostali) si odložte bokom.
Príprava krému:
- Do stredne veľkého hrnca dajte 2 žĺtky. Prilejte k nim trochu (asi 50-100 ml) z pripravených 400 ml mlieka a metličkou dobre rozmiešajte.
- Prisypte kukuričný škrob (50 g) a opäť metličkou dôkladne rozmiešajte dohladka, aby v zmesi neboli žiadne hrudky škrobu.
- Prilejte zvyšok mlieka (zvyšných 300-350 ml) a sladené kondenzované mlieko (200 g). Všetko spolu dobre premiešajte.
- Hrniec postavte na stredný oheň a za stáleho a dôkladného miešania metličkou (najmä pri dne) privediete zmes pomaly do varu. Miešajte neustále, aby sa krém nepripálil a neurobili sa hrudky.
- Keď zmes začne hustnúť (podobne ako puding), varte ju za stáleho miešania ešte približne 1-2 minúty, kým nie je naozaj hustá a krémová.
- Hotový hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Do ešte horúceho krému pridajte čerstvý smotanový syr (120 g) a metličkou alebo stierkou miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a nespojí s krémom do hladkej, jednotnej hmoty.
Vrstvenie a chladenie:
- Približne polovicu pripraveného horúceho krému nalejte do tortovej formy vyloženej sušienkami. Povrch uhlaďte stierkou alebo lyžicou.
- Ak vám zostali nejaké sušienky z vykladania formy, môžete ich teraz nalámať na menšie kúsky a posypať nimi vrstvu krému.
- Na kúsky sušienok (alebo priamo na prvú vrstvu krému) nalejte zvyšnú polovicu krému a opäť povrch starostlivo uhlaďte.
- Formu s tortou nechajte najprv trochu vychladnúť pri izbovej teplote, potom ju prikryte (napr. potravinovou fóliou) a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na niekoľko hodín (minimálne 4-5 hodín), ideálne však cez noc. Krém musí byť pred naliatím polevy naozaj úplne studený a pevný.
Príprava polevy a dokončenie:
- Keď je torta dobre vychladená a stuhnutá, pripravte si polevu. Bielu čokoládu (150 g) nalámte na malé kúsky do menšej misky.
- Mlieko (50 ml) zohrejte takmer k bodu varu (v mikrovlnke alebo v malom hrnčeku). Horúcim mliekom zalejte nalámanú bielu čokoládu.
- Nechajte chvíľu (asi minútu) postáť, aby čokoláda zmäkla, a potom metličkou alebo lyžičkou miešajte dohladka, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá ganache poleva. Ak by sa čokoláda nerozpustila úplne, môžete misku na pár sekúnd nahriať nad parou alebo v mikrovlnke a domiešať. Nechajte polevu mierne vychladnúť, aby nebola horúca.
- Stuhnutú tortu vyberte z chladničky. Pripravenú mierne vychladnutú polevu nalejte na vrch torty a rovnomerne ju rozotrite po celom povrchu pomocou stierky alebo noža.
- Vložte tortu späť do chladničky a nechajte polevu úplne stuhnúť (aspoň 30 minút).
- Pred podávaním opatrne odstráňte okraj tortovej formy. Hotovú nepečenú tortu krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) na jednotlivé porcie a servírujte dobre vychladenú.
Videorecept
Tipy
- Pri vykladaní formy sušienkami ich do mlieka namáčam naozaj len veľmi krátko, inak by sa rozmočili a rozpadli. Najlepšie sa mi osvedčila tortová forma s odnímateľným dnom, z ktorej sa potom stuhnutá torta ľahko vyberá. Obvod formy môžem pred ukladaním sušienok vyložiť aj pásom papiera na pečenie alebo acetátovou fóliou.
- Krém pri varení treba naozaj poctivo miešať metličkou až odo dna hrnca, aby sa neurobili hrudky a nepripálil sa. Konzistencia má byť ako hustý puding. Varím ho ešte minútku-dve po zhustnutí, aby sa dobre prevaril škrob.
- Používam kvalitný čerstvý smotanový syr typu Philadelphia, Lučina alebo podobný. Určite nie tvaroh, ten má inú chuť aj konzistenciu. Syr vmiešavam až do horúceho odstaveného krému, kde sa pekne rozpustí a spojí.
- Ganache z bielej čokolády pripravujem zaliatím nalámanej čokolády horúcim mliekom. Je dôležité nechať ju chvíľu postáť a až potom miešať dohladka. Ak by som miešal hneď, mohla by sa zraziť. Na tortu ju nalievam až mierne vychladnutú, aby neroztopila spodný krém.
Naozaj ju musíte skúsiť. Táto nepečená torta s bielou čokoládou je skutočný hit a jej príprava je hračka. Ideálny dezert, keď chcete ohúriť bez pečenia.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od BASILIKA
