Search

Domáca pomarančová limonáda (ako Fanta) len zo 4 surovín: Osvieženie, ktoré si zamilujete!

Domáca pomarančová limonáda
Domáca pomarančová limonáda, zdroj: AI

Obsah receptu

Snívate o dokonale osviežujúcom nápoji plnom pravej pomarančovej chuti, ktorý si môžete vychutnávať kedykoľvek dostanete chuť? S týmto receptom na domácu pomarančovú limonádu, inšpirovanú populárnou Fantou, si presne taký pripravíte len zo štyroch základných surovín! Zabudnite na presladené kupované verzie plné umelých farbív a aróm. Táto domáca alternatíva je nielen chutnejšia, ale aj oveľa zdravšia. Je to osvieženie, ktoré si okamžite zamilujete vy aj vaša rodina, ideálne na horúce letné dni alebo ako základ pre miešané nápoje.

Príprava tejto domácej “Fanty” je síce trochu časovo náročnejšia kvôli spracovaniu väčšieho množstva ovocia, no samotný postup je jednoduchý a výsledok v podobe niekoľkých litrov lahodného pomarančového nápoja stojí za to. Intenzívna citrusová aróma z čerstvo spracovanej kôry a dužiny sa nedá porovnať s ničím z obchodu. Pripravte si zásobu tohto tekutého slnka a užívajte si pravú chuť pomarančov!

  • Množstvo nápoja: cca 5-6 litrov
  • Čas prípravy (aktívna práca): cca 45-60 minút
  • Čas varenia: cca 20 minút
  • Čas chladnutia (pred uskladnením/konzumáciou): niekoľko hodín (ideálne cez noc)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na prípravu približne 5-6 litrov limonády potrebujeme:

  • 5000 g pomarančov (zrelých, šťavnatých)
  • 3 ks citrónov (ideálne chemicky neošetrených, ak použijeme kôru)
  • 5000 ml vody (rozdelená na 3000 ml a 2000 ml)
  • 200 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti – množstvo závisí od sladkosti pomarančov)

Na dôkladné očistenie citrusov:

  • jedlá sóda (podľa potreby, cca 2-3 PL)
  • voda (na namáčanie kefky a oplachovanie)

Postup prípravy

Dôkladné umývanie citrusového ovocia:

  1. Do jednej väčšej misy si nasypeme jedlú sódu. Do druhej misy nalejeme čistú vodu.
  2. Pripravíme si čistú kefku (napr. na zeleninu). Kefku namočíme najskôr vo vode, potom ju ponoríme do jedlej sódy a týmto spôsobom postupne a dôkladne očistíme šupku všetkých pomarančov a citrónov. Sóda pomôže odstrániť prípadné nečistoty, vosk a zvyšky pesticídov.
  3. Očistené citrusy následne veľmi dôkladne umyjeme pod tečúcou studenou vodou, aby sme odstránili všetky zvyšky jedlej sódy.

Extrakcia chuti z kôry a dužiny:

  1. Z umytých pomarančov opatrne ošúpeme len vrchnú farebnú časť kôry (bez bielej horkej časti pod ňou). Najlepšie to ide škrabkou na zemiaky alebo špeciálnou škrabkou na citrusovú kôru. Ak máte chemicky neošetrené citróny, rovnako odoberte aj farebnú časť kôry z nich. Všetku takto získanú kôru vložíme do veľkého hrnca (aspoň 6-7 litrového).
  2. Z ošúpaných pomarančov (a citrónov, ak ste z nich neodoberali kôru) teraz odstránime všetku zvyšnú bielu šupku (albedo), ktorá je horká, a vyhodíme ju.
  3. Očistenú dužinu pomarančov a citrónov nakrájame na väčšie kocky alebo mesiačiky a pridáme ich do hrnca k pripravenej kôre.

Mixovanie, cedenie a finálne dochutenie:

  1. Obsah hrnca (citrusovú kôru a dužinu) zalejeme 3000 ml studenej vody. Hrniec postavíme na sporák a zmes privedieme do varu. Na miernom ohni varíme pod pokrievkou približne 15 minút, aby sa chute a arómy uvoľnili.
  2. Po 15 minútach varenia hrniec odstavíme z ohňa. Horúcu zmes opatrne rozmixujeme ponorným mixérom dohladka (alebo ju po miernom vychladnutí prelejeme do stolného mixéra a rozmixujeme). Dôležité: Pri mixovaní horúcich tekutín buďte veľmi opatrní, aby ste sa neoparili.
  3. Rozmixovanú zmes následne dôkladne prepasírujeme cez veľmi jemné sitko alebo cez čisté plátno či gázu, aby sme získali čo najčistejšiu šťavu bez pevných častíc. Pevné zvyšky v sitku dobre vyžmýkame.
  4. Do prepasírovanej šťavy prilejeme zvyšných 2000 ml studenej vody.
  5. Pridáme 200 g kryštálového cukru (alebo menej/viac, podľa sladkosti použitých pomarančov a vašej chuti – tip: ak máte veľmi sladké pomaranče, cukor môžete pridať postupne a ochutnávať, prípadne ho úplne vynechať). Všetko dôkladne premiešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Plnenie do fliaš a uskladnenie domácej limonády:

  1. Pripravenú pomarančovú limonádu opäť privedieme v čistom hrnci do varu. Necháme krátko prevrieť (cca 1-2 minúty).
  2. Kým sa limonáda zohrieva, pripravíme si dokonale čisté a sterilizované fľaše s kvalitnými uzávermi (viečkami). Sterilizovať ich môžeme vyvarením vo vode, v rúre alebo v umývačke riadu na programe s vysokou teplotou.
  3. Ešte horúcu limonádu opatrne prelejeme do pripravených sterilizovaných fliaš, takmer po okraj. Fľaše ihneď veľmi starostlivo a pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
  4. Naplnené horúce fľaše môžeme otočiť hore dnom a nechať takto vychladnúť, alebo ich poukladáme na utierku, prikryjeme dekou a necháme pomaly chladnúť po dobu približne 24 hodín.
  5. Po úplnom vychladnutí fľaše skontrolujeme (viečka by mali byť zatiahnuté). Domácu pomarančovú limonádu skladujeme na chladnom, tmavom a suchom mieste. Pre dlhšiu trvanlivosť (niekoľko mesiacov) je ideálne skladovanie v chladničke alebo chladnej pivnici. Pri správnom postupe a skladovaní môže vydržať aj dlhšie, no pre istotu ju odporúčame spotrebovať do niekoľkých mesiacov, alebo pre naozaj dlhodobé skladovanie (viac ako rok) zvážiť dodatočnú pasterizáciu naplnených fliaš.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepšiu chuť limonády vyberám naozaj kvalitné, zrelé a šťavnaté pomaranče. Kombinácia sladších a kyslejších odrôd môže vytvoriť zaujímavejšiu chuť. Ak použijem chemicky neošetrené citrusy, nemusím sa toľko obávať o zvyšky pesticídov v kôre.
  2. Množstvo cukru si vždy prispôsobujem podľa aktuálnej sladkosti použitých pomarančov a vlastných preferencií. Niekedy stačí menej, inokedy, ak sú pomaranče kyslejšie, pridám trochu viac. Nebojím sa ochutnávať!
  3. Táto domáca pomarančová limonáda chutí najlepšie dobre vychladená, s kockami ľadu. Môžem ju ozvláštniť plátkom čerstvého pomaranča alebo citróna, lístkom mäty alebo medovky. Je tiež skvelým základom pre rôzne miešané alkoholické či nealkoholické nápoje.
  4. Ak chcem mať istotu extra dlhej trvanlivosti (viac ako pár mesiacov), môžem naplnené a uzavreté fľaše ešte dodatočne pasterizovať vo vodnom kúpeli (napr. 20 minút pri 80-85°C).

Vychutnajte si dúšok domáceho pomarančového osvieženia, ktoré vás prenesie do slnečných krajín! Tento recept je skvelým spôsobom, ako si užiť pravú chuť ovocia bez zbytočnej chémie.

Recept je inšpirovaný verziou od Melissa Mir, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty