Túto bravčovú panenku s cibuľovou omáčkou robím vždy, keď príde návšteva. Je to môj tajný tromf. Recept je rýchlejší, než sa zdá. Zaručí šťavnaté mäso a fantastickú krémovú omáčku, ktorá je navyše úplne bez smotany.
Celé kúzlo je v krátkom opečení mäsa a jeho dočasnom vybratí. Panenka sa potom do hotovej, rozmixovanej omáčky len vráti. Takto zostane vnútri krásne ružová a šťavnatá.
Ako správne pripraviť bravčovú panenku s cibuľovou omáčkou?
Panenku sprudka opečte (2 minúty z každej strany) a hneď vyberte. Vo výpeku restujte cibuľu a mrkvu, potom cesnak. Zalejte vínom, vývarom, povarte. Rozmixujte dohladka. Nakoniec vráťte mäso a prehrejte len 5 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 25 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 370 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Slávnostný obed
Potrebujeme
- 700 g bravčovej panenky (vcelku)
- 3 ks cibule (nakrájanej na pásiky)
- 1 ks mrkvy (nastrúhanej nahrubo)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 100 ml bieleho suchého vína (alebo vývaru)
- 250 ml silného vývaru (kuracieho alebo hovädzieho)
- 1 ks bobkový list
- 3 PL rastlinného oleja (napr. repkového)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Bravčovú panenku očistite od blán. Nakrájajte ju na medailóniky hrubé asi 2 cm.
- Na veľkej panvici silno rozpáľte olej. Musí byť horúci.
- Medailóniky sprudka opečte. Stačia 2 minúty z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Opečte ich krátko aj z bokov.
- Mäso počas opekania osoľte a okoreňte. Ihneď ho vyberte z panvice na tanier.
- Panvicu stíšte na stredný oheň. Do výpeku pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu.
- Restujte spolu asi 3–4 minúty. Zelenina musí zmäknúť a pustiť šťavu.
- Potom pridajte nasekaný cesnak. Restujte už len 1 minútu, kým zavonia.
- Pridajte bobkový list a všetko zalejte bielym vínom.
- Zvýšte teplotu. Nechajte víno prudko variť asi 4 minúty. Alkohol sa odparí a chute sa skoncentrujú.
- Prilejte vývar. Prikryte pokrievkou a nechajte omáčku jemne vrieť 10 minút.
- Po 10 minútach z omáčky vyberte bobkový list.
- Vezmite tyčový mixér. Omáčku rozmixujte dohladka priamo na panvici. Vytvorí sa krásna krémová textúra.
- Do horúcej omáčky vráťte mäso. Pridajte aj všetku šťavu, ktorú pustilo na tanieri.
- Prikryte a na miernom ohni už len prehrejte. Stačí 5–7 minút. Mäso sa už nesmie variť, aby nestvrdlo.
- Podľa potreby omáčku na záver dochuťte soľou a korením.
- Ihneď servírujte. Perfektné sú pečené americké zemiaky alebo zemiaková kaša.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Strážte čas opekania. Toto je najdôležitejší krok. Ak panenku prepečiete hneď na začiatku, zostane suchá. Musí sa len rýchlo zatiahnuť.
- Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, zrieďte ju trochou horúceho vývaru. Ak je riedka, nechajte ju dlhšie redukovať (ešte pred vrátením mäsa).
Jednoduché variácie
- Zjemnenie: Pre ešte jemnejšiu chuť môžete do hotovej rozmixovanej omáčky pridať lyžicu studeného masla.
- Bylinky: K cesnaku môžete pri restovaní pridať aj vetvičku čerstvého tymianu. Pred mixovaním ju samozrejme vyberte.
Táto omáčka je taká dobrá, že si hostia určite vypýtajú dupľu. Hodí sa aj k hovädzej sviečkovici.
Recept vychádza z verzie od Cocina con Carmen, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.