Sú jedlá, ktoré nás okamžite prenesú do detstva a na tanieri nám prinesú pocit absolútnej pohody a domova. Paradajková omáčka s mäkučkým hovädzím mäsom a domácou knedľou je presne takým pokladom slovenskej kuchyne. Zabudnite na chvíľu na moderné trendy a poďte si s nami uvariť tú najpoctivejšiu verziu tejto milovanej klasiky. Predstavte si neuveriteľne krehké mäso, ktoré sa rozpadá na jazyku, zaliate v dokonale hladkej, sladkokyslej paradajkovej omáčke, ktorá je prevoňaná bobkovým listom, škoricou a ďalšími koreninami. Toto nie je len jedlo, toto je hrejivé objatie a spomienka na nedeľný obed u babičky.
Možno sa zdá, že príprava poctivej omáčky je zložitá, no opak je pravdou. Tajomstvo dokonalej chuti nespočíva v zložitosti, ale v trpezlivosti a v správnom postupe. Tým najdôležitejším krokom, ktorý zaručí šťavnaté mäso a bohatú omáčku, je pomalé, niekoľkohodinové dusenie mäsa priamo v paradajkovom základe. Všetky chute sa tak dokonale prepoja a výsledok bude stáť za to. Verte nám, túto verziu si zamilujete a už ju nebudete chcieť robiť inak!
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas dusenia: 2,5 – 3 hodiny
- Počet porcií: 4-5 porcií
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäso a omáčku:
- 750 g hovädzieho pliecka (alebo zadného)
- 4 ks väčšej cibule
- 500 g paradajkovej passaty
- 140 g paradajkového pretlaku (1 menšia konzerva)
- cca 1,5 l hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 4 ks bobkového listu
- 5 guličiek nového korenia
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1/4 ČL mletej škorice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na zápražku:
- 60 g masla
- 2 PL hladkej múky
Odporúčaná príloha:
- Domáca kysnutá knedľa
Postup prípravy
Príprava základu a mäsa
- Hovädzie mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na väčšie kocky (cca 3-4 cm). Zo všetkých strán ho štedro osolíme a okoreníme.
- Cibuľu si očistíme a nasekáme nadrobno.
- Vo veľkom hrnci s hrubým dnom rozohrejeme na stredne silnom plameni olej. Vložíme kocky mäsa (ak treba, tak na viackrát, aby sa mäso opekalo a nedusilo) a sprudka ich opečieme zo všetkých strán dohneda.
- Opečené mäso vyberieme z hrnca a odložíme bokom na tanier.
- Do toho istého hrnca (k výpeku z mäsa) pridáme nasekanú cibuľu. Znížime plameň a za občasného miešania ju restujeme do sklovita a dozlatista (cca 8-10 minút).
- K cibuli pridáme cukor a necháme ho za stáleho miešania minútku skaramelizovať. Pridáme bobkový list, nové korenie, tymian a škoricu. Všetko spolu restujeme ďalšiu minútu, aby sa koreniny rozvoňali.
- Vmiešame paradajkový pretlak a krátko ho orestujeme (cca 1 minútu), aby stratil kyslú chuť. Následne prilejeme paradajkovú passatu.
Pomalé dusenie
- Do paradajkového základu vrátime opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo na tanieri.
- Všetko zalejeme horúcim vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso takmer celé ponorené. Privedieme do varu.
- Hneď ako omáčka začne vrieť, stiahneme plameň na úplné minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme veľmi pomaly dusiť 2,5 až 3 hodiny. Mäso musí byť po uvarení dokonale mäkké a rozpadávať sa pri dotyku vidličkou. Počas dusenia občas skontrolujeme a podľa potreby prilejeme trochu horúceho vývaru.
Dokončenie a zahustenie omáčky
- Keď je mäso mäkké, opatrne ho vyberieme z omáčky a odložíme do tepla. Z omáčky tiež vyberieme a vyhodíme guličky korenia a bobkové listy.
- V malom hrnci si pripravíme zápražku. Rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania metličkou ju asi 1-2 minúty restujeme do svetlozlatej farby.
- Do horúcej zápražky postupne, naberačku po naberačke, prilievame horúcu paradajkovú omáčku a vždy dôkladne rozšľaháme metličkou, aby nevznikli hrudky. Keď je zmes hladká, vlejeme ju späť do hlavného hrnca s omáčkou.
- Omáčku privedieme do varu a na miernom plameni ju za občasného miešania varíme aspoň 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
- Pre dokonale jemnú konzistenciu omáčku precedíme cez husté sitko do čistého hrnca.
- Na záver omáčku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou, prípadne štipkou cukru na vybalansovanie chutí. Do hotovej, hladkej omáčky vrátime mäso, aby sa prehrialo.
- Podávame horúce s plátkami domácej kysnutej knedle.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť omáčky niekedy na začiatku spolu s cibuľou restujem aj na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler). Omáčku potom na záver nemusím cediť, ale rozmixujem ju dohladka ponorným mixérom.
- Kľúčom k mäkkému mäsu je naozaj pomalé dusenie na nízkej teplote. Ak sa ponáhľam, niekedy použijem tlakový hrniec, ktorý skráti čas dusenia na približne 45-60 minút.
- Namiesto zápražky z masla a múky niekedy na zahustenie používam najemno nastrúhaný surový zemiak, ktorý v omáčke jednoducho 20 minút povarím. Je to o niečo zdravšia alternatíva.
- Ak mi zostane omáčka, je fantastická na druhý deň s cestovinami. Stačí pridať trochu strúhaného parmezánu a mám ďalší skvelý obed.
Uvariť túto klasiku je obohacujúci zážitok, ktorý do vašej kuchyne prinesie chuť tradície a poctivej domácej stravy. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od YouTube kanálu Vaření s Jančou.