Search

Paradajková omáčka s hovädzím mäsom: RECEPT na klasiku ako od babičky.

paradajková omáčka s hovädzím mäsom
Paradajková omáčka s hovädzím mäsom, zdroj: AI

Obsah receptu

Sú jedlá, ktoré nás okamžite prenesú do detstva a na tanieri nám prinesú pocit absolútnej pohody a domova. Paradajková omáčka s mäkučkým hovädzím mäsom a domácou knedľou je presne takým pokladom slovenskej kuchyne. Zabudnite na chvíľu na moderné trendy a poďte si s nami uvariť tú najpoctivejšiu verziu tejto milovanej klasiky. Predstavte si neuveriteľne krehké mäso, ktoré sa rozpadá na jazyku, zaliate v dokonale hladkej, sladkokyslej paradajkovej omáčke, ktorá je prevoňaná bobkovým listom, škoricou a ďalšími koreninami. Toto nie je len jedlo, toto je hrejivé objatie a spomienka na nedeľný obed u babičky.

Možno sa zdá, že príprava poctivej omáčky je zložitá, no opak je pravdou. Tajomstvo dokonalej chuti nespočíva v zložitosti, ale v trpezlivosti a v správnom postupe. Tým najdôležitejším krokom, ktorý zaručí šťavnaté mäso a bohatú omáčku, je pomalé, niekoľkohodinové dusenie mäsa priamo v paradajkovom základe. Všetky chute sa tak dokonale prepoja a výsledok bude stáť za to. Verte nám, túto verziu si zamilujete a už ju nebudete chcieť robiť inak!

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas dusenia: 2,5 – 3 hodiny
  • Počet porcií: 4-5 porcií
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na mäso a omáčku:

  • 750 g hovädzieho pliecka (alebo zadného)
  • 4 ks väčšej cibule
  • 500 g paradajkovej passaty
  • 140 g paradajkového pretlaku (1 menšia konzerva)
  • cca 1,5 l hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 4 ks bobkového listu
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na zápražku:

  • 60 g masla
  • 2 PL hladkej múky

Odporúčaná príloha:

  • Domáca kysnutá knedľa

Postup prípravy

Príprava základu a mäsa

  1. Hovädzie mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na väčšie kocky (cca 3-4 cm). Zo všetkých strán ho štedro osolíme a okoreníme.
  2. Cibuľu si očistíme a nasekáme nadrobno.
  3. Vo veľkom hrnci s hrubým dnom rozohrejeme na stredne silnom plameni olej. Vložíme kocky mäsa (ak treba, tak na viackrát, aby sa mäso opekalo a nedusilo) a sprudka ich opečieme zo všetkých strán dohneda.
  4. Opečené mäso vyberieme z hrnca a odložíme bokom na tanier.
  5. Do toho istého hrnca (k výpeku z mäsa) pridáme nasekanú cibuľu. Znížime plameň a za občasného miešania ju restujeme do sklovita a dozlatista (cca 8-10 minút).
  6. K cibuli pridáme cukor a necháme ho za stáleho miešania minútku skaramelizovať. Pridáme bobkový list, nové korenie, tymian a škoricu. Všetko spolu restujeme ďalšiu minútu, aby sa koreniny rozvoňali.
  7. Vmiešame paradajkový pretlak a krátko ho orestujeme (cca 1 minútu), aby stratil kyslú chuť. Následne prilejeme paradajkovú passatu.

Pomalé dusenie

  1. Do paradajkového základu vrátime opečené mäso aj so šťavou, ktorú pustilo na tanieri.
  2. Všetko zalejeme horúcim vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso takmer celé ponorené. Privedieme do varu.
  3. Hneď ako omáčka začne vrieť, stiahneme plameň na úplné minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme veľmi pomaly dusiť 2,5 až 3 hodiny. Mäso musí byť po uvarení dokonale mäkké a rozpadávať sa pri dotyku vidličkou. Počas dusenia občas skontrolujeme a podľa potreby prilejeme trochu horúceho vývaru.

Dokončenie a zahustenie omáčky

  1. Keď je mäso mäkké, opatrne ho vyberieme z omáčky a odložíme do tepla. Z omáčky tiež vyberieme a vyhodíme guličky korenia a bobkové listy.
  2. V malom hrnci si pripravíme zápražku. Rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a za stáleho miešania metličkou ju asi 1-2 minúty restujeme do svetlozlatej farby.
  3. Do horúcej zápražky postupne, naberačku po naberačke, prilievame horúcu paradajkovú omáčku a vždy dôkladne rozšľaháme metličkou, aby nevznikli hrudky. Keď je zmes hladká, vlejeme ju späť do hlavného hrnca s omáčkou.
  4. Omáčku privedieme do varu a na miernom plameni ju za občasného miešania varíme aspoň 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
  5. Pre dokonale jemnú konzistenciu omáčku precedíme cez husté sitko do čistého hrnca.
  6. Na záver omáčku ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou, prípadne štipkou cukru na vybalansovanie chutí. Do hotovej, hladkej omáčky vrátime mäso, aby sa prehrialo.
  7. Podávame horúce s plátkami domácej kysnutej knedle.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte bohatšiu chuť omáčky niekedy na začiatku spolu s cibuľou restujem aj na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler). Omáčku potom na záver nemusím cediť, ale rozmixujem ju dohladka ponorným mixérom.
  2. Kľúčom k mäkkému mäsu je naozaj pomalé dusenie na nízkej teplote. Ak sa ponáhľam, niekedy použijem tlakový hrniec, ktorý skráti čas dusenia na približne 45-60 minút.
  3. Namiesto zápražky z masla a múky niekedy na zahustenie používam najemno nastrúhaný surový zemiak, ktorý v omáčke jednoducho 20 minút povarím. Je to o niečo zdravšia alternatíva.
  4. Ak mi zostane omáčka, je fantastická na druhý deň s cestovinami. Stačí pridať trochu strúhaného parmezánu a mám ďalší skvelý obed.

Uvariť túto klasiku je obohacujúci zážitok, ktorý do vašej kuchyne prinesie chuť tradície a poctivej domácej stravy. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od YouTube kanálu Vaření s Jančou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty