Search

Krémové a plné chuti: Toto kuracie na hubách je lepšie ako z reštaurácie!

Kuracie na hubách
Kuracie na hubách, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na suché kuracie prsia a nevýrazné omáčky. S týmto receptom si doma pripravíte jedlo, ktoré hravo prekoná ponuku nejednej reštaurácie. Predstavte si dokonale šťavnaté a jemné plátky kuracieho mäsa, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku, ponorené v bohatej, zamatovo krémovej hubovej omáčke plnej hlbokej a zemitej chuti. Je to absolútny vrchol komfortného jedla, ktoré vás zahreje na tele aj na duši a zanechá pocit dokonalého uspokojenia. Tento recept je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vyčarovať gurmánsky zážitok.

Kľúčom k úspechu je jednoduchý, no geniálny postup, vďaka ktorému zostane mäso vždy šťavnaté a omáčka plná chuti. Ukážeme vám, ako mäso správne pripraviť a ako na konci pridať ten správny dotyk smotany pre luxusnú krémovosť. Či už ako rýchly obed cez týždeň alebo slávnostnejšia rodinná večera, s týmto jedlom zaručene zožnete úspech.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kuracie mäso s omáčkou:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 200 g húb (čerstvých šampiňónov alebo mrazených lesných húb)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml smotany na varenie (12%) alebo na šľahanie (33%)
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 150 ml vody alebo kuracieho vývaru
  • 2 PL rastlinného oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Príloha a dokončenie:

  • 800 g zemiakov
  • čerstvá pažítka na posypanie
  • cherry paradajky na ozdobu (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava mäsa a prílohy:

  1. Najprv si dáme variť zemiaky. Očistíme ich, nakrájame na menšie kocky, zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka (cca 15-20 minút).
  2. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky alebo medailóniky. Zľahka ich naklepeme (ideálne cez potravinársku fóliu), osolíme a okoreníme z oboch strán.
  3. Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Huby očistíme a nakrájame na plátky.

Príprava krémovej hubovej omáčky:

  1. Na veľkej panvici rozohrejeme olej. Vložíme plátky kuracích pŕs a z každej strany ich zľahka opečieme dozlatista (cca 2-3 minúty z každej strany). Mäso sa nemusí úplne prepiecť, len zatiahnuť. Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.
  2. Do výpeku na tej istej panvici pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita.
  3. Pridáme nakrájané huby, posypeme ich drvenou rascou a za občasného miešania dusíme, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu (cca 5-7 minút).
  4. Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu, kým sa nerozvonia.
  5. Zmes podlejeme vodou alebo vývarom a vareškou zo dna panvice zoškrabeme všetky chutné pripečené časti. Necháme krátko prevariť.

Kompletizácia a servírovanie:

  1. Znížime plameň a do hubového základu vmiešame smotanu. Omáčku len krátko prehrejeme, už ju nenecháme vrieť, aby sa nezrazila.
  2. Do krémovej omáčky vrátime opečené plátky mäsa aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri. Všetko spolu na miernom ohni prehrejeme približne 5 minút, aby sa chute prepojili a mäso sa úplne uvarilo.
  3. Na záver omáčku dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.
  4. Kuracie na hubách podávame s uvarenými zemiakmi, posypané čerstvo nasekanou pažítkou a ozdobené prekrojenou cherry paradajkou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte bohatšiu a hlbšiu chuť omáčky odporúčam použiť namiesto vody kvalitný kurací alebo zeleninový vývar.
  2. Ak použijete sušené huby, najprv ich aspoň na 20 minút namočte do horúcej vody. Vodu potom nevylievajte, ale sceďte ju cez jemné sitko a použite na podliatie omáčky pre extra hubovú arómu.
  3. Fantastickú chuť dodá omáčke aj kvapka bieleho vína. Pridajte ho na panvicu po orestovaní húb a nechajte alkohol úplne odpariť predtým, ako prilejete vývar a smotanu.
  4. Ak chcete omáčku hustejšiu, môžete huby po orestovaní zľahka zaprášiť lyžičkou hladkej múky, krátko ju opražiť a až potom podliať tekutinou.

S týmto jednoduchým, no prepracovaným postupom si pripravíte jedlo, ktoré sa stane ozdobou vášho stola a obľúbenou pochúťkou celej rodiny. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou z YouTube kanálu Vaření s Jančou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty