Zabudnite na suché kuracie prsia a nevýrazné omáčky. S týmto receptom si doma pripravíte jedlo, ktoré hravo prekoná ponuku nejednej reštaurácie. Predstavte si dokonale šťavnaté a jemné plátky kuracieho mäsa, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku, ponorené v bohatej, zamatovo krémovej hubovej omáčke plnej hlbokej a zemitej chuti. Je to absolútny vrchol komfortného jedla, ktoré vás zahreje na tele aj na duši a zanechá pocit dokonalého uspokojenia. Tento recept je dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vyčarovať gurmánsky zážitok.
Kľúčom k úspechu je jednoduchý, no geniálny postup, vďaka ktorému zostane mäso vždy šťavnaté a omáčka plná chuti. Ukážeme vám, ako mäso správne pripraviť a ako na konci pridať ten správny dotyk smotany pre luxusnú krémovosť. Či už ako rýchly obed cez týždeň alebo slávnostnejšia rodinná večera, s týmto jedlom zaručene zožnete úspech.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na kuracie mäso s omáčkou:
- 500 g kuracích pŕs
- 200 g húb (čerstvých šampiňónov alebo mrazených lesných húb)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 ml smotany na varenie (12%) alebo na šľahanie (33%)
- 1 ČL drvenej rasce
- 150 ml vody alebo kuracieho vývaru
- 2 PL rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Príloha a dokončenie:
- 800 g zemiakov
- čerstvá pažítka na posypanie
- cherry paradajky na ozdobu (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava mäsa a prílohy:
- Najprv si dáme variť zemiaky. Očistíme ich, nakrájame na menšie kocky, zalejeme vodou, osolíme a varíme do mäkka (cca 15-20 minút).
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky alebo medailóniky. Zľahka ich naklepeme (ideálne cez potravinársku fóliu), osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Huby očistíme a nakrájame na plátky.
Príprava krémovej hubovej omáčky:
- Na veľkej panvici rozohrejeme olej. Vložíme plátky kuracích pŕs a z každej strany ich zľahka opečieme dozlatista (cca 2-3 minúty z každej strany). Mäso sa nemusí úplne prepiecť, len zatiahnuť. Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.
- Do výpeku na tej istej panvici pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita.
- Pridáme nakrájané huby, posypeme ich drvenou rascou a za občasného miešania dusíme, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu (cca 5-7 minút).
- Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu, kým sa nerozvonia.
- Zmes podlejeme vodou alebo vývarom a vareškou zo dna panvice zoškrabeme všetky chutné pripečené časti. Necháme krátko prevariť.
Kompletizácia a servírovanie:
- Znížime plameň a do hubového základu vmiešame smotanu. Omáčku len krátko prehrejeme, už ju nenecháme vrieť, aby sa nezrazila.
- Do krémovej omáčky vrátime opečené plátky mäsa aj so šťavou, ktorú pustili na tanieri. Všetko spolu na miernom ohni prehrejeme približne 5 minút, aby sa chute prepojili a mäso sa úplne uvarilo.
- Na záver omáčku dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.
- Kuracie na hubách podávame s uvarenými zemiakmi, posypané čerstvo nasekanou pažítkou a ozdobené prekrojenou cherry paradajkou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu a hlbšiu chuť omáčky odporúčam použiť namiesto vody kvalitný kurací alebo zeleninový vývar.
- Ak použijete sušené huby, najprv ich aspoň na 20 minút namočte do horúcej vody. Vodu potom nevylievajte, ale sceďte ju cez jemné sitko a použite na podliatie omáčky pre extra hubovú arómu.
- Fantastickú chuť dodá omáčke aj kvapka bieleho vína. Pridajte ho na panvicu po orestovaní húb a nechajte alkohol úplne odpariť predtým, ako prilejete vývar a smotanu.
- Ak chcete omáčku hustejšiu, môžete huby po orestovaní zľahka zaprášiť lyžičkou hladkej múky, krátko ju opražiť a až potom podliať tekutinou.
S týmto jednoduchým, no prepracovaným postupom si pripravíte jedlo, ktoré sa stane ozdobou vášho stola a obľúbenou pochúťkou celej rodiny. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z YouTube kanálu Vaření s Jančou.