Túto bravčovú panenku s cibuľovou omáčkou robím vždy, keď príde návšteva. Je to môj tajný tromf. Recept je rýchlejší, než sa zdá. Zaručí šťavnaté mäso a fantastickú krémovú omáčku, ktorá je navyše úplne bez smotany.
1. Bravčovú panenku očistite od blán. Nakrájajte ju na medailóniky hrubé asi 2 cm.
2. Na veľkej panvici silno rozpáľte olej. Musí byť horúci.
3. Medailóniky sprudka opečte. Stačia 2 minúty z každej strany, aby sa mäso zatiahlo. Opečte ich krátko aj z bokov.
4. Mäso počas opekania osoľte a okoreňte. Ihneď ho vyberte z panvice na tanier.
5. Panvicu stíšte na stredný oheň. Do výpeku pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu.
6. Restujte spolu asi 3–4 minúty. Zelenina musí zmäknúť a pustiť šťavu.
7. Potom pridajte nasekaný cesnak. Restujte už len 1 minútu, kým zavonia.
8. Pridajte bobkový list a všetko zalejte bielym vínom.
9. Zvýšte teplotu. Nechajte víno prudko variť asi 4 minúty. Alkohol sa odparí a chute sa skoncentrujú.
10. Prilejte vývar. Prikryte pokrievkou a nechajte omáčku jemne vrieť 10 minút.
11. Po 10 minútach z omáčky vyberte bobkový list.
12. Vezmite tyčový mixér. Omáčku rozmixujte dohladka priamo na panvici. Vytvorí sa krásna krémová textúra.
13. Do horúcej omáčky vráťte mäso. Pridajte aj všetku šťavu, ktorú pustilo na tanieri.
14. Prikryte a na miernom ohni už len prehrejte. Stačí 5–7 minút. Mäso sa už nesmie variť, aby nestvrdlo.
15. Podľa potreby omáčku na záver dochuťte soľou a korením.
16. Ihneď servírujte. Perfektné sú pečené americké zemiaky alebo zemiaková kaša.
Poznámky
1. Strážte čas opekania. Toto je najdôležitejší krok. Ak panenku prepečiete hneď na začiatku, zostane suchá. Musí sa len rýchlo zatiahnuť.2. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, zrieďte ju trochou horúceho vývaru. Ak je riedka, nechajte ju dlhšie redukovať (ešte pred vrátením mäsa).Variácia (Zjemnenie): Pre ešte jemnejšiu chuť môžete do hotovej rozmixovanej omáčky pridať lyžicu studeného masla.Variácia (Bylinky): K cesnaku môžete pri restovaní pridať aj vetvičku čerstvého tymianu. Pred mixovaním ju samozrejme vyberte.