Keď vás nečakane prepadne hlad alebo dostanete chuť na niečo rýchle a neskutočne dobré, TOTO je vaša záchrana! Táto bombastická domáca pizza z panvice je presne ten RECEPT, ktorý potrebujete mať poruke. Zabudnite na dlhé čakanie na donášku či zložité kysnutie cesta celé hodiny. S touto expresnou verziou si vykúzlite chrumkavú a šťavnatú pizzu priamo na sporáku, a to doslova za pár desiatok minút. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý prekoná všetky vaše očakávania od rýchleho jedla!
Tento jednoduchý recept na pizzu z panvice je ideálny pre zaneprázdnené dni alebo keď chcete potešiť rodinu či priateľov bez zbytočného stresu v kuchyni. Ukážeme vám, ako si pripraviť chutné cesto a obložiť ho vašimi obľúbenými ingredienciami. Výsledkom bude pizza, ktorá smelo konkuruje tej z reštaurácie. Tak poďme na to, domáca pizza nikdy nebola jednoduchšia!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút (aktívna práca)
- Čas kysnutia cesta: 15 minút
- Čas pečenia na panvici: cca 7-8 minút
- Počet porcií/kusov: 1 pizza (priemer cca 26-28 cm, pre 1-2 osoby)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 250 g hladkej múky (ideálne typ 00 alebo pizza múka, prípadne bežná hladká špeciál)
- 1 ČL sušeného droždia (cca 3-4 g)
- ½ ČL soli
- 150 ml teplej vody (cca 35-40°C, nie horúcej!)
- 30 g bieleho jogurtu (hustého, plnotučného, cca 2 PL)
- 2 PL oleja (napr. olivového alebo slnečnicového, cca 30 ml) – pridáva sa po kysnutí
Na obloženie (náplň):
- 2 PL paradajkovej omáčky (na pizzu, alebo kvalitný pretlak ochutený bylinkami)
- 40 g syra mozzarella (vcelku alebo strúhanej – pre syrovejšiu chuť môžete pridať viac)
- 100 g tuniaka (konzervovaného, vo vlastnej šťave alebo v oleji – dobre scedeného)
- 2 hrste kukurice (sterilizovanej, cca 50-60g)
- 1 ks menšej klobásy (cca 50-70g, napr. pikantnej alebo podľa chuti, nakrájanej na kolieska)
Na pečenie na panvici:
- 1 PL oleja (na potretie panvice)
Postup prípravy
Príprava cesta a kysnutie:
- Vo väčšej mise zmiešame preosiatu hladkú múku so sušeným droždím a soľou. Dobre premiešame suché ingrediencie.
- Postupne prilievame polovicu pripravenej teplej vody (cca 75 ml) a pridáme biely jogurt. Začneme miešať vareškou alebo rukami.
- Keď sa ingrediencie začnú spájať, prilejeme zvyšok teplej vody a vymiesime mäkké, mierne lepivé cesto. Miesime krátko, len kým sa všetky suroviny spoja.
- Misu s cestom prikryjeme potravinárskou fóliou alebo čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 15 minút. Cesto mierne zväčší svoj objem.
- Po 15 minútach kysnutia zložíme fóliu/utierku a do cesta pridáme 2 PL oleja. Rukami alebo vareškou olej dôkladne zapracujeme do cesta, kým sa úplne nevstrebe a cesto nebude hladké a elastické.
Predpečenie základu na panvici:
- Pripravíme si väčšiu panvicu (ideálne s nepriľnavým povrchom a priemerom cca 26-28 cm) a potrieme ju 1 PL oleja.
- Panvicu umiestnime na sporák na mierny oheň. Pripravené cesto roztiahneme rukami alebo malým valčekom priamo v panvici do rovnomernej okrúhlej placky, snažíme sa vytvoriť aj mierne vyvýšené okraje.
- Panvicu prikryjeme pokrievkou a cesto pečieme (alebo smažíme) na miernom ohni približne 5 minút. Spodná strana by mala byť jemne zlatistá a povrch cesta by mal začať tuhnúť.
Obloženie a dopečenie pizze:
- Po 5 minútach panvicu odstavíme z tepla. Predpečené cesto potrieme paradajkovou omáčkou, pričom necháme voľné okraje.
- Rovnomerne rozložíme polovicu pripravenej mozzarelly (cca 20 g). Potom pridáme kúsky tuniaka, kukuricu a kolieska klobásy.
- Všetko na záver posypeme zvyšnou mozzarellou.
- Panvicu opäť prikryjeme pokrievkou, vrátime na mierny oheň a pizzu dopečieme ďalšie približne 2-3 minúty, alebo kým sa syr úplne neroztopí a spodok pizze nie je chrumkavý a zlatohnedý. Dávame pozor, aby sa pizza zospodu nespálila.
Videorecept
Tipy
- Nebojím sa experimentovať s obložením! Namiesto tuniaka a klobásy môžem použiť šunku, salámu, olivy, šampiňóny, rôzne druhy syra alebo čerstvú zeleninu ako paprika či cibuľa.
- Pre ešte lepšiu chuť cesta niekedy pridávam do múky aj štipku sušeného oregana alebo bazalky. Ak chcem cesto vláčnejšie, môžem časť vody nahradiť mliekom.
- Ak chcem spodok pizze extra chrumkavý, môžem poslednú minútu pečenia zvýšiť teplotu a piecť bez pokrievky, ale treba dávať veľký pozor, aby sa nespálila.
- Táto pizza je najlepšia čerstvá a teplá, ale ak náhodou nejaký kúsok zostane, chutí dobre aj na studeno alebo ju môžem krátko ohriať na suchej panvici či v mikrovlnke.
Táto expresná pizza z panvice je skutočným záchrancom, keď nemáte veľa času, ale máte chuť na niečo výnimočné a domáce. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Carofil Cooking, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.