Kórejský street food valcuje svet a jedným z najväčších hitov je bezpochyby Kórejský Corn Dog! Zabudnite na obyčajný párok v cestíčku – táto verzia skrýva horúce, neskutočne sa ťahajúce prekvapenie v podobe roztopenej mozzarelly, ktorá sa dokonale dopĺňa so slaným párkom. Celé je to zabalené do jemne sladkastého cestíčka a obalené v chrumkavej strúhanke, následne vypražené dozlatista. Práve tá ťahavá mozzarella je tajomstvom, ktoré robí tento RECEPT takým neodolateľným a zábavným.
Pripraviť si dokonalý Kórejský Corn Dog doma nie je vôbec zložité, aj keď to nie je jedlo na každý deň. Je to skôr zábavná pochúťka na párty, k filmu alebo keď si chcete dopriať niečo extra chrumkavé a syrové. Náš podrobný návod vás prevedie celým procesom, od prípravy syrovo-párkových špízov až po zlatisté vyprážanie, aby bol váš domáci Kórejský Corn Dog presne taký, aký má byť – chrumkavý navrchu a úžasne ťahavý vo vnútri!
Základné Info
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas vyprážania: cca 20-30 minút (vypráža sa na viacero dávok)
- Počet porcií: 6 kusov
- Náročnosť: Stredná ★★
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 3 ks kvalitných párkov alebo jemných klobások (frankfurtské, viedenské)
- 200 g syra mozzarella v bloku (dôležitý je typ s nízkym obsahom vody, nie čerstvá mozzarella v náleve)
- 240 g hladkej múky (preosiatej)
- ¼ lyžičky soli
- 45 g kryštálového cukru
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 240 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
- cca 200 g strúhanky (ideálne Panko strúhanka pre extra chrumkavosť, ale postačí aj klasická)
- Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo na vrstvu aspoň 3-5 cm)
- 6 ks drevených špajdlí alebo hrubších špáradiel
Na podávanie (voliteľné):
- Kečup
- Horčica
- Majonéza, Sriracha majonéza, syrová omáčka, alebo iné obľúbené dipy
Postup prípravy
Príprava špízov:
- Párky prekrojte na polovice. Mozzarellu nakrájajte na 6 kvádrov približne rovnakej veľkosti ako polovičky párkov.
- Na každú špajdľu opatrne napichnite najprv polovicu párku (asi do polovice dĺžky párku).
- K párku na špajdľu následne napichnite kúsok mozzarelly tak, aby sa dotýkal párku a bol na špajdli pevne uchytený. Snažte sa, aby boli párok aj syr približne vycentrované. Pripravené špízy odložte bokom (ideálne do chladničky, kým pripravíte cesto – studená mozzarella sa lepšie obaľuje a menej vyteká pri vyprážaní).

Príprava cestíčka a obaľovanie:
- Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, soľ a cukor.
- V strede urobte jamku, rozklepnite do nej vajce a prilejte mlieko. Metličkou alebo vareškou vymiešajte hladké, pomerne husté cestíčko bez hrudiek. Konzistenciou by malo pripomínať hustejšie palacinkové cesto, aby dobre priľnulo na špízy.
- Pripravené cestíčko prelejte do vysokého úzkeho pohára – uľahčí to namáčanie špízov.
- Strúhanku si nasypte na plytký tanier alebo do misky.
- Vyberte pripravené špízy z chladničky. Každý špíz ponorte do cestíčka v pohári tak, aby bol párok aj syr rovnomerne a úplne pokrytý. Prebytočné cesto nechajte odkvapkať.
- Ihneď po namočení v cestíčku obaľte špíz zo všetkých strán v strúhanke. Jemne pritlačte, aby strúhanka dobre držala. Obalené corn dogy odkladajte na tanier alebo tácku.
Vyprážanie:
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (vrstva aspoň 3-5 cm) na stredne vysokú teplotu (približne 170–180 °C). Olej je správne rozohriaty, keď kúsok strúhanky vhodený do oleja začne okamžite syčať a rýchlo zhnedne.
- Bezpečnostné upozornenie: Pri práci s horúcim olejom buďte mimoriadne opatrní! Nikdy nenechávajte horúci olej bez dozoru.
- Opatrne vkladajte obalené corn dogy do horúceho oleja. Vyprážajte ich po menších dávkach (napr. 2-3 kusy naraz, podľa veľkosti panvice), aby teplota oleja príliš neklesla a aby sa nezlepili.
- Vyprážajte približne 4–6 minút, alebo kým nie sú krásne zlato-hnedé a chrumkavé zo všetkých strán. Počas vyprážania ich môžete kliešťami alebo dierovanou lyžicou jemne otáčať, aby sa prepiekli rovnomerne.
- Hotové Kórejské Corn Dogy vyberajte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, ktorá vsiakne prebytočný tuk.
Podávanie:
- Kórejský Corn Dog podávajte ihneď, kým je horúci a mozzarella vo vnútri krásne tekutá a ťahavá. Ozdobte ho obľúbenými omáčkami – klasicky kečupom a horčicou, alebo vyskúšajte sriracha majonézu či syrovú omáčku.
Videorecept
Tipy
- Strúhanka: Pre autentický a extra chrumkavý výsledok odporúčam použiť japonskú strúhanku Panko. Má hrubšiu štruktúru a vytvára fantastickú kôrku. Ak ju nemáte, poslúži aj klasická strúhanka.
- Teplota oleja: Správna teplota oleja je kľúčová. Ak je olej príliš studený, corn dog nasiakne tukom a bude mastný. Ak je príliš horúci, povrch sa rýchlo spáli a vnútro (najmä cesto okolo syra) nemusí byť dostatočne prepečené. Ja si teplotu testujem kúskom strúhanky.
- Studená mozzarella: Snažím sa, aby bola mozzarella pred obaľovaním a vyprážaním naozaj studená (priamo z chladničky). Pomáha to udržať jej tvar počas vyprážania a znižuje riziko, že príliš rýchlo vytečie.
- Omáčky a variácie: Nebojte sa experimentovať s omáčkami! Okrem klasiky je výborná kombinácia s pikantnou sriracha majonézou, sladkou čili omáčkou alebo dokonca posypané trochou cukru, ako je to niekedy zvykom v Kórei. Môžete vyskúšať aj variant bez párku, len so syrom.

Teraz už viete, ako pripraviť dokonalý Kórejský Corn Dog aj u vás doma. Tajomstvo spočíva nielen v ťahavej mozzarelle, ale aj v správnom cestíčku a technike vyprážania. Vyskúšajte tento RECEPT a užite si túto neodolateľnú street food pochúťku!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nino’s Home