Search

Ako pripraviť dokonalý Kórejský Corn Dog? Tajomstvo je v ťahavej Mozzarelle! (RECEPT)

Kórejský Corn Dog
Kórejský Corn Dog

Obsah receptu

Kórejský street food valcuje svet a jedným z najväčších hitov je bezpochyby Kórejský Corn Dog! Zabudnite na obyčajný párok v cestíčku – táto verzia skrýva horúce, neskutočne sa ťahajúce prekvapenie v podobe roztopenej mozzarelly, ktorá sa dokonale dopĺňa so slaným párkom. Celé je to zabalené do jemne sladkastého cestíčka a obalené v chrumkavej strúhanke, následne vypražené dozlatista. Práve tá ťahavá mozzarella je tajomstvom, ktoré robí tento RECEPT takým neodolateľným a zábavným.

Pripraviť si dokonalý Kórejský Corn Dog doma nie je vôbec zložité, aj keď to nie je jedlo na každý deň. Je to skôr zábavná pochúťka na párty, k filmu alebo keď si chcete dopriať niečo extra chrumkavé a syrové. Náš podrobný návod vás prevedie celým procesom, od prípravy syrovo-párkových špízov až po zlatisté vyprážanie, aby bol váš domáci Kórejský Corn Dog presne taký, aký má byť – chrumkavý navrchu a úžasne ťahavý vo vnútri!

Základné Info

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas vyprážania: cca 20-30 minút (vypráža sa na viacero dávok)
  • Počet porcií: 6 kusov
  • Náročnosť: Stredná ★★

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 3 ks kvalitných párkov alebo jemných klobások (frankfurtské, viedenské)
  • 200 g syra mozzarella v bloku (dôležitý je typ s nízkym obsahom vody, nie čerstvá mozzarella v náleve)
  • 240 g hladkej múky (preosiatej)
  • ¼ lyžičky soli
  • 45 g kryštálového cukru
  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 240 ml mlieka (plnotučného alebo polotučného)
  • cca 200 g strúhanky (ideálne Panko strúhanka pre extra chrumkavosť, ale postačí aj klasická)
  • Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo na vrstvu aspoň 3-5 cm)
  • 6 ks drevených špajdlí alebo hrubších špáradiel

Na podávanie (voliteľné):

  • Kečup
  • Horčica
  • Majonéza, Sriracha majonéza, syrová omáčka, alebo iné obľúbené dipy

Postup prípravy

Príprava špízov:

  1. Párky prekrojte na polovice. Mozzarellu nakrájajte na 6 kvádrov približne rovnakej veľkosti ako polovičky párkov.
  2. Na každú špajdľu opatrne napichnite najprv polovicu párku (asi do polovice dĺžky párku).
  3. K párku na špajdľu následne napichnite kúsok mozzarelly tak, aby sa dotýkal párku a bol na špajdli pevne uchytený. Snažte sa, aby boli párok aj syr približne vycentrované. Pripravené špízy odložte bokom (ideálne do chladničky, kým pripravíte cesto – studená mozzarella sa lepšie obaľuje a menej vyteká pri vyprážaní).

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Príprava cestíčka a obaľovanie:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, soľ a cukor.
  2. V strede urobte jamku, rozklepnite do nej vajce a prilejte mlieko. Metličkou alebo vareškou vymiešajte hladké, pomerne husté cestíčko bez hrudiek. Konzistenciou by malo pripomínať hustejšie palacinkové cesto, aby dobre priľnulo na špízy.
  3. Pripravené cestíčko prelejte do vysokého úzkeho pohára – uľahčí to namáčanie špízov.
  4. Strúhanku si nasypte na plytký tanier alebo do misky.
  5. Vyberte pripravené špízy z chladničky. Každý špíz ponorte do cestíčka v pohári tak, aby bol párok aj syr rovnomerne a úplne pokrytý. Prebytočné cesto nechajte odkvapkať.
  6. Ihneď po namočení v cestíčku obaľte špíz zo všetkých strán v strúhanke. Jemne pritlačte, aby strúhanka dobre držala. Obalené corn dogy odkladajte na tanier alebo tácku.

Vyprážanie:

  1. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (vrstva aspoň 3-5 cm) na stredne vysokú teplotu (približne 170–180 °C). Olej je správne rozohriaty, keď kúsok strúhanky vhodený do oleja začne okamžite syčať a rýchlo zhnedne.
  2. Bezpečnostné upozornenie: Pri práci s horúcim olejom buďte mimoriadne opatrní! Nikdy nenechávajte horúci olej bez dozoru.
  3. Opatrne vkladajte obalené corn dogy do horúceho oleja. Vyprážajte ich po menších dávkach (napr. 2-3 kusy naraz, podľa veľkosti panvice), aby teplota oleja príliš neklesla a aby sa nezlepili.
  4. Vyprážajte približne 4–6 minút, alebo kým nie sú krásne zlato-hnedé a chrumkavé zo všetkých strán. Počas vyprážania ich môžete kliešťami alebo dierovanou lyžicou jemne otáčať, aby sa prepiekli rovnomerne.
  5. Hotové Kórejské Corn Dogy vyberajte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, ktorá vsiakne prebytočný tuk.

Podávanie:

  1. Kórejský Corn Dog podávajte ihneď, kým je horúci a mozzarella vo vnútri krásne tekutá a ťahavá. Ozdobte ho obľúbenými omáčkami – klasicky kečupom a horčicou, alebo vyskúšajte sriracha majonézu či syrovú omáčku.

Videorecept

Tipy

  1. Strúhanka: Pre autentický a extra chrumkavý výsledok odporúčam použiť japonskú strúhanku Panko. Má hrubšiu štruktúru a vytvára fantastickú kôrku. Ak ju nemáte, poslúži aj klasická strúhanka.
  2. Teplota oleja: Správna teplota oleja je kľúčová. Ak je olej príliš studený, corn dog nasiakne tukom a bude mastný. Ak je príliš horúci, povrch sa rýchlo spáli a vnútro (najmä cesto okolo syra) nemusí byť dostatočne prepečené. Ja si teplotu testujem kúskom strúhanky.
  3. Studená mozzarella: Snažím sa, aby bola mozzarella pred obaľovaním a vyprážaním naozaj studená (priamo z chladničky). Pomáha to udržať jej tvar počas vyprážania a znižuje riziko, že príliš rýchlo vytečie.
  4. Omáčky a variácie: Nebojte sa experimentovať s omáčkami! Okrem klasiky je výborná kombinácia s pikantnou sriracha majonézou, sladkou čili omáčkou alebo dokonca posypané trochou cukru, ako je to niekedy zvykom v Kórei. Môžete vyskúšať aj variant bez párku, len so syrom.

Jarné šaláty
TIP na dnes
Šalát ako hlavné jedlo: 3 výdatné jarné šaláty s kuracím, halloumi a cícerom

Teraz už viete, ako pripraviť dokonalý Kórejský Corn Dog aj u vás doma. Tajomstvo spočíva nielen v ťahavej mozzarelle, ale aj v správnom cestíčku a technike vyprážania. Vyskúšajte tento RECEPT a užite si túto neodolateľnú street food pochúťku!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nino’s Home

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty