Search

Voňavý makový koláč s brusnicami: Skvelý vianočný dezert pre celú rodinu

makový koláč s brusnicami
makový koláč s brusnicami

Obsah receptu

Publikované: 3. decembra 2025, 08:01

Hľadáte dokonalý sviatočný recept, ktorý prevonia celý dom a zmizne z plechu ako prvý? Tento makový koláč s brusnicami je presne to, čo potrebujete. Šťavnatá varená plnka a krehké maslové cesto vytvárajú božskú kombináciu, ktorej neodolá nikto.

Či už chystáte pohostenie na Štedrý večer, alebo len nedeľnú dobrotu pre návštevu, tento recept je stávka na istotu. Zabudnite na suché makovníky – chcete vedieť, ako dosiahnuť, aby bol mak dokonale vláčny a krémový?

Rýchly prehľad

  • Čo to je: Trhaný makový koláč na plech s ovocím.
  • Tajný trik: Detská krupica v plnke udrží mak úžasne šťavnatý.
  • Cena/Čas: Cca 8 € / 65 minút komplet.
  • Základné info:
    • Čas prípravy: 25 min
    • Čas tepelnej úpravy: 40 min
    • Počet porcií: 12 veľkých kusov
    • Náročnosť: Stredná
    • Kalórie: cca 650 kcal/porcia
    • Trend: #VianočnéPečenie

Potrebujeme

Maková náplň:

  • 1 liter mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • Štipka soli
  • 375 g mletého maku
  • 70 g detskej krupice (pšeničná krupica – množstvo upravte podľa hustoty)

Cesto:

  • 250 g masla (zmäknutého)
  • Štipka soli
  • 8 g vanilkového cukru
  • 200 g práškového cukru (preosiateho)
  • 500 g hladkej múky

Na dokončenie:

  • 225 g zaváraných brusníc (divoké brusnice z pohára alebo plechovky)
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Varenie mliečneho základu: Do väčšieho hrnca nalejte mlieko. Pridajte kryštálový cukor, 100 g masla a štipku soli. Zmes za stáleho miešania priveďte do varu.
  2. Zahustenie plnky: Do vriaceho mlieka vsypte mletý mak a premiešajte. Následne metličkou postupne vmiešajte detskú krupicu. Varte krátko, kým zmes nezhustne na kašu (podobne ako krupicová kaša).
  3. Chladnutie: Hotovú makovú hmotu prelejte do misky a nechajte chladnúť aspoň 15 minút, kým pripravíte cesto.
  4. Príprava cesta: Do misy kuchynského robota vložte 250 g zmäknutého masla, štipku soli a vanilkový cukor. Prisypte preosiaty práškový cukor a hladkú múku. Vypracujte hladké a kompaktné cesto.
  5. Rozdelenie cesta: Z hotového cesta odoberte približne jednu tretinu (30 %) a odložte ju bokom na neskôr.
  6. Vaľkanie na plechu: Väčšiu časť cesta (zvyšné 2/3) roztlačte prstami alebo vyvaľkajte malým valčekom priamo na plech vystlaný papierom na pečenie. (Ideálny rozmer plechu je 29 x 33 cm).
  7. Vrstvenie maku: Na pripravený plát cesta rovnomerne rozotrite vychladnutú makovú náplň po celej ploche až ku krajom.
  8. Trhanie vrchu: Z odloženej tretiny cesta trhajte malé nepravidelné kúsky a ukladajte ich na vrch makovej plnky, čím vytvoríte efekt “rozbitej” mriežky.
  9. Pridanie ovocia: Do medzier medzi kúskami cesta lyžičkou navrstvite kôpky zaváraných brusníc. Dodajú koláču potrebnú kyslosť.
  10. Pečenie: Koláč vložte do rúry predhriatej na 160 °C (teplovzdušný ohrev/ventilátor). Pečte približne 40 minút, kým kúsky cesta na vrchu nie sú zlatisté.
  11. Servírovanie: Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť, aby plnka spevnela. Pred podávaním ho poprášte práškovým cukrom.

Videorecept


Tipy na záver

  1. Konzistencia plnky: Ak sa vám maková kaša zdá pri varení príliš riedka, nebojte sa pridať ešte lyžicu krupice. Po vychladnutí zmes prirodzene stuhne.
  2. Maslo je základ: Do cesta použite kvalitné 82 % maslo. S margarínom nikdy nedosiahnete takú jemnú a krehkú chuť.

Variácie

  • Orechová verzia: Ak nemáte radi mak, môžete ho nahradiť mletými vlašskými orechmi. V tom prípade ale uberte trochu cukru, orechy sú prirodzene sladšie.
  • Iné ovocie: Namiesto brusníc môžete použiť višňový džem alebo zavárané višne. Kyslé ovocie je k sladkému maku nevyhnutné.

Časté otázky (FAQ)

Môžem cesto pripraviť deň vopred? Áno, cesto môžete nechať odpočívať v chladničke zabalené vo fólii. Pred vaľkaním ho však nechajte chvíľu povoliť pri izbovej teplote.

Prečo sa dáva do plnky krupica? Krupica funguje ako spojivo a zahusťovadlo. Vďaka nej maková plnka nevytečie, drží tvar, ale zároveň ostáva krémová a nie je suchá ako pri bežných makovníkoch.


Koláč najlepšie chutí odležaný na druhý deň, keď chute prejdú a cesto zmäkne, skladujte ho v chlade.

Recept od Einfache Rezepte pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty