Existujú koláče, ktoré jednoducho patria k víkendovej pohode a ich vôňa dokáže premeniť domov na to najútulnejšie miesto na svete. A presne taký je tento poctivý domáci makový závin! Zabudnite na suché, kupované verzie. Tento recept je skutočnou víkendovou bombou, ktorá v sebe spája dokonale vláčne a mäkké kysnuté cesto s neuveriteľne bohatou, šťavnatou a štedrou makovou plnkou. Je to klasika, ktorá nikdy neomrzí a garantujeme vám, že po tomto závine sa u vás doma len tak zapráši. Každý si bude pýtať ešte jeden kúsok!
Hoci sa prípravy kysnutého cesta mnohí obávajú, s týmto detailným a vylepšeným postupom to zvládne naozaj každý. Ukážeme vám, ako pripraviť cesto, ktoré krásne vykysne, a prezradíme vám tajomstvo dokonalej makovej plnky, ktorá zostane vláčna a nebude sa sypať. Pripravte sa na to, že tento recept sa stane rodinným pokladom.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas kysnutia: cca 1 hodina a 45 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 2 veľké záviny
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Kysnuté cesto:
- 150 ml vlažného mlieka (cca 35-40 °C)
- 10 g sušeného droždia (1,5 balíčka) alebo 21 g čerstvého (1/2 kocky)
- 1 ČL kryštálového cukru
- 600 g hladkej múky (preosiatej)
- 150 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 250 g zmäknutého masla
- 2 ks vaječných žĺtkov
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na bohatú makovú plnku:
- 400 g mletého maku
- 300 ml vody
- 250 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 ks vaječných žĺtkov
- 1 ks vaječného bielka
Na potretie:
- 1 ks celého vajca
Postup prípravy
Príprava kysnutého cesta:
- Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie (ak používame čerstvé) alebo nasypeme sušené, pridáme lyžičku kryštálového cukru a zľahka premiešame. Necháme na teplom mieste postáť 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, práškový cukor a štipku soli. Pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, 2 žĺtky, vanilkový extrakt a nakoniec aj aktívny kvások.
- Všetky suroviny spracujeme – buď ručne, alebo pomocou kuchynského robota s hnetacím hákom. Hnetieme približne 10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 1 hodinu odpočívať do chladničky.
Príprava šťavnatej makovej plnky:
- Kým cesto odpočíva, pripravíme plnku. V hrnci privedieme do varu vodu s kryštálovým cukrom. Keď sa cukor úplne rozpustí, vsypeme mletý mak a za stáleho miešania krátko povaríme (cca 1-2 minúty), kým zmes nezhustne.
- Hrniec odstavíme z tepla, do zmesi vmiešame vanilkový extrakt a necháme ju úplne vychladnúť. Toto je veľmi dôležitý krok.
- Do úplne vychladnutej makovej zmesi dôkladne vmiešame 2 žĺtky pre vláčnosť a chuť.
- Nakoniec z jedného bielka vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho stierkou vmiešame (zabalíme) do plnky, aby bola krásne nadýchaná.
Tvarovanie a finálne kysnutie:
- Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Jednu časť vrátime do chladničky, aby sa neohrievala, kým pracujeme s druhou.
- Prvú časť cesta na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 0,5 cm.
- Na plát cesta rovnomerne rozotrieme polovicu makovej plnky, pričom necháme voľný asi 2 cm okraj na jednej z dlhších strán.
- Tento voľný okraj potrieme trochou rozšľahaného vajíčka. Závin opatrne, ale pevne zrolujeme smerom k potretému okraju, ktorý nám pomôže spoj uzavrieť. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a plnky.
- Hotové záviny opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte 30-45 minút.
Pečenie a dokončenie:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Podkysnuté záviny potrieme zvrchu aj po bokoch zvyšným rozšľahaným vajíčkom. Môžeme ich na niekoľkých miestach popichať špajdľou, aby mohla unikať para.
- Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
- Upečené záviny necháme pred krájaním úplne vychladnúť na mriežke.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte šťavnatejšiu plnku môžete do vychladnutej makovej zmesi pridať jedno nahrubo nastrúhané jablko alebo pár lyžíc slivkového lekváru.
- Dbajte na to, aby bola maková plnka pred pridaním vajec a snehu naozaj úplne vychladnutá. Teplá zmes by spôsobila, že by sa vajcia zrazili.
- Ak chcete extra lesklý povrch, horúce, čerstvo upečené záviny môžete potrieť zmesou rumu a práškového cukru.
- Závin chutí výborne aj na druhý deň. Skladujte ho zabalený vo fólii pri izbovej teplote. Taktiež ho môžete po vychladnutí nakrájať a zamraziť.
Vôňa domáceho makového závinu je jednou z najkrajších vôní domova. Prajeme vám príjemné pečenie a sladké maškrtenie!
Recept je inšpirovaný verziou z YouTube kanálu Cooking Corner : Rețete no mierne sme ho upravili, aby bol jeho postup prehľadnejší.