Search

Víkendová BOMBA: Upečte si ten najlepší domáci makový závin, po ktorom sa len zapráši

Makový závin z kysnutého cesta
Makový závin z kysnutého cesta, zdroj: AI

Obsah receptu

Existujú koláče, ktoré jednoducho patria k víkendovej pohode a ich vôňa dokáže premeniť domov na to najútulnejšie miesto na svete. A presne taký je tento poctivý domáci makový závin! Zabudnite na suché, kupované verzie. Tento recept je skutočnou víkendovou bombou, ktorá v sebe spája dokonale vláčne a mäkké kysnuté cesto s neuveriteľne bohatou, šťavnatou a štedrou makovou plnkou. Je to klasika, ktorá nikdy neomrzí a garantujeme vám, že po tomto závine sa u vás doma len tak zapráši. Každý si bude pýtať ešte jeden kúsok!

Hoci sa prípravy kysnutého cesta mnohí obávajú, s týmto detailným a vylepšeným postupom to zvládne naozaj každý. Ukážeme vám, ako pripraviť cesto, ktoré krásne vykysne, a prezradíme vám tajomstvo dokonalej makovej plnky, ktorá zostane vláčna a nebude sa sypať. Pripravte sa na to, že tento recept sa stane rodinným pokladom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina a 45 minút
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 2 veľké záviny
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Kysnuté cesto:

  • 150 ml vlažného mlieka (cca 35-40 °C)
  • 10 g sušeného droždia (1,5 balíčka) alebo 21 g čerstvého (1/2 kocky)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 600 g hladkej múky (preosiatej)
  • 150 g práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 ks vaječných žĺtkov
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Na bohatú makovú plnku:

  • 400 g mletého maku
  • 300 ml vody
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ks vaječných žĺtkov
  • 1 ks vaječného bielka

Na potretie:

  • 1 ks celého vajca

Postup prípravy

Príprava kysnutého cesta:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie (ak používame čerstvé) alebo nasypeme sušené, pridáme lyžičku kryštálového cukru a zľahka premiešame. Necháme na teplom mieste postáť 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu múku, práškový cukor a štipku soli. Pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, 2 žĺtky, vanilkový extrakt a nakoniec aj aktívny kvások.
  3. Všetky suroviny spracujeme – buď ručne, alebo pomocou kuchynského robota s hnetacím hákom. Hnetieme približne 10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
  4. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 1 hodinu odpočívať do chladničky.

Príprava šťavnatej makovej plnky:

  1. Kým cesto odpočíva, pripravíme plnku. V hrnci privedieme do varu vodu s kryštálovým cukrom. Keď sa cukor úplne rozpustí, vsypeme mletý mak a za stáleho miešania krátko povaríme (cca 1-2 minúty), kým zmes nezhustne.
  2. Hrniec odstavíme z tepla, do zmesi vmiešame vanilkový extrakt a necháme ju úplne vychladnúť. Toto je veľmi dôležitý krok.
  3. Do úplne vychladnutej makovej zmesi dôkladne vmiešame 2 žĺtky pre vláčnosť a chuť.
  4. Nakoniec z jedného bielka vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho stierkou vmiešame (zabalíme) do plnky, aby bola krásne nadýchaná.

Tvarovanie a finálne kysnutie:

  1. Vychladené cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Jednu časť vrátime do chladničky, aby sa neohrievala, kým pracujeme s druhou.
  2. Prvú časť cesta na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou približne 0,5 cm.
  3. Na plát cesta rovnomerne rozotrieme polovicu makovej plnky, pričom necháme voľný asi 2 cm okraj na jednej z dlhších strán.
  4. Tento voľný okraj potrieme trochou rozšľahaného vajíčka. Závin opatrne, ale pevne zrolujeme smerom k potretému okraju, ktorý nám pomôže spoj uzavrieť. Postup zopakujeme aj s druhou polovicou cesta a plnky.
  5. Hotové záviny opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme ich čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte 30-45 minút.

Pečenie a dokončenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Podkysnuté záviny potrieme zvrchu aj po bokoch zvyšným rozšľahaným vajíčkom. Môžeme ich na niekoľkých miestach popichať špajdľou, aby mohla unikať para.
  2. Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
  3. Upečené záviny necháme pred krájaním úplne vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte šťavnatejšiu plnku môžete do vychladnutej makovej zmesi pridať jedno nahrubo nastrúhané jablko alebo pár lyžíc slivkového lekváru.
  2. Dbajte na to, aby bola maková plnka pred pridaním vajec a snehu naozaj úplne vychladnutá. Teplá zmes by spôsobila, že by sa vajcia zrazili.
  3. Ak chcete extra lesklý povrch, horúce, čerstvo upečené záviny môžete potrieť zmesou rumu a práškového cukru.
  4. Závin chutí výborne aj na druhý deň. Skladujte ho zabalený vo fólii pri izbovej teplote. Taktiež ho môžete po vychladnutí nakrájať a zamraziť.

Vôňa domáceho makového závinu je jednou z najkrajších vôní domova. Prajeme vám príjemné pečenie a sladké maškrtenie!

Recept je inšpirovaný verziou z YouTube kanálu Cooking Corner : Rețete no mierne sme ho upravili, aby bol jeho postup prehľadnejší.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty