Publikované: 25. novembra 2025, 07:06
Hľadáte bleskové pečivo, ktoré prevonia celý dom Vianocami? Tieto vianočné tvarohové slimáky sú jemné ako dych a hotové bleskovo. Zabudnite na zdĺhavé kysnutie, tento recept je vaša záchrana, keď chcete ohúriť rodinu bez hodín strávených v kuchyni.
Sú ideálne na sviatočné raňajky, k rozprávkam alebo keď sa nečakane ohlási vianočná návšteva. Mäkké cesto a sladká chrumkavá náplň vytvárajú dokonalú harmóniu. Máte už pripravený plech?
Rýchly prehľad (Smart Box)
- Čo to je: Extra jemné pečivo z tvarohového cesta bez droždia.
- Tajný trik: Mixovanie tvarohu s maslom ponorným mixérom pre zamatovú štruktúru.
- Čas: Na stole do 45 minút (vrátane pečenia).
Základné info
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 12 – 14 ks
- Náročnosť: Ľahká (zvládne aj začiatočník)
- Kalórie: cca 190 kcal/ks
- Trend: Vianočný hit
Potrebujeme
- 200 g jemného tvarohu (odporúčame hrudkovitý v kocke, nie vodnatý z vaničky)
- 70 g masla (zmäknutého na izbovú teplotu)
- 80 g kryštálového cukru (do cesta)
- 1 ks vajce (veľkosť M, do cesta)
- 250 g hladkej pšeničnej múky (preosiatej)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 3-4 PL kryštálového cukru (na plnku)
- 1 ks vajce (rozšľahané na potretie)
- Trocha cukru (na posypanie vrchu)
Postup prípravy
- Príprava krémovej zmesi: Do väčšej misy vložte tvaroh, zmäknuté maslo, 80 g cukru a jedno celé vajce. Všetko rozmixujte ponorným mixérom úplne dohladka, kým nevznikne jemný krém bez hrudiek.
- Pridanie suchých surovín: Do krému prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Najprv premiešajte varechou, aby sa suroviny spojili.
- Miesenie: Rukou v miske rýchlo vypracujte kompaktné, nelepivé cesto. Netrápte ho príliš dlho, aby ostalo krehké.
- Tvarovanie: Cesto na jemne pomúčenej doske vyformujte do valca. Ten nakrájajte na 12 až 14 rovnakých kúskov. Z každého kúska v dlaniach vytvarujte hladkú guľôčku.
- Plnenie a stáčanie: Guľôčku rozvaľkajte na tenký ovál. Stred posypte cca polovicou lyžičky cukru. Cesto zrolujte do “cigary”, stočte do špirály a koniec pevne podsuňte naspodok, aby sa pri pečení nerozbalil.
- Pečenie: Slimáky uložte na plech s papierom na pečenie (nechajte im rozostupy). Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a vrch posypte trochou cukru.
- Finále: Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým nie sú krásne zlatisté a nafúknuté.
Videorecept
Tipy na záver
- Pre pravú vianočnú vôňu pridajte do cukru na plnenie aj lyžičku mletej škorice alebo balíček vanilkového cukru. Celý dom bude voňať ako Vianoce.
- Nepoužívajte tvaroh z vaničky, je príliš mokrý a cesto by si pýtalo veľa múky, čím by slimáky stvrdli. Najlepší je klasický v alobale (“v kocke”).
Variácie
- Orechové: Namiesto cukru posypte stred mletými orechmi so škoricou.
- S hrozienkami: Do stredu pridajte pár hrozienok namočených v rume.
Časté otázky (FAQ)
- Môžem cesto pripraviť deň vopred? Áno, surové cesto (zabalené vo fólii) vydrží v chladničke do druhého dňa. Ráno len vytvarujete a pečiete.
- Ako dlho vydržia mäkké? Najlepšie sú čerstvé, ešte vlažné. V uzatvorenej nádobe však ostanú vláčne asi 2 dni.
Najlepšie chutia ešte vlažné s pohárom kakaa alebo vianočného punču.
Recept od Kochen mit Amelie pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Kysnuté tvarohové slimáky s bohatou plnkou: Rokmi overený recept od našej babičky!
- Najrýchlejší tvarohový koláč podľa tradičného receptu od mojej mamy: Jednoduchá a rýchla dobrota
- Najrýchlejšie slivkové slimáky na svete: Tento RECEPT z lístkového cesta je hotový za 30 minút!
- Vianočné maslové sušienky: Originálne vianočné koláčiky, ktoré si určite zamilujete
- Rýchly tvarohový koláč od mojej mamy: Jednoduchý a tradične lahodný
