Ak existuje jeden šalát, ktorý u nás doma nesmie chýbať na žiadnej oslave, tak je to presne tento salámový šalát „Minister“. Je to ten najlepší retro recept. Je neuveriteľne rýchly, šťavnatý a vďaka jednému jednoduchému triku má oveľa lepšiu chuť aj štruktúru ako ostatné šaláty.
Tým trikom sú vajcia. Namiesto klasických varených vajec sa do šalátu pridávajú na tenké rezance nakrájané vaječné omelety. Sú oveľa jemnejšie, chutnejšie a dodajú šalátu jedinečnú textúru.
Ako pripraviť najlepší salámový šalát “Minister”?
Mäkkú salámu, uhorky a na tenké rezance nakrájané vaječné omelety zmiešajte v mise. Pridajte dozlatista orestovanú cibuľku (nie surovú), majonézu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a ideálne nechajte krátko vychladiť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 5 minút
- Počet porcií: 4–6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 295 kcal/porcia
- Trend: Rýchly
Potrebujeme
- 260 g kvalitnej mäkkej salámy (napr. šunková, Nitran, Vysočina)
- 2 ks väčších nakladaných uhoriek
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 3 ks vajec
- 3 PL majonézy (alebo tatárskej omáčky)
- 2 PL rastlinného oleja (na smaženie)
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Pripravte si suroviny. Salámu a uhorky nakrájajte na tenké, rovnomerné rezančeky. Cibuľu nakrájajte na tenké prúžky.
- Na panvici rozpáľte 1 PL oleja. Orestujte na ňom cibuľu dozlatista (asi 2–3 minúty). Odstavte ju a nechajte chladnúť.
- Teraz pripravte vaječné rezance. V miske dôkladne vyšľahajte 3 vajcia so štipkou soli.
- Pripravte si druhú, čistú panvicu (ideálne nepriľnavú). Rozpáľte na nej polovicu lyžice oleja.
- Vylejte na ňu polovicu vaječnej zmesi. Krúživým pohybom vytvorte tenkú omeletu (placku).
- Opekajte asi 30 sekúnd z každej strany. Vyklopte na tanier.
- Rovnaký postup zopakujte so zvyšným olejom a druhou polovicou vajec. Získate tak dve tenké omelety.
- Obe omelety nechajte mierne vychladnúť. Potom ich zrolujte a nakrájajte na tenké rezančeky.
- Do veľkej misy dajte nakrájanú salámu a uhorky.
- Pridajte vychladnutú orestovanú cibuľu (aj s trochou oleja z panvice) a pripravené vaječné rezance.
- Nakoniec pridajte majonézu. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Všetko dôkladne, ale zľahka premiešajte.
- Šalát môžete podávať ihneď. Najlepší je však mierne vychladený z chladničky (aspoň 30 minút).
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Saláma je kľúčová. Naozaj použite kvalitnú mäkkú salámu (šunkovú, liptovskú, Vysočina). S tvrdou, trvanlivou salámou to nikdy nebude ono.
- Nebojte sa orestovanej cibuľky. Dodá šalátu úžasnú sladkastú chuť, ktorá je oveľa lepšia a jemnejšia ako chuť ostrej surovej cibule.
Jednoduché variácie
- S hráškom: Do šalátu môžete pridať aj 2-3 lyžice sterilizovaného hrášku pre farbu a jemnú sladkosť.
- Ľahšia verzia: Polovicu majonézy nahraďte hustým bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Šalát bude sviežejší.
Je to perfektný šalát na chlebíčky, na raňajky alebo len tak, s čerstvým rožkom. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Улыбнись и Попробуй, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
