Ak existuje jeden recept, ktorý by mala poznať každá gazdinka, je to tento. Zabudnite na zložité postupy. Na zavarenie čistej chuti leta do pohárov vám stačia len dve veci: zrelé paradajky a soľ. Je to najlepší a najčistejší spôsob, ako si uchovať ich autentickú chuť na celú zimu.
Žiadny ocot, žiadny cukor, len 100% paradajková chuť, ktorú využijete v desiatkach receptov – od omáčok na cestoviny, cez polievky až po základ na pizzu. Poďte si so mnou pripraviť základ každej dobrej špajze.
Ako zavariť paradajky vo vlastnej šťave?
Paradajky krátko sparte vo vriacej vode, ošúpte a nakrájajte na štvrtiny. Pevne ich natlačte do čistých pohárov, aby pustili vlastnú šťavu, a zľahka osoľte. Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v horúcom vodnom kúpeli približne 40 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 40 min
- Počet porcií: cca 4 poháre (à 500 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 45 kcal/pohár
- Trend: Zaváranie / Zero-waste / Minimalizmus
Potrebujeme
- 1 kg zrelých mäsitých paradajok
- 1 ČL soli (jemnej morskej alebo kamennej)
- Voliteľné: lístky čerstvej bazalky, plátky cesnaku
Postup prípravy
- Príprava pohárov. Dôkladne umyte a vysterilizujte poháre aj viečka. Je to kľúčové pre trvanlivosť výsledku. Zavárajte len úplne zdravé a nepoškodené plody.
- Blanšírovanie a lúpanie. Paradajky umyte. Na spodnej strane každej paradajky narežte šupku do malého kríža. Vhoďte ich asi na 1 minútu do vriacej vody a hneď ich dierovanou naberačkou preložte do misy s ľadovou vodou. Šupka sa bude dať krásne a ľahko stiahnuť.
- Plnenie pohárov. Ošúpané paradajky nakrájajte na štvrtiny. Postupne ich vrstvite do pripravených pohárov a každú vrstvu pevne stláčajte lyžicou alebo vareškou. Je dôležité, aby pustili čo najviac vlastnej šťavy a vytlačili ste spomedzi nich prebytočný vzduch.
- Počas plnenia vrstvy zľahka osoľte. Na jeden 500 ml pohár pripadá asi štvrť lyžičky soli. Poháre naplňte približne 1,5 až 2 cm pod okraj.
- Čistou papierovou utierkou dôkladne utrite okraje pohárov a pevne ich uzavrite sterilizovanými viečkami.
- Sterilizácia (dôležitý krok!). Na dno veľkého hrnca položte starú utierku. Na ňu poukladajte naplnené poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali.
- Do hrnca nalejte teplú vodu (nie studenú, aby poháre nepraskli) tak, aby siahala približne do troch štvrtín výšky pohárov.
- Vodu pomaly priveďte k varu. Keď začne voda jemne perliť a vrieť, stíšte plameň a sterilizujte 40 minút.
- Po uplynutí času hrniec odstavte. Opatrne (ideálne kliešťami na zaváranie) vyberte horúce poháre a položte ich na drevenú dosku alebo utierku viečkom nahor. Nechajte ich úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí skontrolujte viečka – musia byť preliačené dovnútra a pri poklepaní nesmú vydávať dutý zvuk. Ak viečko “kliká”, nie je dobre zatiahnuté. Takýto pohár skladujte v chladničke a rýchlo spotrebujte.
2 praktické tipy na záver
- Dvojitá sterilizácia pre 100% istotu. Naše babičky pre absolútnu istotu trvanlivosti opakovali sterilizáciu na druhý deň. Po prvej sterilizácii nechali poháre úplne vychladnúť a do 24 hodín postup zopakovali (stačilo už len 20 minút). Tým sa zničia aj tie najodolnejšie mikroorganizmy.
- Prečo už poháre neobraciame? Možno si pamätáte, že kedysi sa poháre otáčali hore dnom. Robilo sa to kvôli starým, menej spoľahlivým viečkam. Pri moderných viečkach a správnej sterilizácii vo vode to už nie je potrebné a môže to byť dokonca kontraproduktívne, keďže by obsah mohol zatiecť do závitu.
Jednoduché variácie
- Talianska verzia: Do každého pohára pridajte pred uzavretím 2-3 lístky čerstvej bazalky a jeden tenký plátok cesnaku pre autentickú chuť.
- Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti vhoďte do každého pohára jednu malú sušenú čili papričku.
Výsledkom je čistá chuť zrelých paradajok, pripravená na použitie do akejkoľvek omáčky či polievky. Sú perfektným základom pre rýchlu paradajkovú polievku alebo omáčku na cestoviny.
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.