Search

Recept na hranolky, ktoré sú zvonku chrumkavé a vnútri mäkké. Presne ako majú byť.

Domáce hranolky
Domáce hranolky

Obsah receptu

Publikované: 23. septembra 2025, 08:30

Každý túži po dokonalých domácich hranolčekoch – na povrchu úžasne chrumkavých a zlatistých, no vo vnútri krásne mäkkých a zemiakových. Žiadne mäkké, olejom nasiaknuté kúsky. S týmto receptom, ktorý využíva overenú techniku dvojitého smaženia, to zvládnete doma ako profesionál. Je to stávka na istotu pre najlepšiu prílohu alebo pochúťku k filmu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min (+ 20 min chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 15 min
  • Počet porcií: 2-3 porcie
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
  • Trend: Domáca klasika

Potrebujeme

  • 500 g zemiakov (varný typ C alebo B)
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL mletého chilli (alebo podľa chuti)
  • 2 PL najemno nastrúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • soľ
  • olej na smaženie

Postup prípravy

  1. Príprava zemiakov. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnomerné hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
  2. Blanšírovanie. Nakrájané hranolky vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte k varu. Varte presne 3 minúty.
  3. Hneď po 3 minútach hranolky sceďte a okamžite ich ponorte do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia. Nechajte ich v studenej vode asi 5 minút.
  4. Hranolky opäť dôkladne sceďte a rozložte ich na čistú utierku. Dôkladne ich osušte. Musia byť na povrchu úplne suché.
  5. Obalenie. Suché hranolky vložte do väčšej misy, posypte ich kukuričným škrobom a dobre premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v tenkej vrstve.
  6. Prvé smaženie. V hlbokom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja na teplotu 150 °C. Hranolky smažte v menších dávkach asi 3-4 minúty. Mali by zostať svetlé, len mierne zlatisté.
  7. Vyberte ich dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať a úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 20 minút).
  8. Druhé smaženie. Tesne pred podávaním rozohrejte olej na vyššiu teplotu, 180 °C.
  9. Predsmažené a vychladnuté hranolky opäť v menších dávkach smažte 3-4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
  10. Dochutenie. Horúce hranolky vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsal prebytočný olej. Ihneď ich presypte do čistej misy.
  11. Okamžite ich posypte soľou, mletým chilli a najemno nastrúhaným parmezánom. Dobre prehoďte, aby sa rovnomerne obalili, a ihneď podávajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo dvojité smaženie? Nie je to zbytočný krok. Prvé smaženie pri nižšej teplote zemiak uvarí do mäkka a vytvorí na povrchu škrobovú vrstvu. Druhé, krátke smaženie pri vysokej teplote, túto vrstvu “nafúkne” a vytvorí neodolateľnú, dlhotrvajúcu chrumkavú kôrku.
  2. Korenie vždy na horúce hranolky. Soľ, syr a akékoľvek iné korenie sypte na hranolky okamžite po vytiahnutí z oleja. Zvyškový olej na povrchu pomôže koreninám dokonale priľnúť a neopadajú vám na dno misky.

Jednoduché variácie

  • Bylinková verzia: Namiesto chilli a syra vhoďte horúce hranolky do misky s nasekaným čerstvým rozmarínom, petržlenovou vňaťou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Budú nádherne voňavé.
  • Údená paprika: Pre fantastickú “slaninkovú” chuť vymeňte chilli za lyžičku mletej údenej papriky. So syrom chutí dokonale.

Výsledkom sú hranolky, ktoré hravo prekonajú akúkoľvek mrazenú verziu z obchodu. Podávajte ich ako hviezdu večera s domácim cesnakovým dipom alebo ako luxusnú prílohu k steaku či hamburgeru.

Recept vychádza z verzie od Cooking Beo’s, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty