Publikované: 23. septembra 2025, 08:30
Každý túži po dokonalých domácich hranolčekoch – na povrchu úžasne chrumkavých a zlatistých, no vo vnútri krásne mäkkých a zemiakových. Žiadne mäkké, olejom nasiaknuté kúsky. S týmto receptom, ktorý využíva overenú techniku dvojitého smaženia, to zvládnete doma ako profesionál. Je to stávka na istotu pre najlepšiu prílohu alebo pochúťku k filmu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ 20 min chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 15 min
- Počet porcií: 2-3 porcie
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Domáca klasika
Potrebujeme
- 500 g zemiakov (varný typ C alebo B)
- 2 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL mletého chilli (alebo podľa chuti)
- 2 PL najemno nastrúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
- soľ
- olej na smaženie
Postup prípravy
- Príprava zemiakov. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnomerné hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
- Blanšírovanie. Nakrájané hranolky vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte k varu. Varte presne 3 minúty.
- Hneď po 3 minútach hranolky sceďte a okamžite ich ponorte do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia. Nechajte ich v studenej vode asi 5 minút.
- Hranolky opäť dôkladne sceďte a rozložte ich na čistú utierku. Dôkladne ich osušte. Musia byť na povrchu úplne suché.
- Obalenie. Suché hranolky vložte do väčšej misy, posypte ich kukuričným škrobom a dobre premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v tenkej vrstve.
- Prvé smaženie. V hlbokom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja na teplotu 150 °C. Hranolky smažte v menších dávkach asi 3-4 minúty. Mali by zostať svetlé, len mierne zlatisté.
- Vyberte ich dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať a úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 20 minút).
- Druhé smaženie. Tesne pred podávaním rozohrejte olej na vyššiu teplotu, 180 °C.
- Predsmažené a vychladnuté hranolky opäť v menších dávkach smažte 3-4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
- Dochutenie. Horúce hranolky vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsal prebytočný olej. Ihneď ich presypte do čistej misy.
- Okamžite ich posypte soľou, mletým chilli a najemno nastrúhaným parmezánom. Dobre prehoďte, aby sa rovnomerne obalili, a ihneď podávajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo dvojité smaženie? Nie je to zbytočný krok. Prvé smaženie pri nižšej teplote zemiak uvarí do mäkka a vytvorí na povrchu škrobovú vrstvu. Druhé, krátke smaženie pri vysokej teplote, túto vrstvu “nafúkne” a vytvorí neodolateľnú, dlhotrvajúcu chrumkavú kôrku.
- Korenie vždy na horúce hranolky. Soľ, syr a akékoľvek iné korenie sypte na hranolky okamžite po vytiahnutí z oleja. Zvyškový olej na povrchu pomôže koreninám dokonale priľnúť a neopadajú vám na dno misky.
Jednoduché variácie
- Bylinková verzia: Namiesto chilli a syra vhoďte horúce hranolky do misky s nasekaným čerstvým rozmarínom, petržlenovou vňaťou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Budú nádherne voňavé.
- Údená paprika: Pre fantastickú “slaninkovú” chuť vymeňte chilli za lyžičku mletej údenej papriky. So syrom chutí dokonale.
Výsledkom sú hranolky, ktoré hravo prekonajú akúkoľvek mrazenú verziu z obchodu. Podávajte ich ako hviezdu večera s domácim cesnakovým dipom alebo ako luxusnú prílohu k steaku či hamburgeru.
Recept vychádza z verzie od Cooking Beo’s, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.