Dokonale chrumkavé domáce hranolky (recept s dvojitým smažením)
Každý túži po dokonalých domácich hranolčekoch – na povrchu úžasne chrumkavých a vo vnútri krásne mäkkých a zemiakových. Žiadne mäkké, nasiaknuté kúsky. S týmto receptom, ktorý využíva techniku dvojitého smaženia, to zvládnete doma ako profesionál. Je to stávka na istotu.
2PL2 PL najemno nastrúhaného parmezánu(alebo iného tvrdého syra)
soľ
olej na smaženie
Pokyny
1. Príprava zemiakov. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnomerné hranolky s hrúbkou asi 1 cm.
2. Blanšírovanie. Nakrájané hranolky vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte k varu. Varte presne 3 minúty.
3. Hneď po 3 minútach hranolky sceďte a okamžite ich ponorte do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia. Nechajte ich v studenej vode asi 5 minút.
4. Hranolky opäť dôkladne sceďte a rozložte ich na čistú utierku. Dôkladne ich osušte. Musia byť na povrchu úplne suché.
5. Obalenie. Suché hranolky vložte do väčšej misy, posypte ich kukuričným škrobom a dobre premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v tenkej vrstve.
6. Prvé smaženie (varenie): V hlbokom hrnci alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja na teplotu 150 °C. Hranolky smažte v menších dávkach asi 3-4 minúty. Mali by zostať svetlé, len mierne zlatisté.
7. Vyberte ich dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať a úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 20 minút).
8. Druhé smaženie (chrumkavosť): Tesne pred podávaním rozohrejte olej na vyššiu teplotu, 180 °C.
9. Predsmažené a vychladnuté hranolky opäť v menších dávkach smažte 3-4 minúty, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
10. Dochutenie. Horúce hranolky vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsal prebytočný olej. Ihneď ich presypte do čistej misy.
11. Okamžite ich posypte soľou, mletým chilli a najemno nastrúhaným parmezánom. Dobre prehoďte, aby sa rovnomerne obalili, a ihneď podávajte.
Poznámky
1. Prečo dvojité smaženie? Nie je to zbytočný krok. Prvé smaženie pri nižšej teplote zemiak uvarí do mäkka a vytvorí na povrchu škrobovú vrstvu. Druhé, krátke smaženie pri vysokej teplote, túto vrstvu "nafúkne" a vytvorí neodolateľnú, dlhotrvajúcu chrumkavú kôrku. Je to tajomstvo všetkých dobrých reštaurácií.2. Korenie vždy na horúce hranolky. Soľ, syr a akékoľvek iné korenie sypte na hranolky okamžite po vytiahnutí z oleja. Zvyškový olej na povrchu pomôže koreninám dokonale priľnúť a neopadajú vám na dno misky.