Máte chuť na niečo ľahké, osviežujúce a plné zaujímavých chutí, čo pripravíte doslova za pár minút? Potom je tento originálny čínsky uhorkový šalát s chrumkavou mrkvou a lahodnou sladko-kyslo-slanou zálievkou presne to, čo hľadáte! Je to explózia sviežosti, ktorá dokonale prebudí vaše chuťové poháriky. Tento šalát je nielen úžasne chrumkavý a vizuálne lákavý, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu. Ideálny ako ľahká desiata, svieža príloha k mäsu alebo len tak, keď máte chuť na niečo zdravé a dobré.
Tajomstvo tohto šalátu spočíva v kombinácii tenkých plátkov uhorky, jemných mrkvových rezančekov a prenikavej jarnej cibuľky, to všetko preliate jedinečnou zálievkou so sójovou omáčkou, sezamovými semienkami, medom a octom. Sladká paprika dodáva špecifickú farbu a jemnú sladkosť. Pripravte si tento šalát a objavte nové dimenzie zeleninových chutí, ktoré si okamžite zamilujete!
- Čas prípravy: cca 20 minút (aktívna práca)
- Čas odpočívania uhoriek: 15 minút
- Čas chladenia (voliteľné): minimálne 15 minút v chladničke
- Počet porcií/kusov: 4 porcie
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na základ šalátu si prichystajte:
- 4 ks šalátových uhoriek (hadoviek, stredne veľkých)
- 1 ČL soli (na prvotné osolenie uhoriek)
- 1 ks stredne veľkej mrkvy
- 8 ks jarnej cibuľky (použije sa biela aj zelená časť)
Na originálnu čínsku zálievku budete potrebovať:
- 40 ml extra panenského olivového oleja
- 20 g kryštálového cukru (alebo trstinového)
- 20 ml svetlej sójovej omáčky (alebo kvalitnej japonskej)
- 15 g sladkej mletej papriky (cca 2-3 PL; pozn.: ide o výrazné množstvo, ktoré dodá špecifickú chuť a farbu, môžete začať s menším množstvom a pridať podľa chuti)
- 20 g sezamových semienok (bielych alebo čiernych, ideálne krátko nasucho opražených pre lepšiu arómu)
- 10 ml jablčného octu (alebo ryžového octu)
- soľ (podľa chuti na finálne dochutenie zálievky)
Postup prípravy
Príprava zeleninového základu:
- Šalátové uhorky dôkladne umyjeme (mladé uhorky so jemnou šupkou nemusíme šúpať) a nakrájame ich na veľmi tenké kolieska. Najlepšie to ide pomocou mandolíny alebo ostrej škrabky na zeleninu.
- Nakrájané uhorkové kolieska vložíme do väčšej misy, pridáme 1 ČL soli a dôkladne premiešame. Necháme odpočívať pri izbovej teplote približne 15 minút. Soľ pomôže uhorkám pustiť prebytočnú vodu a ostanú krásne chrumkavé.
- Medzitým si pripravíme ostatnú zeleninu. Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame na tenké dlhé rezančeky (julienne) – ideálne pomocou špeciálneho strúhadla alebo škrabky.
- Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame nadrobno (bielu časť na jemnejšie kolieska, zelenú vňať na tenké prúžky).
- Nastrúhanú mrkvu a nakrájanú jarnú cibuľku vložíme do druhej, dostatočne veľkej misy (v ktorej budeme šalát miešať).
Príprava špeciálnej čínskej zálievky:
- V menšej miske alebo pohári si pripravíme zálievku. Zmiešame extra panenský olivový olej, cukor, sójovú omáčku, sladkú mletú papriku (množstvo prispôsobte svojej chuti) a sezamové semienka.
- Nakoniec do zmesi pridáme jablkový ocot (alebo ryžový). Všetko spolu dôkladne premiešame metličkou alebo vidličkou, kým sa cukor úplne nerozpustí a všetky ingrediencie sa pekne nespoja. Zálievku ochutnáme a podľa potreby ju dochutíme soľou (pamätajte, že uhorky už boli solené a sójová omáčka je tiež slaná).
Spojenie chutí a servírovanie:
- Keď uhorky odpočívali dostatočne dlho, dôkladne z nich zlejeme všetku prebytočnú vodu, ktorú pustili. Pre ešte lepší výsledok môžeme uhorky jemne vyžmýkať rukami alebo ich osušiť čistou utierkou či papierovými utierkami.
- Takto pripravené, odkvapkané a osušené uhorky pridáme do misy k mrkve a jarnej cibuľke.
- Zeleninu zalejeme pripravenou originálnou čínskou zálievkou.
- Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešame, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v lahodnej zálievke.
- Čínsky uhorkový šalát môžeme podávať ihneď, kedy je najchrumkavejší. Výborne však chutí aj mierne vychladený – v takom prípade ho pred servírovaním vložíme aspoň na 15-30 minút do chladničky.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte autentickejšiu ázijskú chuť môžem do zálievky pridať aj pár kvapiek sezamového oleja (pozor, je veľmi aromatický, stačí málo!) alebo štipku mletého zázvoru.
- Ak mám rád pikantné, nebojím sa do šalátu pridať aj nadrobno nasekanú čerstvú chilli papričku alebo štipku drvených chilli vločiek priamo do zálievky.
- Sezamové semienka budú mať ešte lepšiu chuť a arómu, ak ich pred pridaním do zálievky krátko nasucho opražím na panvici dozlatista. Nechám ich potom vychladnúť.
- Tento šalát je skvelou prílohou k pečenému alebo grilovanému mäsu (najmä kuraciemu či bravčovému), rybám, ázijským rezancom alebo len tak ako ľahké hlavné jedlo s kúskom celozrnného pečiva.
Vychutnajte si tento originálny a osviežujúci čínsky uhorkový šalát, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a explóziou chutí!
Recept je inšpirovaný verziou od Pollyina kuchyňa, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.