Search

Originálny čínsky uhorkový šalát, ktorý pripravíte za pár minút: Chrumkavý, svieži a plný chuti!

Čínsky uhorkový šalát
Čínsky uhorkový šalát, zdroj: AI

Obsah receptu

Máte chuť na niečo ľahké, osviežujúce a plné zaujímavých chutí, čo pripravíte doslova za pár minút? Potom je tento originálny čínsky uhorkový šalát s chrumkavou mrkvou a lahodnou sladko-kyslo-slanou zálievkou presne to, čo hľadáte! Je to explózia sviežosti, ktorá dokonale prebudí vaše chuťové poháriky. Tento šalát je nielen úžasne chrumkavý a vizuálne lákavý, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu. Ideálny ako ľahká desiata, svieža príloha k mäsu alebo len tak, keď máte chuť na niečo zdravé a dobré.

Tajomstvo tohto šalátu spočíva v kombinácii tenkých plátkov uhorky, jemných mrkvových rezančekov a prenikavej jarnej cibuľky, to všetko preliate jedinečnou zálievkou so sójovou omáčkou, sezamovými semienkami, medom a octom. Sladká paprika dodáva špecifickú farbu a jemnú sladkosť. Pripravte si tento šalát a objavte nové dimenzie zeleninových chutí, ktoré si okamžite zamilujete!

  • Čas prípravy: cca 20 minút (aktívna práca)
  • Čas odpočívania uhoriek: 15 minút
  • Čas chladenia (voliteľné): minimálne 15 minút v chladničke
  • Počet porcií/kusov: 4 porcie
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na základ šalátu si prichystajte:

  • 4 ks šalátových uhoriek (hadoviek, stredne veľkých)
  • 1 ČL soli (na prvotné osolenie uhoriek)
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • 8 ks jarnej cibuľky (použije sa biela aj zelená časť)

Na originálnu čínsku zálievku budete potrebovať:

  • 40 ml extra panenského olivového oleja
  • 20 g kryštálového cukru (alebo trstinového)
  • 20 ml svetlej sójovej omáčky (alebo kvalitnej japonskej)
  • 15 g sladkej mletej papriky (cca 2-3 PL; pozn.: ide o výrazné množstvo, ktoré dodá špecifickú chuť a farbu, môžete začať s menším množstvom a pridať podľa chuti)
  • 20 g sezamových semienok (bielych alebo čiernych, ideálne krátko nasucho opražených pre lepšiu arómu)
  • 10 ml jablčného octu (alebo ryžového octu)
  • soľ (podľa chuti na finálne dochutenie zálievky)

Postup prípravy

Príprava zeleninového základu:

  1. Šalátové uhorky dôkladne umyjeme (mladé uhorky so jemnou šupkou nemusíme šúpať) a nakrájame ich na veľmi tenké kolieska. Najlepšie to ide pomocou mandolíny alebo ostrej škrabky na zeleninu.
  2. Nakrájané uhorkové kolieska vložíme do väčšej misy, pridáme 1 ČL soli a dôkladne premiešame. Necháme odpočívať pri izbovej teplote približne 15 minút. Soľ pomôže uhorkám pustiť prebytočnú vodu a ostanú krásne chrumkavé.
  3. Medzitým si pripravíme ostatnú zeleninu. Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame na tenké dlhé rezančeky (julienne) – ideálne pomocou špeciálneho strúhadla alebo škrabky.
  4. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame nadrobno (bielu časť na jemnejšie kolieska, zelenú vňať na tenké prúžky).
  5. Nastrúhanú mrkvu a nakrájanú jarnú cibuľku vložíme do druhej, dostatočne veľkej misy (v ktorej budeme šalát miešať).

Príprava špeciálnej čínskej zálievky:

  1. V menšej miske alebo pohári si pripravíme zálievku. Zmiešame extra panenský olivový olej, cukor, sójovú omáčku, sladkú mletú papriku (množstvo prispôsobte svojej chuti) a sezamové semienka.
  2. Nakoniec do zmesi pridáme jablkový ocot (alebo ryžový). Všetko spolu dôkladne premiešame metličkou alebo vidličkou, kým sa cukor úplne nerozpustí a všetky ingrediencie sa pekne nespoja. Zálievku ochutnáme a podľa potreby ju dochutíme soľou (pamätajte, že uhorky už boli solené a sójová omáčka je tiež slaná).

Spojenie chutí a servírovanie:

  1. Keď uhorky odpočívali dostatočne dlho, dôkladne z nich zlejeme všetku prebytočnú vodu, ktorú pustili. Pre ešte lepší výsledok môžeme uhorky jemne vyžmýkať rukami alebo ich osušiť čistou utierkou či papierovými utierkami.
  2. Takto pripravené, odkvapkané a osušené uhorky pridáme do misy k mrkve a jarnej cibuľke.
  3. Zeleninu zalejeme pripravenou originálnou čínskou zálievkou.
  4. Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešame, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v lahodnej zálievke.
  5. Čínsky uhorkový šalát môžeme podávať ihneď, kedy je najchrumkavejší. Výborne však chutí aj mierne vychladený – v takom prípade ho pred servírovaním vložíme aspoň na 15-30 minút do chladničky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte autentickejšiu ázijskú chuť môžem do zálievky pridať aj pár kvapiek sezamového oleja (pozor, je veľmi aromatický, stačí málo!) alebo štipku mletého zázvoru.
  2. Ak mám rád pikantné, nebojím sa do šalátu pridať aj nadrobno nasekanú čerstvú chilli papričku alebo štipku drvených chilli vločiek priamo do zálievky.
  3. Sezamové semienka budú mať ešte lepšiu chuť a arómu, ak ich pred pridaním do zálievky krátko nasucho opražím na panvici dozlatista. Nechám ich potom vychladnúť.
  4. Tento šalát je skvelou prílohou k pečenému alebo grilovanému mäsu (najmä kuraciemu či bravčovému), rybám, ázijským rezancom alebo len tak ako ľahké hlavné jedlo s kúskom celozrnného pečiva.

Vychutnajte si tento originálny a osviežujúci čínsky uhorkový šalát, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a explóziou chutí!

Recept je inšpirovaný verziou od Pollyina kuchyňa, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty