Publikované: 6. októbra 2025, 10:03
Ak si pod pojmom kuracia sekaná predstavíte suchú a fádnu tehličku mäsa, tento recept vás presvedčí o úplnom opaku. Toto je bezkonkurenčne najlepšia, najšťavnatejšia a najjemnejšia sekaná, akú som kedy ochutnala. Tajomstvo jej dokonalosti spočíva v použití mletého mäsa z kuracích stehien, poriadnej dávke výrazného syra čedar a v špeciálnom spôsobe pečenia, vďaka ktorému zostane neuveriteľne vláčna. Je absolútne božská!
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina 20 minút
- Počet porcií: 1 sekaná (cca 6-8 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný obed / Domáca klasika
Potrebujeme
- 1 kg mletého mäsa z kuracích stehien
- 200 g syra čedar (nahrubo nastrúhaného)
- 2 ks vajec
- 3 PL strúhanky
- 2 ČL sušeného cesnaku
- 2 ČL sušenej cibule
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 3 ČL masla (na vrch)
Postup prípravy
- Príprava zmesi. Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté kuracie stehná s nahrubo nastrúhaným syrom čedar.
- Pridajte vajcia, strúhanku, sušený cesnak, sušenú cibuľu, tymian, soľ a výdatnú dávku čerstvo mletého čierneho korenia.
- Všetko rukami dôkladne, ale zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do jednej kompaktnej hmoty. Príliš dlhé a intenzívne miesenie by mohlo spôsobiť, že sekaná bude po upečení príliš tuhá.
- Tvarovanie. Z mäsovej zmesi vytvarujte na pracovnej doske úhľadný bochník v tvare sekanej.
- Príprava na pečenie (dôležitý krok!). Pripravte si formu na srnčí chrbát alebo menší pekáč a vložte doň vytvarovanú sekanú.
- Túto formu vložte do väčšieho a hlbšieho pekáča. Do vonkajšieho, väčšieho pekáča nalejte horúcu vodu tak, aby siahala približne do polovice výšky formy so sekanou. Týmto jednoduchým trikom vytvoríte vodný kúpeľ.
- Na vrch sekanej poukladajte tenké plátky masla.
- Pečenie. Takto pripravenú sekanú vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 1 hodinu a 20 minút.
- Po upečení nechajte sekanú aspoň 10-15 minút odpočívať vo forme, šťavy sa pekne ustália a bude sa lepšie krájať.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na tú najšťavnatejšiu sekanú? Sú to dva triky. Prvým a najdôležitejším je použitie mletého mäsa z kuracích stehien, ktoré je prirodzene oveľa šťavnatejšie ako suché prsia. Druhým tajomstvom je pečenie vo vodnom kúpeli. Voda vo väčšom pekáči vytvorí v rúre vlhké prostredie, ktoré udrží sekanú neuveriteľne šťavnatú a zabráni jej vysušeniu.
- Nemixujte, len zľahka miešajte. Zmes na sekanú nikdy nemixujte v kuchynskom robote s nožmi, pretože by sa z nej stala jemná paštéta. Vždy ju len zľahka, ale dôkladne premiešajte rukami, len aby sa ingrediencie spojili. Zachováte tak správnu štruktúru mäsa.
Jednoduché variácie
- S čerstvými bylinkami: Namiesto sušených byliniek a korenín môžete do mäsovej zmesi pridať hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky alebo najemno nasekanú jarnú cibuľku. Sekaná bude ešte voňavejšia a sviežejšia.
- V slaninovom kabátiku: Pre ešte väčšiu delikatesu a chrumkavý povrch môžete celý bochník sekanej pred pečením obaliť v tenkých plátkoch anglickej slaniny. Počas pečenia sa slanina krásne vypečie dochrumkava a dodá sekanej úžasnú chuť.
Výsledkom je sekaná, ktorá je taká dobrá, že zabudnete na všetky, ktoré ste doteraz jedli. Je plná syra, šťavnatá a absolútne neodolateľná. Podávajte ju klasicky so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo cviklovým šalátom.
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
