Search

Najlepšia kuracia sekaná, akú som kedy jedla. Plnená čedarom je neskutočne šťavnatá a jemná.

Domáca kuracia sekaná
Domáca kuracia sekaná

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 10:03

Ak si pod pojmom kuracia sekaná predstavíte suchú a fádnu tehličku mäsa, tento recept vás presvedčí o úplnom opaku. Toto je bezkonkurenčne najlepšia, najšťavnatejšia a najjemnejšia sekaná, akú som kedy ochutnala. Tajomstvo jej dokonalosti spočíva v použití mletého mäsa z kuracích stehien, poriadnej dávke výrazného syra čedar a v špeciálnom spôsobe pečenia, vďaka ktorému zostane neuveriteľne vláčna. Je absolútne božská!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina 20 minút
  • Počet porcií: 1 sekaná (cca 6-8 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed / Domáca klasika

Potrebujeme

  • 1 kg mletého mäsa z kuracích stehien
  • 200 g syra čedar (nahrubo nastrúhaného)
  • 2 ks vajec
  • 3 PL strúhanky
  • 2 ČL sušeného cesnaku
  • 2 ČL sušenej cibule
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 ČL masla (na vrch)

Postup prípravy

  1. Príprava zmesi. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte mleté kuracie stehná s nahrubo nastrúhaným syrom čedar.
  3. Pridajte vajcia, strúhanku, sušený cesnak, sušenú cibuľu, tymian, soľ a výdatnú dávku čerstvo mletého čierneho korenia.
  4. Všetko rukami dôkladne, ale zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do jednej kompaktnej hmoty. Príliš dlhé a intenzívne miesenie by mohlo spôsobiť, že sekaná bude po upečení príliš tuhá.
  5. Tvarovanie. Z mäsovej zmesi vytvarujte na pracovnej doske úhľadný bochník v tvare sekanej.
  6. Príprava na pečenie (dôležitý krok!). Pripravte si formu na srnčí chrbát alebo menší pekáč a vložte doň vytvarovanú sekanú.
  7. Túto formu vložte do väčšieho a hlbšieho pekáča. Do vonkajšieho, väčšieho pekáča nalejte horúcu vodu tak, aby siahala približne do polovice výšky formy so sekanou. Týmto jednoduchým trikom vytvoríte vodný kúpeľ.
  8. Na vrch sekanej poukladajte tenké plátky masla.
  9. Pečenie. Takto pripravenú sekanú vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 1 hodinu a 20 minút.
  10. Po upečení nechajte sekanú aspoň 10-15 minút odpočívať vo forme, šťavy sa pekne ustália a bude sa lepšie krájať.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na tú najšťavnatejšiu sekanú? Sú to dva triky. Prvým a najdôležitejším je použitie mletého mäsa z kuracích stehien, ktoré je prirodzene oveľa šťavnatejšie ako suché prsia. Druhým tajomstvom je pečenie vo vodnom kúpeli. Voda vo väčšom pekáči vytvorí v rúre vlhké prostredie, ktoré udrží sekanú neuveriteľne šťavnatú a zabráni jej vysušeniu.
  2. Nemixujte, len zľahka miešajte. Zmes na sekanú nikdy nemixujte v kuchynskom robote s nožmi, pretože by sa z nej stala jemná paštéta. Vždy ju len zľahka, ale dôkladne premiešajte rukami, len aby sa ingrediencie spojili. Zachováte tak správnu štruktúru mäsa.

Jednoduché variácie

  • S čerstvými bylinkami: Namiesto sušených byliniek a korenín môžete do mäsovej zmesi pridať hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky alebo najemno nasekanú jarnú cibuľku. Sekaná bude ešte voňavejšia a sviežejšia.
  • V slaninovom kabátiku: Pre ešte väčšiu delikatesu a chrumkavý povrch môžete celý bochník sekanej pred pečením obaliť v tenkých plátkoch anglickej slaniny. Počas pečenia sa slanina krásne vypečie dochrumkava a dodá sekanej úžasnú chuť.

Výsledkom je sekaná, ktorá je taká dobrá, že zabudnete na všetky, ktoré ste doteraz jedli. Je plná syra, šťavnatá a absolútne neodolateľná. Podávajte ju klasicky so zemiakovou kašou a kyslou uhorkou alebo cviklovým šalátom.

Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty