Search

Najlepšia domáca majonéza bez vajec. Hotová za 2 minúty a garantujem, že sa nikdy nezrazí.

Domáca majonéza bez vajec
Domáca majonéza bez vajec

Obsah receptu

Publikované: 1. októbra 2025, 04:30

Ak ste sa doteraz báli robiť domácu majonézu kvôli surovým vajciam alebo preto, že sa vám vždy zrazila, tento recept je pre vás ako stvorený. Je to absolútne geniálna, moderná a spoľahlivá metóda. Majonéza je hotová doslova za 2 minúty, je krásne hustá, krémová a garantujem vám, že s týmto presným postupom a ponorným mixérom sa vám nikdy, ale naozaj nikdy nezrazí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia/pečenia: 0 minút
  • Počet porcií: cca 300 ml
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 720 kcal/100 ml
  • Trend: Bez vajec / Rýchle recepty

Potrebujeme

  • 100 ml plnotučného mlieka (izbovej teploty)
  • 200 ml rastlinného oleja (slnečnicového alebo repkového)
  • 2 PL jablčného octu (alebo citrónovej šťavy)
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL kryštálového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava. Kľúčom k úspechu je použiť vysokú a úzku nádobu, do ktorej sa vám presne zmestí hlavica ponorného mixéra. Ideálna je nádoba, ktorá býva pribalená k mixéru.
  2. Do nádoby nalejte mlieko izbovej teploty a hneď na to opatrne prilejte olej. Nechajte pár sekúnd postáť, aby sa olej viditeľne oddelil a usadil na povrchu mlieka.
  3. Mixovanie (dôležitý krok!). Ponorný mixér vložte do nádoby až úplne na dno. Zapnite ho na najvyššiu rýchlosť a držte ho nehybne na dne približne 20-30 sekúnd. Uvidíte, ako sa zospodu začne takmer okamžite tvoriť hustá biela emulzia – majonéza.
  4. Keď je spodná polovica nádoby hustá a biela, začnite mixér veľmi, veľmi pomaly ťahať smerom nahor, aby postupne vmixoval aj hornú vrstvu oleja do emulzie.
  5. Keď je všetko spojené, mixujte ešte pár sekúnd krátkymi pohybmi hore a dole. Výsledkom je dokonale hustá základná majonéza.
  6. Dochutenie. Priamo do hotovej hustej majonézy v nádobe pridajte jablčný ocot, soľ, cukor a horčicu.
  7. Opäť krátko premixujte ponorným mixérom (asi 10-15 sekúnd), len aby sa všetky chute dokonale spojili.
  8. Hotovú majonézu preložte do uzatvárateľného pohára. Môžete ju použiť ihneď, ale najlepšia je, keď ju necháte aspoň na 30 minút vychladiť v chladničke, kde ešte viac zhustne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Úzka nádoba je 99 % úspechu. Naozaj použite čo najužšiu nádobu, v ktorej bude ponorný mixér sedieť takmer presne. Vo veľkej a širokej mise by sa vám emulzia nemusela správne vytvoriť. Ak nemáte originálnu nádobu k mixéru, skvele poslúži napríklad aj vyšší a užší pohár na pivo.
  2. Správne suroviny. Pre najlepší výsledok použite plnotučné mlieko a neutrálny rastlinný olej, ako je slnečnicový alebo repkový. Extra panenský olivový olej by bol pre majonézu príliš horký a aromatický. Mlieko by malo mať izbovú teplotu.

Jednoduché variácie

  • Domáca tatárska omáčka: Do 200 ml hotovej majonézy vmiešajte jednu nadrobno nasekanú kyslú uhorku, malú šalotku alebo kúsok cibule a dochuťte worčestrovou omáčkou a čiernym korením. Získate tak bleskovú domácu tatársku omáčku.
  • Bylinkový dip: Pridajte do hotovej majonézy hrsť nasekaných čerstvých byliniek (pažítku, kôpor, petržlenovú vňať) a jeden prelisovaný strúčik cesnaku. Vytvoríte tak skvelý a rýchly dip k zelenine alebo pečeným zemiakom.

Výsledkom je dokonalá domáca majonéza, ktorá je krémovejšia, chutnejšia a lacnejšia ako ktorákoľvek z obchodu. Je fantastická do zemiakového šalátu, na chlebíčky alebo ako základ do akýchkoľvek šalátov a nátierok.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube KETKES Kitchen Recipes, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty