Publikované: 1. októbra 2025, 04:30
Ak ste sa doteraz báli robiť domácu majonézu kvôli surovým vajciam alebo preto, že sa vám vždy zrazila, tento recept je pre vás ako stvorený. Je to absolútne geniálna, moderná a spoľahlivá metóda. Majonéza je hotová doslova za 2 minúty, je krásne hustá, krémová a garantujem vám, že s týmto presným postupom a ponorným mixérom sa vám nikdy, ale naozaj nikdy nezrazí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia/pečenia: 0 minút
- Počet porcií: cca 300 ml
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 720 kcal/100 ml
- Trend: Bez vajec / Rýchle recepty
Potrebujeme
- 100 ml plnotučného mlieka (izbovej teploty)
- 200 ml rastlinného oleja (slnečnicového alebo repkového)
- 2 PL jablčného octu (alebo citrónovej šťavy)
- 1 PL plnotučnej horčice
- ½ ČL soli
- ½ ČL kryštálového cukru
Postup prípravy
- Príprava. Kľúčom k úspechu je použiť vysokú a úzku nádobu, do ktorej sa vám presne zmestí hlavica ponorného mixéra. Ideálna je nádoba, ktorá býva pribalená k mixéru.
- Do nádoby nalejte mlieko izbovej teploty a hneď na to opatrne prilejte olej. Nechajte pár sekúnd postáť, aby sa olej viditeľne oddelil a usadil na povrchu mlieka.
- Mixovanie (dôležitý krok!). Ponorný mixér vložte do nádoby až úplne na dno. Zapnite ho na najvyššiu rýchlosť a držte ho nehybne na dne približne 20-30 sekúnd. Uvidíte, ako sa zospodu začne takmer okamžite tvoriť hustá biela emulzia – majonéza.
- Keď je spodná polovica nádoby hustá a biela, začnite mixér veľmi, veľmi pomaly ťahať smerom nahor, aby postupne vmixoval aj hornú vrstvu oleja do emulzie.
- Keď je všetko spojené, mixujte ešte pár sekúnd krátkymi pohybmi hore a dole. Výsledkom je dokonale hustá základná majonéza.
- Dochutenie. Priamo do hotovej hustej majonézy v nádobe pridajte jablčný ocot, soľ, cukor a horčicu.
- Opäť krátko premixujte ponorným mixérom (asi 10-15 sekúnd), len aby sa všetky chute dokonale spojili.
- Hotovú majonézu preložte do uzatvárateľného pohára. Môžete ju použiť ihneď, ale najlepšia je, keď ju necháte aspoň na 30 minút vychladiť v chladničke, kde ešte viac zhustne.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Úzka nádoba je 99 % úspechu. Naozaj použite čo najužšiu nádobu, v ktorej bude ponorný mixér sedieť takmer presne. Vo veľkej a širokej mise by sa vám emulzia nemusela správne vytvoriť. Ak nemáte originálnu nádobu k mixéru, skvele poslúži napríklad aj vyšší a užší pohár na pivo.
- Správne suroviny. Pre najlepší výsledok použite plnotučné mlieko a neutrálny rastlinný olej, ako je slnečnicový alebo repkový. Extra panenský olivový olej by bol pre majonézu príliš horký a aromatický. Mlieko by malo mať izbovú teplotu.
Jednoduché variácie
- Domáca tatárska omáčka: Do 200 ml hotovej majonézy vmiešajte jednu nadrobno nasekanú kyslú uhorku, malú šalotku alebo kúsok cibule a dochuťte worčestrovou omáčkou a čiernym korením. Získate tak bleskovú domácu tatársku omáčku.
- Bylinkový dip: Pridajte do hotovej majonézy hrsť nasekaných čerstvých byliniek (pažítku, kôpor, petržlenovú vňať) a jeden prelisovaný strúčik cesnaku. Vytvoríte tak skvelý a rýchly dip k zelenine alebo pečeným zemiakom.
Výsledkom je dokonalá domáca majonéza, ktorá je krémovejšia, chutnejšia a lacnejšia ako ktorákoľvek z obchodu. Je fantastická do zemiakového šalátu, na chlebíčky alebo ako základ do akýchkoľvek šalátov a nátierok.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube KETKES Kitchen Recipes, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
