Hľadáte dokonalé koláčiky ku káve, ktoré sú hotové za pár minút? Tieto krehké orechové koláčiky sú vďaka cestu z kyslej smotany neuveriteľne jemné a doslova sa rozplývajú na jazyku. Sú plnené šťavnatou jablkovo-orechovou plnkou.
Tajomstvo krehkosti sa skrýva v spojení masla, oleja, smotany a kukuričného škrobu. Cesto je vláčne a skvele sa s ním pracuje.
Ako správne pripraviť tieto krehké koláčiky?
Zo smotany, masla, vajca, cukru, oleja a múky so škrobom vymieste vláčne cesto. Jablká uduste s orechmi a škoricou. Cesto vykrajujte, naplňte a pečte do svetla.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút chladenie)
- Čas pečenia: 10–15 minút
- Počet porcií: cca 30–35 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 95 kcal/kus
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Všetky suroviny na cesto musia mať izbovú teplotu.
Cesto
- 100 g masla (zmäknutého)
- 45 ml slnečnicového oleja
- 70 g kryštálového cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 1 ks malé vajce
- 70 g kyslej smotany (alebo biely jogurt)
- 40 g kukuričného škrobu
- 280 g hladkej múky (približne)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Náplň
- 2–3 ks jablká (cca 400 g)
- 70 g vlašských orechov (mletých alebo najemno nasekaných)
- 2 PL cukru (podľa kyslosti jabĺk)
- 1 ČL mletej škorice (voliteľné)
Na dokončenie
- práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
Príprava plnky
- Najskôr pripravte plnku, aby stihla vychladnúť. Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Dajte ich na panvicu, pridajte cukor a škoricu. Na strednom ohni duste, kým sa neodparí všetka tekutina a jablká nezmäknú (asi 5–7 minút).
- Odstavte, vmiešajte mleté alebo nasekané vlašské orechy a nechajte plnku úplne vychladnúť.
Príprava cesta
- Vo väčšej mise vyšľahajte zmäknuté maslo, olej, kryštálový cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajce a kyslú smotanu do hladkého krému.
- V inej miske zmiešajte múku (najprv 250 g), kukuričný škrob a prášok do pečiva.
- Preosiatu sypkú zmes postupne (na 2-krát) pridávajte do smotanovej zmesi a vareškou alebo mixérom (s nástavcami na cesto) miešajte.
- Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte zvyšok múky. Vyklopte na dosku a rukami rýchlo spracujte na mäkký, nelepivý bochník.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte chladiť do chladničky aspoň na 30 minút (môže byť aj 60 minút).
Tvarovanie a pečenie
- Rúru predhrejte na 170 °C. Plechy vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 4–5 mm.
- Okrúhlou formičkou (s priemerom asi 6 cm) vykrajujte kolieska.
- Do stredu každého kolieska dajte lyžičku vychladnutej jablkovej plnky.
- Koláčik vytvarujte tak, že tri (alebo štyri) okraje cesta preložíte smerom k stredu, ako keď skladáte “štvorlístok”. Plnka v strede ostane čiastočne viditeľná.
- Koláčiky ukladajte na pripravený plech.
- Pečte vo vyhriatej rúre 10–15 minút pri 170 °C.
- DÔLEŽITÉ: Koláčiky musia ostať svetlé, nepečte ich dohneda. Sledujte len okraje, tie môžu začať jemne zlatnúť.
Videorecept
Tipy na záver
- Sila škrobu: Kukuričný škrob v ceste nie je náhoda. Zabraňuje nadmernému rozvoju lepku a je tajomstvom, prečo sú koláčiky po upečení mimoriadne krehké a doslova sa topia na jazyku.
- Nepripečte ich: Tieto koláčiky sú najlepšie, keď sú upečené “dobiela”. Akonáhle by chytili tmavšiu farbu, stvrdli by a stratili svoju typickú jemnosť.
Jednoduché variácie
- Tvarohová plnka: Namiesto jabĺk použite hustý tvaroh vymiešaný s cukrom, vanilkou a hrozienkami.
- Lekvárové: Ako rýchlu plnku môžete použiť aj hustý slivkový lekvár zmiešaný s mletým makom.
Časté otázky (FAQ)
Prečo musí mať cesto izbovú teplotu surovín? Aby sa maslo, smotana a vajce dokonale spojili do hladkej emulzie. Ak by bolo niečo príliš studené (napr. maslo), v ceste by zostali hrudky.
Môžem vynechať chladenie cesta? Neodporúčame to. Cesto je vďaka oleju a maslu veľmi jemné. Chladenie ho spevní, aby sa dalo dobre rozvaľkať a vykrajovať bez lepenia.
Ako dlho vydržia koláčiky krehké? V uzavretej plechovej dóze vydržia úžasne krehké 4–5 dní. Pred podávaním ich stačí len poprášiť čerstvým práškovým cukrom.
Hotové koláčiky nechajte na plechu úplne vychladnúť. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom. Skladujte ich v uzavretej dóze.
Recept vychádza z youtube videa Кулинарим с Таней, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Rýchle pudingové koláčiky ku káve: Sú vynikajúce, krehučké a pripravené za 20 minút!
- Krehučké rožky plnené jablkovou plnkou: Ak máte doma jablká, určite si ich pripravte!
- Bleskový jablkový koláč: Všetko len v jednej miske zamiešate vareškou a dáte piecť!
- Krémový jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Tento koláč budete chcieť piecť každý deň!
- Domáce Krehké Kefírové Koláčiky, Ktoré Vás Očaria
