Krehké orechové koláčiky (z cesta z kyslej smotany)
Hľadáte dokonalé koláčiky ku káve, ktoré sú hotové za pár minút? Tieto krehké orechové koláčiky sú vďaka cestu z kyslej smotany neuveriteľne jemné a doslova sa rozplývajú na jazyku. Sú plnené šťavnatou jablkovo-orechovou plnkou.
70gvlašských orechov(mletých alebo najemno nasekaných)
2PLcukru(podľa kyslosti jabĺk)
1ČLmletej škorice(voliteľné)
Na dokončenie:
práškový cukor(na posypanie)
Pokyny
Príprava plnky:
1. Najskôr pripravte plnku, aby stihla vychladnúť. Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
2. Dajte ich na panvicu, pridajte cukor a škoricu. Na strednom ohni duste, kým sa neodparí všetka tekutina a jablká nezmäknú (asi 5–7 minút).
3. Odstavte, vmiešajte mleté alebo nasekané vlašské orechy a nechajte plnku úplne vychladnúť.
Príprava cesta:
4. Vo väčšej mise vyšľahajte zmäknuté maslo, olej, kryštálový cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajce a kyslú smotanu do hladkého krému.
5. V inej miske zmiešajte múku (najprv 250 g), kukuričný škrob a prášok do pečiva.
6. Preosiatu sypkú zmes postupne (na 2-krát) pridávajte do smotanovej zmesi a vareškou alebo mixérom (s nástavcami na cesto) miešajte.
7. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte zvyšok múky. Vyklopte na dosku a rukami rýchlo spracujte na mäkký, nelepivý bochník.
8. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte chladiť do chladničky aspoň na 30 minút (môže byť aj 60 minút).
Tvarovanie a pečenie:
9. Rúru predhrejte na 170 °C. Plechy vysteľte papierom na pečenie.
10. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 4–5 mm.
11. Okrúhlou formičkou (s priemerom asi 6 cm) vykrajujte kolieska.
12. Do stredu každého kolieska dajte lyžičku vychladnutej jablkovej plnky.
13. Koláčik vytvarujte tak, že tri (alebo štyri) okraje cesta preložíte smerom k stredu, ako keď skladáte „štvorlístok“. Plnka v strede ostane čiastočne viditeľná.
14. Koláčiky ukladajte na pripravený plech.
15. Pečte vo vyhriatej rúre 10–15 minút pri 170 °C.
16. DÔLEŽITÉ: Koláčiky musia ostať svetlé, nepečte ich dohneda. Sledujte len okraje, tie môžu začať jemne zlatnúť.
Poznámky
1. Sila škrobu: Kukuričný škrob v ceste nie je náhoda. Zabraňuje nadmernému rozvoju lepku a je tajomstvom, prečo sú koláčiky po upečení mimoriadne krehké a doslova sa topia na jazyku.2. Nepripečte ich: Tieto koláčiky sú najlepšie, keď sú upečené „dobiela“. Akonáhle by chytili tmavšiu farbu, stvrdli by a stratili svoju typickú jemnosť.3. Tvarohová plnka: Namiesto jabĺk použite hustý tvaroh vymiešaný s cukrom, vanilkou a hrozienkami.4. Lekvárové: Ako rýchlu plnku môžete použiť aj hustý slivkový lekvár zmiešaný s mletým makom.