Keď som prvýkrát počul o muffinoch, ktorých základom nie je múka, ale strukovina, bol som skeptický. Ale výsledok ma úplne ohromil! Tieto slané muffiny z červenej šošovice sú jedným z mojich najväčších objavov. Sú neuveriteľne vláčne, sýte, plné bielkovín a prirodzene bezlepkové. Je to dokonalá zdravá desiata.
Zabudnite na suché a drobivé bezlepkové pečivo. Tajomstvo je v rozmixovaní namočenej červenej šošovice, ktorá vytvorí dokonalé, hladké cesto. V kombinácii s jogurtom, syrom a bylinkami vznikne chuť, ktorá je prekvapivo jemná a lahodná. Toto je snack budúcnosti, ktorý si zamilujete.
Ako urobiť muffiny z červenej šošovice bez múky?
Základom je červená šošovica, ktorú necháte krátko namočiť a potom ju dohladka rozmixujete s vajcami a olejom. Do tejto zmesi vmiešate jogurt, syr, koreniny a kypriaci prášok. Cestom naplníte formičky a pečiete v rúre dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ 30 min namáčanie)
- Čas pečenia: 30–35 min
- Počet porcií: 12 muffinov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/muffin
- Trend: Bezlepkové / Vysoký obsah bielkovín
Potrebujeme
- 250 g červenej šošovice (suchej)
- 250 g bieleho jogurtu (plnotučného)
- 250 g jemného smotanového syra (napr. Lučina, Philadelphia)
- 125 ml olivového oleja
- 3 ks vajec
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 1 hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL čierneho sezamu
- 1 ČL paprikových vločiek (alebo sladkej papriky)
- 1 ČL soli
- slnečnicové semienka na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte šošovicu. Nasypte ju do misky, zalejte dostatočným množstvom studenej vody a nechajte namáčať aspoň 30 minút.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C. Formu na 12 muffinov vymažte maslom alebo vysteľte papierovými košíčkami.
- Namočenú šošovicu poriadne sceďte. Presypte ju do výkonného mixéra.
- Pridajte vajcia, olivový olej a všetko spolu mixujte dohladka. Milujem tento krok – je fascinujúce sledovať, ako sa zo šošovice stáva hladké cesto.
- Teraz dôležitý tip: Mixujte naozaj dôkladne, aj niekoľko minút. Cieľom je získať čo najjemnejšiu kašu bez kúskov, aby muffiny neboli zrnité.
- Šošovicovú zmes prelejte do väčšej misy. Pridajte jogurt, smotanový syr, kypriaci prášok, soľ, sezam, paprikové vločky a nasekanú vňať.
- Všetko už len stierkou alebo metličkou dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili do jednotného cesta.
- Cestom naplňte pripravené formičky na muffiny, približne do ¾ ich výšky.
- Povrch môžete posypať slnečnicovými semienkami pre extra chrumkavosť.
- Pečte v predhriatej rúre 30–35 minút.
- Prepečenie skontrolujte drevenou špajdľou. Po zapichnutí do stredu muffinu musí vyjsť suchá.
- Upečené muffiny nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, až potom ich opatrne vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Hladké cesto je základ: Naozaj nepodceňte mixovanie. Ak nemáte extra výkonný mixér, mixujte dlhšie a na etapy. Odmenou vám bude jemná a vláčna textúra muffinov.
- Neplňte formičky doplna: Cesto vďaka kypriacemu prášku pekne narastie. Ak by ste formičky naplnili až po okraj, cesto by vám počas pečenia vytieklo.
Jednoduché variácie
- Do cesta môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad najemno nastrúhanú mrkvu, cuketu (tú treba poriadne vyžmýkať) alebo hrsť kukurice.
- Pre ešte výraznejšiu chuť vmiešajte do cesta hrsť strúhaného parmezánu alebo na kocky nakrájaný syr feta.
Záver
Výsledkom sú úžasne vláčne a sýte muffiny, ktoré sú perfektné ako zdravá desiata, ľahká večera so šalátom alebo pohostenie pre návštevu. Vychladnuté sú najlepšie, vtedy sa všetky chute krásne rozvinú.
Recept vychádza z verzie od Nur’un Yemek Tarifleri 2, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.