Publikované: 2. októbra 2025, 05:00
Ak máte plnú záhradu cukiet a už neviete, čo s nimi, tento recept si okamžite zamilujete. Zabudnite na klasické a mastné vyprážanie! Tento grécky cuketový koláč je úplne iná liga – je neskutočne šťavnatý, plný čerstvých byliniek, slaného feta syra a vďaka pečeniu v rúre je oveľa zdravší a ľahší. Je to chuť leta na jednom plechu a garantujem vám, že lepší slaný koláč ste ešte nejedli.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 16 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kúsok
- Trend: Bezmäsité jedlo / Zdravá večera
Potrebujeme
- 1 kg cukety
- 300 g syra Feta
- 4 ks vajec
- 150 g gréckeho jogurtu
- 200 g hladkej múky
- 70 ml olivového oleja
- 6 ks jarnej cibuľky
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- ½ zväzku čerstvého kôpru
- pár lístkov čerstvej mäty
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- sezamové semienka na posypanie
Postup prípravy
- Príprava cukety (dôležitý krok!). Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. Ak máte staršie kusy, ošúpte ich a vyberte stred s jadierkami.
- Nastrúhanú cuketu v mise zmiešajte s lyžičkou soli a nechajte postáť 15–20 minút, aby pustila prebytočnú vodu.
- Po odstátí cuketu rukami alebo cez čistú utierku dôkladne vyžmýkajte. Musí byť čo najsuchšia.
- Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech (ideálne 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise metličkou rozšľahajte vajcia. Pridajte grécky jogurt, olivový olej a čerstvo mleté čierne korenie a dobre premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte stierkou do vaječnej zmesi, len kým sa suroviny nespoja.
- Dokončenie zmesi. Do hotového cesta vmiešajte vyžmýkanú cuketu.
- Pridajte najemno nasekanú jarnú cibuľku a všetky čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, kôpor, mätu).
- Nakoniec do zmesi rukami rozdrobte syr Feta na menšie kúsky a všetko spolu jemne, ale dôkladne premiešajte.
- Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne ho rozotrite a povrch bohato posypte sezamovými semienkami.
- Pečte vo vyhriatej rúre približne 50 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.
- Hotový koláč nechajte pred krájaním aspoň 15-20 minút vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte žmýkanie cukety! Tento krok je absolútne kľúčový pre úspech. Cuketa obsahuje obrovské množstvo vody. Ak by ste ju nevyžmýkali, koláč by bol vodnatý, mazľavý a nikdy by sa poriadne neupiekol. Dôkladné vyžmýkanie zaručí perfektnú textúru.
- Sila čerstvých byliniek. Kombinácia petržlenovej vňate, kôpru a najmä mäty dodáva tomuto koláču tú pravú, autentickú grécku chuť a sviežosť. Snažte sa použiť čerstvé bylinky, rozdiel v chuti oproti sušeným je naozaj obrovský.
Jednoduché variácie
- S olivami: Pre ešte výraznejšiu stredomorskú chuť pridajte do cesta spolu s feta syrom aj hrsť nahrubo nasekaných čiernych olív Kalamata.
- Mafinová verzia: Cesto môžete rozdeliť aj do mafinovej formy vystlanej papierovými košíčkami. Pečte ich kratšie, približne 25-30 minút. Získate tak skvelé slané mafiny ideálne na cesty alebo na párty.
Výsledkom je neuveriteľne chutný a šťavnatý slaný koláč, ktorý je fantastický ako ľahká večera s pohárom bieleho vína, ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom, alebo aj na druhý deň studený na desiatu.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Greek Cuisine, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.