Search

Zabudnite na vyprážanú cuketu. Tento grécky koláč z jedného plechu je zdravší a 100-krát chutnejší.

Slaný cuketový koláč s feta syrom
Slaný cuketový koláč s feta syrom

Obsah receptu

Publikované: 2. októbra 2025, 05:00

Ak máte plnú záhradu cukiet a už neviete, čo s nimi, tento recept si okamžite zamilujete. Zabudnite na klasické a mastné vyprážanie! Tento grécky cuketový koláč je úplne iná liga – je neskutočne šťavnatý, plný čerstvých byliniek, slaného feta syra a vďaka pečeniu v rúre je oveľa zdravší a ľahší. Je to chuť leta na jednom plechu a garantujem vám, že lepší slaný koláč ste ešte nejedli.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 16 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kúsok
  • Trend: Bezmäsité jedlo / Zdravá večera

Potrebujeme

  • 1 kg cukety
  • 300 g syra Feta
  • 4 ks vajec
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 200 g hladkej múky
  • 70 ml olivového oleja
  • 6 ks jarnej cibuľky
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ zväzku čerstvého kôpru
  • pár lístkov čerstvej mäty
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • sezamové semienka na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava cukety (dôležitý krok!). Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. Ak máte staršie kusy, ošúpte ich a vyberte stred s jadierkami.
  2. Nastrúhanú cuketu v mise zmiešajte s lyžičkou soli a nechajte postáť 15–20 minút, aby pustila prebytočnú vodu.
  3. Po odstátí cuketu rukami alebo cez čistú utierku dôkladne vyžmýkajte. Musí byť čo najsuchšia.
  4. Príprava cesta. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech (ideálne 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  5. Vo veľkej mise metličkou rozšľahajte vajcia. Pridajte grécky jogurt, olivový olej a čerstvo mleté čierne korenie a dobre premiešajte.
  6. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom.
  7. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešajte stierkou do vaječnej zmesi, len kým sa suroviny nespoja.
  8. Dokončenie zmesi. Do hotového cesta vmiešajte vyžmýkanú cuketu.
  9. Pridajte najemno nasekanú jarnú cibuľku a všetky čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, kôpor, mätu).
  10. Nakoniec do zmesi rukami rozdrobte syr Feta na menšie kúsky a všetko spolu jemne, ale dôkladne premiešajte.
  11. Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne ho rozotrite a povrch bohato posypte sezamovými semienkami.
  12. Pečte vo vyhriatej rúre približne 50 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.
  13. Hotový koláč nechajte pred krájaním aspoň 15-20 minút vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte žmýkanie cukety! Tento krok je absolútne kľúčový pre úspech. Cuketa obsahuje obrovské množstvo vody. Ak by ste ju nevyžmýkali, koláč by bol vodnatý, mazľavý a nikdy by sa poriadne neupiekol. Dôkladné vyžmýkanie zaručí perfektnú textúru.
  2. Sila čerstvých byliniek. Kombinácia petržlenovej vňate, kôpru a najmä mäty dodáva tomuto koláču tú pravú, autentickú grécku chuť a sviežosť. Snažte sa použiť čerstvé bylinky, rozdiel v chuti oproti sušeným je naozaj obrovský.

Jednoduché variácie

  • S olivami: Pre ešte výraznejšiu stredomorskú chuť pridajte do cesta spolu s feta syrom aj hrsť nahrubo nasekaných čiernych olív Kalamata.
  • Mafinová verzia: Cesto môžete rozdeliť aj do mafinovej formy vystlanej papierovými košíčkami. Pečte ich kratšie, približne 25-30 minút. Získate tak skvelé slané mafiny ideálne na cesty alebo na párty.

Výsledkom je neuveriteľne chutný a šťavnatý slaný koláč, ktorý je fantastický ako ľahká večera s pohárom bieleho vína, ako hlavné jedlo so zeleninovým šalátom, alebo aj na druhý deň studený na desiatu.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Greek Cuisine, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty