Search

Zabudnite na suché sušienky. Tieto koláčiky s mandľovou plnkou sú neskutočne vláčne a chutné.

Krehké mandľové koláčiky
Krehké mandľové koláčiky

Obsah receptu

Publikované: 3. októbra 2025, 11:42

Ak máte radi krehké maslové sušienky, tento recept posunie vaše pečenie na úplne novú úroveň. Zabudnite na klasické suché keksíky. Tieto koláčiky v sebe ukrývajú prekvapenie – vláčnu a šťavnatú mandľovú plnku s džemom a škoricou, ktorá je absolútne božská. Sú krehké a zároveň mäkké, voňavé a tak návykové, že jeden plech nikdy nestačí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: cca 30 koláčikov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus
  • Trend: Domáce pečenie

Potrebujeme

Krehké cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla (zmäknutého)
  • 70 g práškového cukru
  • 1 ks vajce
  • 3 PL oleja
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 2 g kypriaceho prášku do pečiva (½ ČL)
  • štipka soli

Mandľová plnka

  • 150 g mletých pražených mandlí
  • 4 PL marhuľového džemu
  • 2 ČL škorice

Na dokončenie

  • 100 g horkej čokolády

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny.
  2. Pridajte vajce a olej a znova dobre prešľahajte.
  3. V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
  4. Sypkú zmes postupne zapracujte do maslovej hmoty a rukou rýchlo vymieste hladké, kompaktné cesto.
  5. Príprava plnky. Z pripraveného cesta odoberte 2 polievkové lyžice a v samostatnej miske ich zmiešajte s mletými mandľami, džemom a škoricou. Rukami vytvorte lepivú, no kompaktnú hmotu.
  6. Chladenie (dôležitý krok!). Hlavné (biele) cesto aj mandľovú plnku zabaľte zvlášť do fólie a vložte aspoň na 30-60 minút do chladničky. Obe hmoty musia byť dobre stuhnuté.
  7. Tvarovanie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  8. Biele cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik (cca 25×35 cm).
  9. Z mandľovej plnky vytvarujte na doske dlhý valček, ktorý bude rovnako dlhý ako širšia strana cesta.
  10. Valček plnky položte na okraj bieleho cesta a pevne ho zrolujte do rolády.
  11. Pečenie. Ostrým nožom krájajte z rolády kolieska hrubé asi 1-1,5 cm a ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
  12. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút, kým nie sú okraje jemne zlatisté.
  13. Upečené koláčiky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  14. Dokončenie. Vo vodnom kúpeli si rozpustite horkú čokoládu. Vychladnuté koláčiky do nej do polovice namáčajte a nechajte stuhnúť na papieri na pečenie.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Chladenie je kľúčové. Tento krok nikdy nevynechávajte. Maslové cesto je po vymiesení príliš mäkké. Až po dôkladnom vychladení v chladničke stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať – ľahko ho vyvaľkáte a nebude sa lepiť ani trhať.
  2. Opražte mandle pre lepšiu chuť. Ak máte chvíľu navyše, mandle pred pomletím krátko nasucho opečte na panvici. Krásne sa rozvoňajú a ich chuť v plnke bude oveľa intenzívnejšia a lahodnejšia.

Jednoduché variácie

  • S inými orechmi a džemom: Namiesto mandlí môžete použiť najemno mleté vlašské alebo lieskové orechy. Marhuľový džem môžete nahradiť pikantným ríbezľovým alebo slivkovým lekvárom pre úplne novú chuťovú kombináciu.
  • Citrónová verzia: Do bieleho krehkého cesta pridajte najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna. Cesto bude úžasne svieže a voňavé.

Výsledkom je elegantné pečivo, ktoré je tak krehké a zároveň vláčne, že sa vám doslova rozplynie na jazyku. Sú perfektné ku káve, na oslavu, alebo len tak, keď máte chuť na niečo naozaj výnimočné.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Yza dolce, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty