Publikované: 3. októbra 2025, 11:42
Ak máte radi krehké maslové sušienky, tento recept posunie vaše pečenie na úplne novú úroveň. Zabudnite na klasické suché keksíky. Tieto koláčiky v sebe ukrývajú prekvapenie – vláčnu a šťavnatú mandľovú plnku s džemom a škoricou, ktorá je absolútne božská. Sú krehké a zároveň mäkké, voňavé a tak návykové, že jeden plech nikdy nestačí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: cca 30 koláčikov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus
- Trend: Domáce pečenie
Potrebujeme
Krehké cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla (zmäknutého)
- 70 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- 3 PL oleja
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 2 g kypriaceho prášku do pečiva (½ ČL)
- štipka soli
Mandľová plnka
- 150 g mletých pražených mandlí
- 4 PL marhuľového džemu
- 2 ČL škorice
Na dokončenie
- 100 g horkej čokolády
Postup prípravy
- Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny.
- Pridajte vajce a olej a znova dobre prešľahajte.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do maslovej hmoty a rukou rýchlo vymieste hladké, kompaktné cesto.
- Príprava plnky. Z pripraveného cesta odoberte 2 polievkové lyžice a v samostatnej miske ich zmiešajte s mletými mandľami, džemom a škoricou. Rukami vytvorte lepivú, no kompaktnú hmotu.
- Chladenie (dôležitý krok!). Hlavné (biele) cesto aj mandľovú plnku zabaľte zvlášť do fólie a vložte aspoň na 30-60 minút do chladničky. Obe hmoty musia byť dobre stuhnuté.
- Tvarovanie. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Biele cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik (cca 25×35 cm).
- Z mandľovej plnky vytvarujte na doske dlhý valček, ktorý bude rovnako dlhý ako širšia strana cesta.
- Valček plnky položte na okraj bieleho cesta a pevne ho zrolujte do rolády.
- Pečenie. Ostrým nožom krájajte z rolády kolieska hrubé asi 1-1,5 cm a ukladajte ich na plech s dostatočnými rozostupmi.
- Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút, kým nie sú okraje jemne zlatisté.
- Upečené koláčiky nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Dokončenie. Vo vodnom kúpeli si rozpustite horkú čokoládu. Vychladnuté koláčiky do nej do polovice namáčajte a nechajte stuhnúť na papieri na pečenie.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chladenie je kľúčové. Tento krok nikdy nevynechávajte. Maslové cesto je po vymiesení príliš mäkké. Až po dôkladnom vychladení v chladničke stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať – ľahko ho vyvaľkáte a nebude sa lepiť ani trhať.
- Opražte mandle pre lepšiu chuť. Ak máte chvíľu navyše, mandle pred pomletím krátko nasucho opečte na panvici. Krásne sa rozvoňajú a ich chuť v plnke bude oveľa intenzívnejšia a lahodnejšia.
Jednoduché variácie
- S inými orechmi a džemom: Namiesto mandlí môžete použiť najemno mleté vlašské alebo lieskové orechy. Marhuľový džem môžete nahradiť pikantným ríbezľovým alebo slivkovým lekvárom pre úplne novú chuťovú kombináciu.
- Citrónová verzia: Do bieleho krehkého cesta pridajte najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna. Cesto bude úžasne svieže a voňavé.
Výsledkom je elegantné pečivo, ktoré je tak krehké a zároveň vláčne, že sa vám doslova rozplynie na jazyku. Sú perfektné ku káve, na oslavu, alebo len tak, keď máte chuť na niečo naozaj výnimočné.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Yza dolce, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
