Znie to takmer neuveriteľne, ale je to pravda – na prípravu tohto fantastického čokoládového dezertu vám stačia len dve hlavné suroviny: vajcia a kvalitné kakao. Výsledkom je intenzívne čokoládový, neuveriteľne ľahký a vzdušný korpus, ktorý je doplnený jemným krémom a to všetko úplne bez pridanej múky a klasického cukru. Je to dokonalá maškrta pre každého, kto sa vyhýba lepku či cukru, no jej chuť si získa aj tých najväčších milovníkov klasických zákuskov. Tento recept je dôkazom, že zdravé maškrtenie môže byť absolútne božské a chuťovo dokonalé.
Kúzlo tohto “zázraku” spočíva v správnej technike prípravy, ktorá dokáže z obyčajných vajec vytvoriť nadýchanú štruktúru, ktorá plne nahrádza múku. Náš podrobný návod vás krok za krokom prevedie týmto “magickým” procesom tak, aby sa vám zaručene podaril. Pripravte si ľahučký dezert, ktorý je ideálny na slávnostnejšiu príležitosť, alebo len tak, ako sladká bodka za obedom bez akýchkoľvek výčitiek.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 15 minút
- Čas tuhnutia: minimálne 2 hodiny
- Počet porcií: 1 menší koláč (cca 8 rezov)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na bezlepkový korpus:
- 5 ks vajec
- 35 g kvalitného kakaa (holandského typu)
- sladidlo (práškové, napr. erytritol, xylitol) – podľa chuti (cca 3-4 PL)
- štipka soli
Na krém:
- 200 g hustej kyslej smotany (min. 16%)
- 50 g zmäknutého masla
- 10 g kakaa
- sladidlo (práškové) – podľa chuti (cca 2 PL)
Na prípravu plechu:
- kúsok masla
Postup prípravy
Príprava nadýchaného korpusu
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si väčší plech (s rozmermi približne 30×40 cm), vystelieme ho papierom na pečenie a papier ešte zľahka potrieme maslom, aby sa dal korpus po upečení ľahšie odlepiť.
- Vajcia si rozdelíme – bielky do jednej, dokonale čistej a suchej misy, žĺtky do druhej, väčšej misy.
- K bielkom pridáme štipku soli a ručným elektrickým šľahačom ich vyšľaháme na tuhý a lesklý sneh.
- K žĺtkom pridáme sladidlo a šľaháme ich na vysokých otáčkach niekoľko minút, kým nezískame svetlú, objemnú a hustú penu.
- Do vyšľahanej žĺtkovej peny preosejeme kakao a stierkou ho už len zľahka a jemne zamiešame.
- Dôležité: Do kakaovo-žĺtkovej zmesi teraz na trikrát opatrne vmiešame tuhý sneh. Používame stierku a jemné, obaľovacie pohyby zdola nahor, aby sme v ceste zachovali čo najviac drahocenného vzduchu a nadýchanosti.
- Hotové cesto rovnomerne rozotrieme v tenkej vrstve na pripravený plech.
- Pečieme v predhriatej rúre presne 15 minút. Upečený korpus necháme na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému a skladanie rezov
- Kým korpus chladne, pripravíme si krém. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým sladidlom do peny. Po častiach zašľaháme kyslú smotanu a nakoniec preosiate kakao. Šľaháme, kým nevznikne hladký a jednotný krém.
- Vychladnutý korpus opatrne preklopíme na čistý hárok papiera na pečenie a jemne z neho stiahneme papier, na ktorom sa piekol.
- Ostrým nožom orežeme mierne suchšie a nerovné okraje. Tieto odrezky si odložíme bokom, použijeme ich na zdobenie.
- Čistý plát korpusu teraz rozrežeme na tri rovnaké pozdĺžne pásy.
- Prvý pás potrieme polovicou pripraveného krému. Opatrne naň položíme druhý pás, ktorý potrieme zvyšným krémom. Prikryjeme tretím, posledným pásom.
- Odrezky, ktoré sme si odložili, rozdrobíme v rukách alebo nasekáme nožom a posypeme nimi vrch a prípadne aj boky celého zákusku.
- Hotové rezy vložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby krém stuhol, korpus zvlhol a všetky chute sa dokonale prepojili. Následne krájame na úhľadné rezy.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k nadýchanému korpusu je naozaj trpezlivosť pri šľahaní žĺtkov so sladidlom a následné veľmi opatrné, pomalé vmiešanie snehu stierkou, nie mixérom!
- Do krému niekedy pre zmenu pridám namiesto kakaa lyžičku instantnej kávy rozpustenej v troške vody. Vznikne tak lahodný kávový krém, ktorý sa ku kakovému korpusu skvele hodí.
- Pre extra čokoládovú chuť môžem vrch koláča poliať jednoduchou ganache polevou z horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa a trošky smotany (samozrejme, osladenou vhodným sladidlom).
- Tieto rezy sú skvelé aj ako základ pre roládu. Stačí upiecť korpus, nenechať ho úplne vychladnúť, potrieť krémom a ešte teplý ho zrolovať pomocou papiera na pečenie.
Tento recept je dôkazom, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť niečo elegantné, lahodné a navyše zdravé. Je ideálny pre všetkých, ktorí majú chuť na sladké bez výčitiek.
Recept je inšpirovaný verziou od Domáca kuchyňa