Zabudnite na zdĺhavé kysnutie a vyprážanie langošov. Tieto kefírové placky so syrom sú oveľa rýchlejšie, jednoduchšie a podľa nás aj lepšie. Sú krásne nadýchané vďaka kefíru a sóde, plné roztopeného syra a jarnej cibuľky – ideálna rýchlovka na večeru či obed. Tento recept je jednoducho TOP.
Ak hľadáte recept na bezmäsitý obed, rýchlu večeru, alebo pochúťku k televízii, určite vyskúšajte tieto kefírové placky. Ich príprava je jednoduchá a celé jedlo budete mať hotové do pol hodiny.
- Čas prípravy: cca 10-15 minút
- Čas vyprážania: cca 20-25 minút (celkovo)
- Počet porcií: cca 8-12 placiek (podľa veľkosti)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 200 ml kefíru (izbovej teploty)
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja (neutrálneho)
- 200 ml plnotučného mlieka
- cca 250 g hladkej múky (preosiatej)
- 100 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda, Čedar), nahrubo nastrúhaného
- 1 menší zväzok jarnej cibuľky (nasekanej nadrobno, aj zelená časť)
- Voliteľné: Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Do väčšej misy nalejte kefír izbovej teploty a rozmiešajte v ňom jedlú sódu. Nechajte krátko (asi 1-2 minúty) postáť, kým zmes jemne nezareaguje (môže mierne speniť).
- Pridajte soľ, 2 celé vajcia a 1 lyžicu rastlinného oleja. Metličkou alebo vareškou premiešajte.
- Prilejte mlieko a opäť premiešajte.
- Postupne (na 2-3 krát) pridávajte preosiatu hladkú múku (cca 250 g) a metličkou alebo vareškou miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek, husté približne ako na lievance alebo o niečo hustejšie. Množstvo múky si prípadne mierne upravte podľa konzistencie kefíru a mlieka.
- Nakoniec do cesta vmiešajte nahrubo nastrúhaný tvrdý syr a najemno nasekanú jarnú cibuľku. Ak chcete, pridajte aj čerstvo mleté čierne korenie. Zľahka premiešajte.
Vyprážanie placiek:
- Na väčšej panvici rozohrejte tenkú vrstvu rastlinného oleja (asi 0,5 cm) na strednom ohni. Olej by mal byť dostatočne horúci, ale nemal by sa dymiť.
- Pomocou polievkovej lyžice alebo malej naberačky nalievajte na rozpálený olej cesto a tvarujte menšie okrúhle placky (napr. s priemerom 8-10 cm). Na jednu placku použite približne 2 polievkové lyžice cesta, ktoré lyžicou zľahka rozotrite do požadovaného tvaru a hrúbky (nerobte ich príliš hrubé).
- Smažte placky na strednom ohni z jednej strany približne 2 až 3 minúty, kým nie sú okraje pevné a spodná strana pekne zlatohnedá.
- Opatrne ich obracačkou otočte a smažte ďalšie 2-3 minúty aj z druhej strany dozlatista.
- Hotové upečené placky vyberajte z panvice a ukladajte ich na tanier vystlaný bielymi papierovými utierkami (kuchynskými obrúskami), aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetko cesto, pričom podľa potreby dolievajte na panvicu olej.
Servírovanie:
- Podávajte ihneď, ešte teplé. Výborne chutia samotné, ale môžete ich podávať aj s kyslou smotanou, bielym jogurtom alebo obľúbeným dipom (napr. cesnakovým, bylinkovým).
Videorecept
Tipy
- Kefír s jedlou sódou nechám na začiatku krátko spolu zareagovať – vďaka tomu budú placky krásne nadýchané. Do cesta pridávam okrem kefíru aj mlieko, cesto je potom jemnejšie. Ak by ste chceli výraznejšiu kefírovú chuť, môžete použiť len kefír (spolu 400 ml) a možno budete potrebovať o trochu menej múky.
- Múku (používam hladkú) pridávam postupne, aby som dosiahol správnu hustotu cesta – asi ako na hustejšie palacinky alebo lievance. Do hotového cesta už len zľahka vmiešam nastrúhaný syr (Eidam, Gouda…) a nasekanú jarnú cibuľku.
- Placky smažím na panvici na troške oleja, ako lievance. Dávam asi dve lyžice cesta na jednu a zľahka rozotriem. Smažím na strednom ohni z oboch strán dozlatista, trvá to len pár minút. Smaženie pod pokrievkou (ako bolo v pôvodnom recepte) nerobím, mám ich radšej chrumkavejšie.
- Hotové placky vždy odkladám na papierové utierky, aby neboli zbytočne mastné. Najlepšie sú čerstvé a teplé, podávané napríklad s kyslou smotanou alebo len tak. Skvelá rýchla večera alebo pohostenie.
Tak zabudnite na langoše a vyskúšajte tento recept. Tieto kefírové placky so syrom sú naozaj rýchlejšie, jednoduchšie a fantasticky chutné – skrátka TOP!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od AZIZA GOTOVIT