Publikované: 8. októbra 2025, 08:30
Keď raz ochutnáte tieto poctivé domáce maslové sušienky, na tie z obchodu si už ani nespomeniete. Sú neporovnateľne lepšie – krehké, jemné a nádherne voňavé po masle a vanilke. Cesto máte hotové za pár minút, nepotrebujete žiadne špeciálne vykrajovačky a sú tak jednoduché, že ich zvládne pripraviť naozaj každý. A tá vôňa, ktorá sa bude šíriť vašou kuchyňou pri ich pečení, je na nezaplatenie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ 30 minút chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 25-30 sušienok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/sušienka
- Trend: Rýchle pečenie
Potrebujeme
- 300 g polohrubej múky
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 ks vajce
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Postup prípravy
- Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou alebo mixérom vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do hladkého krému.
- Do zmesi pridajte olej a celé vajce a znova všetko dobre prešľahajte, aby sa suroviny spojili.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Sypkú zmes postupne zapracujte do maslovej hmoty a rukou rýchlo vymieste na hladké, mäkké a vláčne cesto.
- Chladenie (odporúčaný krok!). Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky. Bude sa vám s ním oveľa lepšie pracovať a sušienky si pri pečení lepšie udržia tvar.
- Tvarovanie a pečenie. Rúru si predhrejte na 170 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Z vychladeného cesta odoberajte malé kúsky a v dlaniach tvarujte guľôčky s veľkosťou vlašského orecha.
- Guľôčky ukladajte na plech s dostatočnými rozostupmi (pri pečení sa trochu roztečú). Každú guľôčku potom zľahka stlačte vidličkou alebo dlaňou a na povrchu môžete nožom vytvoriť ozdobnú mriežku alebo ryhy.
- Pečte vo vyhriatej rúre 12–15 minút. Sušienky majú zostať svetlé, nepečte ich príliš dlho, aby zostali krehké a vláčne.
- Upečené sušienky nechajte vychladnúť na plechu, kde mierne spevnejú.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo je dobré chladiť cesto? Aj keď sa vám môže zdať, že cesto je spracovateľné ihneď, krátky oddych v chladničke robí zázraky. Maslo v ceste stuhne, nebude sa tak lepiť pri tvarovaní guľôčok a čo je dôležité, sušienky si pri pečení lepšie udržia tvar a nebudú sa príliš roztekať do strán.
- Neprepečte ich! Kľúčom ku krehkej a v ústach sa rozplývajúcej textúre je naozaj kratší čas pečenia pri nižšej teplote. Tieto sušienky sa nemajú piecť úplne dochrumkava. Po 12-15 minútach ich vyberte, aj keď sa vám budú zdať v strede ešte mäkké. Ony chladnutím na horúcom plechu “dôjdu” a získajú tú správnu krehkú štruktúru.
Jednoduché variácie
- Čokoládová verzia: Do cesta spolu s múkou pridajte 2 polievkové lyžice kvalitného kakaa. Po upečení a vychladnutí môžete sušienky do polovice namočiť v rozpustenej horkej čokoláde a nechať stuhnúť.
- Citrónové alebo pomarančové sušienky: Namiesto vanilkového cukru pridajte do cesta najemno nastrúhanú kôru z jedného bio citróna alebo pomaranča. Sušienky budú úžasne svieže a voňavé.
Výsledkom je blesková maškrta, ktorá je taká dobrá, že ju budete chcieť piecť každý týždeň. Skladujte ich v uzatvorenej dóze, kde vydržia krehké a voňavé aj niekoľko dní (ak ich, samozrejme, skôr nezjete).
Recept je inšpirovaný verziou od Ricette arabe facili, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.