Search

Zabudnite na experimenty. Toto je poctivé kura na paprike, ktoré chutí presne tak, ako si ho pamätáte od babičky.

kura na paprike
kura na paprike

Obsah receptu

Publikované: 12. septembra 2025, 04:30

Sú jedlá, ktoré nepotrebujú žiadne moderné vylepšenia. Kura na paprike je presne ten prípad. Tento recept je moja srdcovka, chutí presne ako nedeľný obed u starej mamy. Mäso je mäkké, že sa rozpadá od kosti a omáčka je plná bohatej paprikovej chuti.

Žiadne zbytočné skratky, len poctivé restovanie cibuľky a pomalé dusenie. Ukážem vám aj jeden malý trik, vďaka ktorému bude vaša smotanová omáčka vždy dokonale krémová a nikdy sa nezrazí.

Ako správne pripraviť kura na paprike?

Kuracie stehná sprudka opečte. Na výpeku orestujte cibuľu s paprikou, podlejte a vráťte mäso naspäť. Všetko pomaly duste domäkka. Na záver omáčku zjemnite smotanou, ktorú ste predtým rozmiešali s trochou horúcej omáčky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 40 min
  • Počet porcií: 3-4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Tradičná kuchyňa / Úspora času

Potrebujeme

Mäso a základ

  • 6 ks kuracích dolných stehien
  • soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 PL masla
  • 1 PL olivového oleja

Papriková omáčka

  • 1 ks veľkej červenej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks zrelej paradajky
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 2 PL hladkej múky
  • 250 ml paradajkového pretlaku (passata)
  • 250 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 4–5 PL kyslej smotany (16%)
  • čerstvá petržlenová vňať (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Kuracie stehná umyte, osušte a z každej strany ich dôkladne osoľte a okoreňte.
  2. Vo väčšej a hlbšej panvici rozpáľte olej s maslom. Vložte stehná a opekajte ich na stredne silnom ohni 3–5 minút z každej strany dozlatista.
  3. Opečené mäso vyberte a odložte bokom na tanier.
  4. Do výpeku v panvici pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju 2–3 minúty dosklovita.
  5. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na malé kocky nakrájanú paradajku. Restujte ďalšiu minútu.
  6. Teraz prichádza kľúčový krok: Stíšte oheň na minimum a prisypte mletú papriku. Rýchlo ju miešajte len 30 sekúnd, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
  7. Ihneď ju zaprášte múkou, premiešajte a zalejte paradajkovým pretlakom a vývarom. Metličkou dobre rozmiešajte, aby v omáčke neostali hrudky.
  8. Omáčku osoľte, okoreňte a priveďte do varu. Vráťte do nej opečené kuracie stehná.
  9. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte oheň a nechajte pomaly dusiť 25 minút, kým mäso nebude úplne mäkké.
  10. Keď je mäso hotové, vyberte ho opäť na tanier.
  11. Pripravte si smotanu. V malej miske ju rozmiešajte s 2-3 lyžicami horúcej omáčky z panvice. Týmto temperovaním zabránite jej zrazeniu.
  12. Takto pripravenú smotanu vmiešajte do omáčky a nechajte ju ešte 2-3 minúty jemne prevariť, kým nezhustne.
  13. Vráťte mäso do hotovej omáčky, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. 30-sekundové pravidlo: Mletú papriku nikdy nerestujte na silnom ohni a príliš dlho. Rýchlo by zhorkla a pokazila by chuť celej omáčky. 30 sekúnd na miernom ohni, len aby pustila farbu a vôňu, úplne stačí.
  2. Omáčka bez hrudiek: Ak sa vám omáčka predsa len nepodarí dokonale rozmiešať, nič sa nedeje. Pred pridaním smotany ju jednoducho prepasírujte cez husté sitko alebo na chvíľu prebehnite tyčovým mixérom. Bude dokonale hladká.

Jednoduché variácie

  • Slovenské halušky: Namiesto ryže podávajte kura na paprike s klasickými domácimi haluškami alebo cestovinou. Je to fantastická a sýta kombinácia.
  • Pikantná verzia: Ak máte radi ostrejšie, pridajte spolu so sladkou paprikou aj pol lyžičky pálivej alebo údenej papriky pre ešte výraznejšiu chuť.

Záver

A poctivá chuť detstva je na tanieri. Najlepšie chutí s ryžou alebo knedľou, preliate bohatou omáčkou.

Pôvodný recept bol pre nepresnosť v surovinách a postupe upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty