Sú jedlá, ktoré nepotrebujú žiadne moderné vylepšenia. Kura na paprike je presne ten prípad. Tento recept je moja srdcovka, chutí presne ako nedeľný obed u starej mamy. Mäso je mäkké, že sa rozpadá od kosti a omáčka je plná bohatej paprikovej chuti.
Žiadne zbytočné skratky, len poctivé restovanie cibuľky a pomalé dusenie. Ukážem vám aj jeden malý trik, vďaka ktorému bude vaša smotanová omáčka vždy dokonale krémová a nikdy sa nezrazí.
Ako správne pripraviť kura na paprike?
Kuracie stehná sprudka opečte. Na výpeku orestujte cibuľu s paprikou, podlejte a vráťte mäso naspäť. Všetko pomaly duste domäkka. Na záver omáčku zjemnite smotanou, ktorú ste predtým rozmiešali s trochou horúcej omáčky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 40 min
- Počet porcií: 3-4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Tradičná kuchyňa / Úspora času
Potrebujeme
Mäso a základ
- 6 ks kuracích dolných stehien
- soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 2 PL masla
- 1 PL olivového oleja
Papriková omáčka
- 1 ks veľkej červenej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks zrelej paradajky
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 2 PL hladkej múky
- 250 ml paradajkového pretlaku (passata)
- 250 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 4–5 PL kyslej smotany (16%)
- čerstvá petržlenová vňať (na posypanie)
Postup prípravy
- Kuracie stehná umyte, osušte a z každej strany ich dôkladne osoľte a okoreňte.
- Vo väčšej a hlbšej panvici rozpáľte olej s maslom. Vložte stehná a opekajte ich na stredne silnom ohni 3–5 minút z každej strany dozlatista.
- Opečené mäso vyberte a odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v panvici pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju 2–3 minúty dosklovita.
- Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na malé kocky nakrájanú paradajku. Restujte ďalšiu minútu.
- Teraz prichádza kľúčový krok: Stíšte oheň na minimum a prisypte mletú papriku. Rýchlo ju miešajte len 30 sekúnd, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
- Ihneď ju zaprášte múkou, premiešajte a zalejte paradajkovým pretlakom a vývarom. Metličkou dobre rozmiešajte, aby v omáčke neostali hrudky.
- Omáčku osoľte, okoreňte a priveďte do varu. Vráťte do nej opečené kuracie stehná.
- Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte oheň a nechajte pomaly dusiť 25 minút, kým mäso nebude úplne mäkké.
- Keď je mäso hotové, vyberte ho opäť na tanier.
- Pripravte si smotanu. V malej miske ju rozmiešajte s 2-3 lyžicami horúcej omáčky z panvice. Týmto temperovaním zabránite jej zrazeniu.
- Takto pripravenú smotanu vmiešajte do omáčky a nechajte ju ešte 2-3 minúty jemne prevariť, kým nezhustne.
- Vráťte mäso do hotovej omáčky, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- 30-sekundové pravidlo: Mletú papriku nikdy nerestujte na silnom ohni a príliš dlho. Rýchlo by zhorkla a pokazila by chuť celej omáčky. 30 sekúnd na miernom ohni, len aby pustila farbu a vôňu, úplne stačí.
- Omáčka bez hrudiek: Ak sa vám omáčka predsa len nepodarí dokonale rozmiešať, nič sa nedeje. Pred pridaním smotany ju jednoducho prepasírujte cez husté sitko alebo na chvíľu prebehnite tyčovým mixérom. Bude dokonale hladká.
Jednoduché variácie
- Slovenské halušky: Namiesto ryže podávajte kura na paprike s klasickými domácimi haluškami alebo cestovinou. Je to fantastická a sýta kombinácia.
- Pikantná verzia: Ak máte radi ostrejšie, pridajte spolu so sladkou paprikou aj pol lyžičky pálivej alebo údenej papriky pre ešte výraznejšiu chuť.
Záver
A poctivá chuť detstva je na tanieri. Najlepšie chutí s ryžou alebo knedľou, preliate bohatou omáčkou.
Pôvodný recept bol pre nepresnosť v surovinách a postupe upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.