Search

Zabudnite na donášku. Tieto domáce smažené rezance sú stokrát lepšie, zdravšie a lacnejšie.

Smažené rezance s kuracím mäsom
Smažené rezance s kuracím mäsom

Obsah receptu

Publikované: 3. októbra 2025, 08:30

Ak milujete chuť ázijských smažených rezancov z vašej obľúbenej reštaurácie, mám pre vás skvelú správu. S týmto receptom si ich doma pripravíte stokrát lepšie, chrumkavejšie, zdravšie a hlavne oveľa lacnejšie. Sú plné čerstvej, chrumkavej zeleniny, jemného kuracieho mäsa a dokonale vyváženej sladko-slanej omáčky. Je to fantasticky rýchla a návyková večera, ktorú budete chcieť robiť stále dokola.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 2-3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Ázijská kuchyňa

Potrebujeme

Na mäso a rezance

  • 200 g kuracích pŕs
  • 120 g čínskych vaječných rezancov
  • 2 ks vajec
  • 1 ČL zemiakového škrobu
  • 1 ČL sójovej omáčky

Na zeleninu

  • 1 ks mrkva
  • 1 stonka stonkového zeleru
  • ½ ks červenej papriky
  • 1 ks jarná cibuľka
  • 100 g čínskej kapusty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru (cca 15 g)
  • čerstvá čili paprička (podľa chuti)
  • rastlinný alebo sezamový olej na smaženie

Omáčka

  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL sladkokyslej čili omáčky
  • 1 PL medu
  • 2 PL vody

Postup prípravy

  1. Príprava všetkých surovín (najdôležitejší krok!). Keďže smaženie vo woku je veľmi rýchle, všetko si nachystajte vopred do samostatných misiek.
  2. Mäso: Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance. V miske ich zmiešajte s 1 ČL sójovej omáčky a 1 ČL škrobu a nechajte marinovať.
  3. Omáčka: V malej miske zmiešajte všetky suroviny na omáčku: med, 3 PL sójovej omáčky, ustricovú omáčku, sladkokyslú čili omáčku a vodu.
  4. Zelenina: Mrkvu, papriku a zeler nakrájajte na tenké pásiky (julienne). Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska (bielu a zelenú časť zvlášť). Čínsku kapustu nakrájajte na rezance. Cesnak, zázvor a čili nasekajte najemno.
  5. Vajcia a rezance: V miske zľahka rozšľahajte vajcia. Čínske rezance uvarte podľa návodu (zvyčajne stačí zaliať vriacou vodou na pár minút), sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte dobre odkvapkať.
  6. Smaženie (postupujte rýchlo!). Vo veľkej panvici alebo woku na troche oleja urobte z vajec redšiu praženicu. Vyberte ju z panvice a odložte bokom.
  7. Do tej istej panvice pridajte ďalší olej, poriadne ho rozpáľte a sprudka na ňom opečte marinované kuracie mäso dozlatista (cca 2-3 minúty). Vyberte ho a odložte k vajíčkam.
  8. Do panvice dajte poslednú lyžicu oleja, pridajte nasekaný zázvor, cesnak a čili. Restujte 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
  9. Pridajte mrkvu a zeler a restujte na najsilnejšom plameni 2 minúty. Potom pridajte papriku a bielu časť cibuľky a restujte ďalšie 2 minúty. Zelenina musí zostať krásne chrumkavá.
  10. Do panvice k zelenine pridajte odkvapkané rezance a minútu ich spolu prehadzujte.
  11. Vráťte do panvice opečené mäso a vajíčka. Všetko zalejte pripravenou omáčkou, pridajte zelenú časť cibuľky a čínsku kapustu.
  12. Na najsilnejšom plameni všetko spolu poslednú minútu rýchlo miešajte a prehadzujte, kým sa omáčka neobalí na všetky suroviny. Ihneď podávajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Príprava je 90 % úspechu. Pri ázijských rezancoch je príprava všetkých surovín vopred absolútne kľúčová. Samotné smaženie vo woku je otázkou pár minút a všetko ide veľmi rýchlo za sebou. Majte všetko nakrájané v miskách po ruke, omáčku zamiešanú a pôjde to ako po masle.
  2. Vysoká teplota a rýchlosť sú tajomstvom chrumkavosti. Tajomstvo dokonalej chrumkavej zeleniny a šťavnatého mäsa je v rýchlom restovaní na naozaj vysokej teplote. Panvicu alebo wok vždy poriadne rozpáľte a nikdy ju nepreplňte. Ak máte viac surovín, restujte ich radšej na dvakrát.

Jednoduché variácie

  • S inou zeleninou: Nebojte sa experimentovať. Do rezancov môžete pridať aj na ružičky rozobratú a krátko obvarenú brokolicu, cuketu, bambusové výhonky alebo huby shitake. Vždy ich pridávajte postupne, od najtvrdšej po najmäkšiu.
  • Vegetariánska verzia: Mäso jednoducho vynechajte a namiesto neho použite opečené tofu (ktoré namarinujte rovnako ako mäso), alebo pridajte viac húb a vajec. Bude to rovnako fantastické a sýte.

Výsledkom je jedlo ako z vašej obľúbenej ázijskej reštaurácie, ktoré je ale oveľa čerstvejšie, chutnejšie a máte ho pod kontrolou. Podávajte horúce, posypané nasekanými arašidmi alebo čerstvým koriandrom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube GOGS-recepty, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty