Publikované: 3. októbra 2025, 08:30
Ak milujete chuť ázijských smažených rezancov z vašej obľúbenej reštaurácie, mám pre vás skvelú správu. S týmto receptom si ich doma pripravíte stokrát lepšie, chrumkavejšie, zdravšie a hlavne oveľa lacnejšie. Sú plné čerstvej, chrumkavej zeleniny, jemného kuracieho mäsa a dokonale vyváženej sladko-slanej omáčky. Je to fantasticky rýchla a návyková večera, ktorú budete chcieť robiť stále dokola.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: 2-3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Ázijská kuchyňa
Potrebujeme
Na mäso a rezance
- 200 g kuracích pŕs
- 120 g čínskych vaječných rezancov
- 2 ks vajec
- 1 ČL zemiakového škrobu
- 1 ČL sójovej omáčky
Na zeleninu
- 1 ks mrkva
- 1 stonka stonkového zeleru
- ½ ks červenej papriky
- 1 ks jarná cibuľka
- 100 g čínskej kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok čerstvého zázvoru (cca 15 g)
- čerstvá čili paprička (podľa chuti)
- rastlinný alebo sezamový olej na smaženie
Omáčka
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL ustricovej omáčky
- 2 PL sladkokyslej čili omáčky
- 1 PL medu
- 2 PL vody
Postup prípravy
- Príprava všetkých surovín (najdôležitejší krok!). Keďže smaženie vo woku je veľmi rýchle, všetko si nachystajte vopred do samostatných misiek.
- Mäso: Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance. V miske ich zmiešajte s 1 ČL sójovej omáčky a 1 ČL škrobu a nechajte marinovať.
- Omáčka: V malej miske zmiešajte všetky suroviny na omáčku: med, 3 PL sójovej omáčky, ustricovú omáčku, sladkokyslú čili omáčku a vodu.
- Zelenina: Mrkvu, papriku a zeler nakrájajte na tenké pásiky (julienne). Jarnú cibuľku nakrájajte na kolieska (bielu a zelenú časť zvlášť). Čínsku kapustu nakrájajte na rezance. Cesnak, zázvor a čili nasekajte najemno.
- Vajcia a rezance: V miske zľahka rozšľahajte vajcia. Čínske rezance uvarte podľa návodu (zvyčajne stačí zaliať vriacou vodou na pár minút), sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte dobre odkvapkať.
- Smaženie (postupujte rýchlo!). Vo veľkej panvici alebo woku na troche oleja urobte z vajec redšiu praženicu. Vyberte ju z panvice a odložte bokom.
- Do tej istej panvice pridajte ďalší olej, poriadne ho rozpáľte a sprudka na ňom opečte marinované kuracie mäso dozlatista (cca 2-3 minúty). Vyberte ho a odložte k vajíčkam.
- Do panvice dajte poslednú lyžicu oleja, pridajte nasekaný zázvor, cesnak a čili. Restujte 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
- Pridajte mrkvu a zeler a restujte na najsilnejšom plameni 2 minúty. Potom pridajte papriku a bielu časť cibuľky a restujte ďalšie 2 minúty. Zelenina musí zostať krásne chrumkavá.
- Do panvice k zelenine pridajte odkvapkané rezance a minútu ich spolu prehadzujte.
- Vráťte do panvice opečené mäso a vajíčka. Všetko zalejte pripravenou omáčkou, pridajte zelenú časť cibuľky a čínsku kapustu.
- Na najsilnejšom plameni všetko spolu poslednú minútu rýchlo miešajte a prehadzujte, kým sa omáčka neobalí na všetky suroviny. Ihneď podávajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Príprava je 90 % úspechu. Pri ázijských rezancoch je príprava všetkých surovín vopred absolútne kľúčová. Samotné smaženie vo woku je otázkou pár minút a všetko ide veľmi rýchlo za sebou. Majte všetko nakrájané v miskách po ruke, omáčku zamiešanú a pôjde to ako po masle.
- Vysoká teplota a rýchlosť sú tajomstvom chrumkavosti. Tajomstvo dokonalej chrumkavej zeleniny a šťavnatého mäsa je v rýchlom restovaní na naozaj vysokej teplote. Panvicu alebo wok vždy poriadne rozpáľte a nikdy ju nepreplňte. Ak máte viac surovín, restujte ich radšej na dvakrát.
Jednoduché variácie
- S inou zeleninou: Nebojte sa experimentovať. Do rezancov môžete pridať aj na ružičky rozobratú a krátko obvarenú brokolicu, cuketu, bambusové výhonky alebo huby shitake. Vždy ich pridávajte postupne, od najtvrdšej po najmäkšiu.
- Vegetariánska verzia: Mäso jednoducho vynechajte a namiesto neho použite opečené tofu (ktoré namarinujte rovnako ako mäso), alebo pridajte viac húb a vajec. Bude to rovnako fantastické a sýte.
Výsledkom je jedlo ako z vašej obľúbenej ázijskej reštaurácie, ktoré je ale oveľa čerstvejšie, chutnejšie a máte ho pod kontrolou. Podávajte horúce, posypané nasekanými arašidmi alebo čerstvým koriandrom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube GOGS-recepty, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.