Výborná jahodová torta Diplomat: Ľahučká a ideálna aj na oslavu

Výborná jahodová torta Diplomat: Ľahučká a ideálna aj na oslavu

Táto jahodová torta Diplomat vás očarí svojou ľahkosťou a sviežosťou. Prekvapte svojich blízkych lahodnou kombináciou nadýchaného piškótového cesta, jemného krému a šťavnatých jahôd.

Náš podrobný recept krok za krokom vás prevedie celým procesom prípravy, od pečenia piškótového cesta až po zdobenie torty. S našimi tipmi a trikmi zvládnete túto elegantnú tortu aj ako začiatočník v kuchyni.

Jahodová torta Diplomat

Ingrediencie:

Ingrediencie na piškótový koláč:

  • 4 vajcia
  • 120 g cukru
  • 120 g polohrubej múky

Krém:

  • 400 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • Vanilkový cukor alebo vanilkový prášok
  • 90 g cukru
  • 40 g kukuričného škrobu (maizena)
  • 6 g plátkov želatíny
  • 300 ml tekutej smotany (33% )
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 2 ČL mascarpone
  • 20 g masla
  • 500 g jahôd

Postup prípravy:

  1. Príprava piškótového cesta:
    • Predhrejeme rúru na 170 °C.
    • V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do trojnásobku objemu.
    • Jemne zapracujeme múku pomocou špachtle.
    • Cesto vylejeme na plech (44 cm x 30 cm) vyložený papierom na pečenie.
    • Pečieme pri 170 °C asi 10 minút.
    • Po upečení vykrojíme 2 kolieska piškótového cesta s priemerom 20 cm (menšie ako forma na tortu, ktorá má 24 cm).
  2. Príprava diplomatického krému:
    • 400 ml mlieka ohrejeme.
    • V miske vyšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom a 90 g cukru do hladkej zmesi.
    • Pridáme kukuričný škrob a premiešame.
    • Dva pláty želatíny (6 g) namočíme do studenej vody.
    • Do žĺtkovej zmesi pridáme horúce mlieko a všetko prelejeme do hrnca.
    • Na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne.
    • Pridáme 20 g masla a dobre odkvapkanú želatínu. Miešame, kým sa nerozpustia.
    • Krém nalejeme do nádoby na fóliu, prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
  3. Jahody:
    • Jahody umyjeme, scedíme a pripravíme si asi 500 g (na okraj torty, vnútro torty a ozdobu).
    • Asi 10 jahôd rovnakej veľkosti prekrojíme na polovicu.
    • Zvyšok jahôd pokrájame na malé kúsky a trochu si necháme na ozdobu.
  4. Príprava šľahačky:
    • V miske vyšľaháme 300 ml smotany s 2 vrecúškami vanilkového cukru a 1 polievkovou lyžicou krupicového cukru.
    • Pridáme 2 polievkové lyžice mascarpone a šľaháme na maximálnej rýchlosti, kým šľahačka nestuhne.
    • Vmiešame vyšľahanú smotanu do vychladnutého diplomatického krému.
  5. Kombinácia koláča:
    • Jeden kruh piškótového cesta potrieme sirupom alebo mliekom (trochu jahodového sirupu rozriedeného vo vode).
    • Polovice jahôd uložíme oproti kruhu a medzi kruh a piškótu.
    • Medzi každú jahodu dáme vrstvu krému.
    • Na vrstvu krému položíme druhý kruh piškótového cesta a opäť ho namočíme do sirupu.
    • Povrch zalejeme trochou krému a uhladíme.
  6. Chladenie a ozdobenie:
    • Koláč necháme v chladničke aspoň 5 hodín, ideálne cez noc.
    • Pred servírovaním dáme koláč na 30 minút do mrazničky, aby sa ľahšie tvaroval.
    • Ozdobíme zvyšnou šľahačkou, jahodami a lístkami mäty.
    • Pre pekný lesk môžeme jahody na vrchu koláča jemne preliať polevou.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak nemáte vanilkový cukor, môžete použiť vanilkový extrakt alebo semienka z vanilkového struku.
  • Pre intenzívnejšiu jahodovú chuť môžete do krému pridať trochu jahodového pyré.
  • Ak chcete tortu ozdobiť ešte viac, môžete použiť čerstvé kvety alebo kúsky bielej čokolády.
  • Ak nemáte formu na tortu s priemerom 24 cm, môžete použiť aj menšiu formu, ale torta bude vyššia.

Jahodová torta DiplomatVideo recept:

Táto jahodová torta Diplomat je nielen pastvou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky. Je ideálna na oslavu narodenín, výročia alebo inej špeciálnej príležitosti. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami, aká je táto torta výnimočná.

Súvisiace články:

3 zdravé recepty na osviežujúce letné smoothie – čučoriedkové, jahodové a kiwi

Jahodový sen bez cukru: Osviežujúci dezert na leto!

Domáca prírodná jahodová šťava bez chémie: Vydrží čerstvá aj rok!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Лаки рецепти …


Súvisiace príspevky

50 pohárov je na zimu málo! Rýchly a jednoduchý recept na hruškový kompót bez konzervantov!

50 pohárov je na zimu málo! Rýchly a jednoduchý recept na hruškový kompót bez konzervantov!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK 50 pohárov je na zimu málo! Pripravte si doma jednoduchý a chutný hruškový kompót bez konzervantov, ktorý si vaša rodina zamiluje. Stačí vám len niekoľko základných surovín a trocha času. Rýchly recept na hruškový kompót je skvelou voľbou, ak hľadáte spôsob, ako […]

Tento recept na cuketu je taký jednoduchý a chutný, že ho robím každý víkend! Veľmi jednoduché

Tento recept na cuketu je taký jednoduchý a chutný, že ho robím každý víkend! Veľmi jednoduché

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chrumkavé cuketové kolieska sú ideálnym receptom, ak hľadáte rýchlu a chutnú pochúťku. Navyše, tento recept je taký jednoduchý, že ho zvládne každý. Či už potrebujete rýchly snack alebo prílohu k hlavnému jedlu, tieto chrumkavé cuketové kolieska sú tým správnym riešením. Ich príprava […]

Lahodný cuketovo-vajíčkový šalát s jemnou omáčkou: Prekvapte hostí perfektným pohostením

Lahodný cuketovo-vajíčkový šalát s jemnou omáčkou: Prekvapte hostí perfektným pohostením

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Lahodný cuketovo-vajíčkový šalát je dokonalým spojením sviežosti a jemnosti. Toto jednoduché, no zároveň prekvapivo chutné jedlo je ideálne na každodenné jedlo alebo aj na pohostenie pre hostí. Ak hľadáte niečo ľahké, rýchle a chutné, tento cuketovo-vajíčkový šalát je presne pre vás. Osviežujúci, […]

Bleskový nakladaný šalát z cukety a zeleniny: Najlepšia príloha k mäsku

Bleskový nakladaný šalát z cukety a zeleniny: Najlepšia príloha k mäsku

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Bleskový nakladaný šalát z cukety a zeleniny je ideálnou prílohou k mäsku alebo ako ľahký obed. Tento recept vám ukáže, ako rýchlo a jednoducho pripraviť svieži a chrumkavý šalát plný vitamínov, ktorý si môžete vychutnať studený. Vyskúšajte náš recept na nakladaný šalát […]

Geniálna cuketová nátierka na zimu: Rýchla na prípravu, už robím tretiu várku

Geniálna cuketová nátierka na zimu: Rýchla na prípravu, už robím tretiu várku

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chcete si uchovať chuť leta na zimu? Táto geniálna cuketová nátierka je ideálnym riešením! Cuketová nátierka je nielen chutná, ale aj zdravá a ideálna pre každú príležitosť. Stačí pár ingrediencií a trochu času, aby ste si pripravili výborný doplnok k pečivu, ktorý […]

Fantastická nátierka z cukety a slaniny: Vynikajúca, obľúbia si ju deti aj dospelí!

Fantastická nátierka z cukety a slaniny: Vynikajúca, obľúbia si ju deti aj dospelí!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte radi jednoduché a chutné recepty, ktoré si zamilujú všetci členovia rodiny? Potom si určite zamilujete túto fantastickú nátierku z cukety a slaniny. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu a vytvoriť niečo skutočne výnimočné. Táto nátierka je nielen lahodná, ale […]


Google Správy: Daj nám ⭐