Táto jahodová torta Diplomat vás očarí svojou ľahkosťou a sviežosťou. Prekvapte svojich blízkych lahodnou kombináciou nadýchaného piškótového cesta, jemného krému a šťavnatých jahôd.
Náš podrobný recept krok za krokom vás prevedie celým procesom prípravy, od pečenia piškótového cesta až po zdobenie torty. S našimi tipmi a trikmi zvládnete túto elegantnú tortu aj ako začiatočník v kuchyni.
Jahodová torta Diplomat
Ingrediencie:
Ingrediencie na piškótový koláč:
- 4 vajcia
- 120 g cukru
- 120 g polohrubej múky
Krém:
- 400 ml mlieka
- 4 žĺtky
- Vanilkový cukor alebo vanilkový prášok
- 90 g cukru
- 40 g kukuričného škrobu (maizena)
- 6 g plátkov želatíny
- 300 ml tekutej smotany (33% )
- 1 ČL krupicového cukru
- 2 ČL mascarpone
- 20 g masla
- 500 g jahôd
Postup prípravy:
- Príprava piškótového cesta:
- Predhrejeme rúru na 170 °C.
- V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do trojnásobku objemu.
- Jemne zapracujeme múku pomocou špachtle.
- Cesto vylejeme na plech (44 cm x 30 cm) vyložený papierom na pečenie.
- Pečieme pri 170 °C asi 10 minút.
- Po upečení vykrojíme 2 kolieska piškótového cesta s priemerom 20 cm (menšie ako forma na tortu, ktorá má 24 cm).
- Príprava diplomatického krému:
- 400 ml mlieka ohrejeme.
- V miske vyšľaháme žĺtky s vanilkovým cukrom a 90 g cukru do hladkej zmesi.
- Pridáme kukuričný škrob a premiešame.
- Dva pláty želatíny (6 g) namočíme do studenej vody.
- Do žĺtkovej zmesi pridáme horúce mlieko a všetko prelejeme do hrnca.
- Na miernom ohni miešame, kým zmes nezhustne.
- Pridáme 20 g masla a dobre odkvapkanú želatínu. Miešame, kým sa nerozpustia.
- Krém nalejeme do nádoby na fóliu, prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
- Jahody:
- Jahody umyjeme, scedíme a pripravíme si asi 500 g (na okraj torty, vnútro torty a ozdobu).
- Asi 10 jahôd rovnakej veľkosti prekrojíme na polovicu.
- Zvyšok jahôd pokrájame na malé kúsky a trochu si necháme na ozdobu.
- Príprava šľahačky:
- V miske vyšľaháme 300 ml smotany s 2 vrecúškami vanilkového cukru a 1 polievkovou lyžicou krupicového cukru.
- Pridáme 2 polievkové lyžice mascarpone a šľaháme na maximálnej rýchlosti, kým šľahačka nestuhne.
- Vmiešame vyšľahanú smotanu do vychladnutého diplomatického krému.
- Kombinácia koláča:
- Jeden kruh piškótového cesta potrieme sirupom alebo mliekom (trochu jahodového sirupu rozriedeného vo vode).
- Polovice jahôd uložíme oproti kruhu a medzi kruh a piškótu.
- Medzi každú jahodu dáme vrstvu krému.
- Na vrstvu krému položíme druhý kruh piškótového cesta a opäť ho namočíme do sirupu.
- Povrch zalejeme trochou krému a uhladíme.
- Chladenie a ozdobenie:
- Koláč necháme v chladničke aspoň 5 hodín, ideálne cez noc.
- Pred servírovaním dáme koláč na 30 minút do mrazničky, aby sa ľahšie tvaroval.
- Ozdobíme zvyšnou šľahačkou, jahodami a lístkami mäty.
- Pre pekný lesk môžeme jahody na vrchu koláča jemne preliať polevou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte vanilkový cukor, môžete použiť vanilkový extrakt alebo semienka z vanilkového struku.
- Pre intenzívnejšiu jahodovú chuť môžete do krému pridať trochu jahodového pyré.
- Ak chcete tortu ozdobiť ešte viac, môžete použiť čerstvé kvety alebo kúsky bielej čokolády.
- Ak nemáte formu na tortu s priemerom 24 cm, môžete použiť aj menšiu formu, ale torta bude vyššia.
Jahodová torta Diplomat – Video recept:
Táto jahodová torta Diplomat je nielen pastvou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky. Je ideálna na oslavu narodenín, výročia alebo inej špeciálnej príležitosti. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami, aká je táto torta výnimočná.
Súvisiace články:
3 zdravé recepty na osviežujúce letné smoothie – čučoriedkové, jahodové a kiwi
Jahodový sen bez cukru: Osviežujúci dezert na leto!
Domáca prírodná jahodová šťava bez chémie: Vydrží čerstvá aj rok!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Лаки рецепти …